RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Успішна "Мрія": Андрій Гута, який знаходиться в міжнародному розшуку, хоче розорити агрохолдинг ще раз?

Аферист будує бізнес у Швейцарії

Аферист будує бізнес у Швейцарії Фото:

У 2014 році один із найбільших агрохолдингів України "Мрія" оголосив про своє банкрутство. Причиною руйнування успішної протягом десятиліття компанії стали фінансові махінації одного з керівників холдингу – Андрія Гути. Розорення "Мрії" обернулося багатомільйонними збитками для низки великих європейських інвесторів та серйозними втратами – насамперед репутаційними – для української економіки.

Але попри те, що з моменту оголошення про банкрутство "Мрії", минуло вже 8 років, а сам Андрій Гута перебуває у міжнародному розшуку – його особисті рахунки навіть не заарештовано. Він також не поніс жодного покарання. Більше того, людина, від шахрайських дій якої постраждали десятки інвесторів, через підконтрольні компанії продовжує впливати на управління холдингом "Мрія" і, схоже, будує вже нову фінансову піраміду. На цей раз зі Швейцарії – під носом у Інтерполу. Як це сталося, читайте в матеріалі "Апострофа".

Як "Мрія" із дрібного підприємства стала найбільшим в Україні агрохолдингом?

2008 року здавалося, що призначення Андрія Гути виконавчим директором "Мрії" – переломне в долі підприємства. Власне, так і вийшло. За кілька років компанія стала найбільшим у країні агрохолдингом. За даними Forbes, земельний банк "Мрії" з 26 тис. га в 2007 році всього за рік збільшився до 150 тис. га, а потім до рекордних 320 тис. га - принаймні на папері. У чому секрет успіху?

Почнемо з того, що у 2008 році, коли Андрій Гута увійшов до структури керівництва компанії, "Мрія" вперше виходить на міжнародні біржі. На Франкфуртській фондовій біржі компанія продала 20% своїх акцій, завдяки чому вдалося залучити 90 млн. доларів. І це було великим везінням.

На отримані від продажу акцій гроші "Мрія" придбала 6 цукрових заводів та занедбані сільськогосподарські угіддя у західноукраїнських областях. Власне, так і вдалося збільшити земельний банк майже вп'ятеро. А вже у 2010 році "Мрія" залучила великі інвестиції від Міжнародної фінансової корпорації ( IFC) – $75 млн. Хоча гроші – не головне, що отримала "Мрія" завдяки цій операції. Компанія здобула довіру серед іноземних інвесторів. Потім охочі вкласти гроші в "українську мрію" вишикувалися в чергу.

Партнерами "Мрії" стали американська компанія BNY Mellon, Альфа-банк, Credit Agricole, Erste, ПУМБ та Deutsche Bank AG – від німецьких банків холдинг отримав кредити під гарантії Уряду Німеччини. А 2011-го "Мрія" єврооблігації на $250 млн. До кінця року компанія стала третім за величиною латифундистом в Україні. Її земельний банк досяг 300 тис. га, а виторг – $268 млн. На думку експертів, саме у цей період фінансові показники агрохолдингу почали системно спотворюватися.

Незадовго до того, як про фінансові махінації у "Мрії" стало відомо, компанія в 2013 році встигла продати єврооблігацій ще на $400 млн, обіцяючи інвесторам рекордну за тими мірками прибутковість - 9,5% річних. За цією угодою був крах.

Як "витрачалися" гроші інвесторів?

1 серпня 2014 року компанія "Мрія" оголосила технічний дефолт у зв'язку з відсутністю можливості обслуговувати свої боргові зобов'язання та оприлюднила борг у розмірі $1,3 млрд. Кредиторами було запущено процес ліквідації.

Для інвесторів з усього світу це стало нищівним потрясінням, адже, за документами, "Мрія" процвітала і за підсумками 2013 року мала карколомні показники прибутковості у розмірі $499 млн. Але насправді все виявилося не так. Залучені від інвесторів гроші не були витрачені, як зазначалося, на масштабування бізнесу – вони просто осіли на рахунках офшорних компаній із Кіпру. Кожна з яких так чи інакше була пов'язана з Андрієм Гутою.

Послідувало розслідування, під час якого було встановлено, що "Мрія" заплатила понад $100 млн за акції 8 кіпрських компаній, вартість активів яких становила лише $12 тисяч. Агрохолдинг переказав кошти 8 компаніям на Британських Віргінських островах, хоча в більшості випадків ці підприємства навіть не передавали свої акції "Мрії".

З'ясувалося, за такою схемою за час, що Андрій Гута обіймав посаду виконавчого директора "Мрії", з рахунків агрохолдингу в Credit Suisse та Bank of Cyprus шахрайським шляхом було виведено сумарно близько $220 млн.

Наслідки для інвесторів та удар по репутації України

Фінансові наслідки від дій Андрія Гути , який розорив найуспішніший в Україні агрохолдинг, прокотилися хвилею по всій Європі. Адже за час роботи вкластися у "Мрію" встигли великі на території ЄС холдинги та банки.

Постраждали зокрема звичайні німецькі платники податків – вкладники Deutsche Bank. Коли стало ясно, що "Мрія" не може виконати свої зобов'язання щодо кредитів перед Deutsche Bank та іншими німецькими кредиторами, втрутитися довелося уряду Німеччини – загальна сума компенсацій склала 30 млн. євро.

Але, мабуть, найбільше постраждала в цій ситуації економіка самої України. Скандальний кейс агрохолдингу "Мрія" на довгі роки перервав потік іноземних інвестицій в українське агро. Адже, перше, про що думали закордонні партнери – "імовірність бути ошуканими і залишитися дуже високою". Саме Андрій Гута особисто приклав до цього руку.

Ось, як відгукувалися про шахрайські дії керівництва агрохолдингу "Мрія" представники європейської банківської групи OTP Group, дочірні структури якої співпрацювали з "Мрією" за договорами про лізинг на використання сільськогосподарської техніки:

Ми пишаємося тим, що значна частина врожаю в Україні вирощується та збирається у нашій техніці. Є приклади, коли наші клієнти працюють у зоні АТО, і ми всіляко їх підтримуємо, вважаючи роботу за таких складних умов героїчною битвою за врожай. На тлі таких прикладів дуже шкода бачити, як негативно впливає на імідж українських компаній у Європі поведінка одного агрохолдингу ("Мрії").

Загальна сума боргу з лізингу на момент руйнування "Мрії" - $23,3 млн.

Шахрайські схеми Андрія Гути у будівельному бізнесі

Здавалося б, лише справи щодо виведення грошей з агрохолдингу "Мрія" Андрієм Гутою мало вистачити, щоб забезпечити шахраю тривалий термін із конфіскацією майна. Але всупереч логіці рішучих дій з боку правоохоронних органів не було. Це дозволило Гуті ще якийсь час наживатися на інших скандальних схемах у галузі житлової нерухомості.

Андрій Гута увійшов до складу девелоперської компанії Development Creative Group (DCG) , також відомої як NK Group або як бренд "Набережний квартал". Компанія займалася будівництвом ЖК у містах по всій Україні. І мала "фірмовий стиль" – будівництво кожного об'єкта супроводжувалося проблемами з документацією, порушеннями, а потім заморожувалося.

Причиною того, що безліч об'єктів DCG так і не були здані в експлуатацію зовсім чи вчасно, очевидна. Гроші вкладників не використали для будівництва. Частина виводилася на офшорні рахунки. Фактично, у сфері житлової нерухомості Андрій Гута зумів провернути таку саму схему, як у агрохолдингу "Мрія", завдяки чому збагатився ще мінімум на 120 млн грн.

Спіймати Гуту: де зараз скандальний аферист з України та чим займається?

Обдурені інвестори "Мрії" - у тому числі європейські - виправдано вимагають компенсації в розмірі $100 млн і покарання для людини, яка поставила під удар десятки компаній та власну країну. У 2019 році ордер на арешт Андрія Гути було видано на Кіпрі. А в 2020 році Інтерполом зроблено запит до правоохоронних органів у всьому світі з проханням знайти Андрія Гуту і тимчасово заарештувати. Але досі це не дало результату.

Відомо, що бізнесмен Гута якийсь час був у Швейцарії. Там він вів спокійне життя, розвиваючи IT-стартапи та керуючи AIO Ventures. Для розуміння, Швейцарія була обрана не випадково - лише ділянка землі, куплена Андрієм Гутою в Баварії на виведені з "Мрії" гроші коштує 3,3 млн євро. А Villa Glory, яка стоїть на купленій землі, за інформацією Deutsche Welle – найдорожча в Німеччині, вартість близько 13 млн євро.

Можна припустити, що такі суми були б не зайвими для ЗСУ зараз. Але, зважаючи на все, війна в рідній країні прагматичному підприємцю Гуті тільки на руку. Адже поки в Україні та ЄС зайняті проблемами іншого масштабу, а запит від Інтерполу на його затримання продовжує припадати пилом у столі якогось швейцарського чиновника, є відмінна можливість підготувати плацдарм і повернутися…У "Мрію", що оговталася після фінансового краху. Є передумови думати, що саме до цього йдеться.

Журналісти стверджують, що угода з продажу "Мрії" арабської компанії SALIC, яка відбулася у 2018 році, має фіктивні ознаки. Адже за документами, що потрапили до публічного простору після витоку з панамської юридичної компанії Mossack , SALIC пов'язана з Андрієм Гутою через компанію з юрисдикцією в ОАЕ YERIEL LIMITED . А також – ТОВ «ФГ НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ'ЄДНАННЯ "МРІЯ" та ТОВ "УКРАЇНСЬКА МРІЯ" – остання, до речі, у своїй структурі має гуманітарний фонд "Єдиний Світ" , заснований близьким соратником втікаючого президента Януковича Едуардом Пруткіним.

А тепер складемо фрагменти пазла в одну загальну картину – що ми маємо.

● Андрій Гута з високою ймовірністю може уникнути покарання за руйнування агрохолдингу "Мрія" в минулому і при цьому активно збільшує вплив оновленої після реструктуризації компанії "Мрія". Його рахунки не заарештовані, і він продовжує вкладати, по суті вкрадені в інвесторів гроші, у стартапи у Швейцарії, залучаючи туди нові європейські інвестиції.

● Усі звинувачення з членів його сім'ї у справі про руйнування "Мрії" знято – вони активно розвивають бізнес у галузі українського агро та, знову ж таки, орієнтуються на іноземні інвестиції. До того ж, пов'язані з Андрієм Гутою компанії та гуманітарні фонди в умовах війни в Україні можуть претендувати на отримання міжнародних грантів, нібито "для розвитку та підтримки України", Гута підключається до волонтерського руху.

Цих фактів достатньо, щоб помітити, до чого йдеться. Людина, яка розорила найбільший в Україні агрохолдинг, може знову нажитися на ситуації. І, хто знає, у Баварії ще так багато елітної нерухомості, купівлю якої вкотре йому можуть сплатити європейські інвестори.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів