RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

вЛом збирати: металургам може не вистачити металобрухту

Доведеться розраховувати на експорт сировини

Доведеться розраховувати на експорт сировини Фото:

2023 року українським меткомбінатам не вистачить брухту. За розрахунками їм може знадобитися до 1,7 млн тонн металобрухту. Водночас, за заявою асоціації "УАВтормет", брухтозаготівельники зможуть зібрати для металургів від 0,9 до 1,5 млн т сировини. Чому це сталося і що робити, читайте у матеріалі "Апострофа".

На початку кожного року традиційно загострюється питання забезпечення українських металургійних підприємств металобрухтом, без якого, як відомо, неможливо виплавляти сталь. Але у 2023 році ситуація ускладнюється тим, що більш-менш реалістичних прогнозів ніхто не може дати. За оцінками "УАВтормету", металургам у поточному році знадобиться 800-820 тис. т привізного брухту, тоді як його збирання становитиме 900-950 тис. т.

Це реалістичний прогноз, але є в ломозатоговітель і оптимістичний. Його озвучив голова "УАВтормету" Володимир Бублей у ході XXIV з'їзду асоціації: "Якщо виробництво сталі в Україні зростатиме за рахунок покращення ланцюжків поставок, насамперед завдяки розблокуванню портів, то металобрухти зберуть і поставлять на метпідприємства 1,5 млн. тонн сировини" .

Читайте також: Зрозуміли на трьох: хто і як займається експортом металобрухту до Європи

Втім, опитані "Апострофом" учасники ринку мають сумніви, що ломозатоговителям вдасться зібрати такий обсяг сировини. За даними дослідження аналітичного агентства "ГМК-центр", обсяг брухтозбору у 2023 році у кращому випадку становитиме 900 тис. т, що означає зниження на 10% порівняно з 2022 роком. Більше того, аналітики вказують, що у 7 прифронтових областях – Донецькій, Запорізькій, Сумській, Луганській, Миколаївській, Херсонській та Чернігівській – обсяги заготівлі брухту очікуються настільки незначні, що їх можна оцінити як нульові. А на Дніпропетровщині, Одещині та Харківщині буде зафіксовано суттєве падіння брухтозбору.

Справді, саме ці регіони до війни були так званими "генераторами" металобрухту за рахунок промислових підприємств, що в них розташовані. Але зараз цього немає, промпідприємства простоюють, низка територій під окупацією, а в деяких областях проходить лінія фронту. Така ситуація б'є і по самому брухтозаготівельному бізнесі. "За моїми оцінками, брухтозбір у 2023 році буде істотно нижчим, ніж минулого року. Багато брухтозбірних майданчиків втрачено, переробне обладнання зруйновано, та й в результаті загальної мобілізації серйозно скоротилася кількість людей, які будуть "своїми руками" збирати брухт" , – вважає Валентин Макаренко, голова правління "Дніпропетровського Втормета".

При цьому в ході XXIV з'їзду "УАВтормету" В.Макаренко попросив брухтозаготівельників персоніфікувати, які саме компанії, на якому обладнанні та з яким персоналом можуть зібрати та переробити заявлені 0,9-1,5 млн. т металобрухту. "Металурги підкріплюють свої розрахунки конкретними цифрами: такому меткомбінату потрібно стільки брухту, який він може переплавити в сталь. А ось чи можуть такі конкретні цифри привести компанії із заготівлі брухту, велике питання. У нинішній ситуації прикрашати прогнози немає жодної можливості", - зазначив голова "Дніпропетровського Втормета".

Більшість опитаних представників ломозаготівельних компаній вказують, що прогноз брухтозбору на 2023 рік лише на перший погляд можна порівняти з цифрами 2022-го. Насправді, 500 тис. тонн – тобто майже половину з торішнього обсягу в 1 млн. т – були зібрані ще до початку бойових дій, у січні-лютому, а потім вивантажувалися на метзаводи протягом 1 півріччя.

У той же час за 10 місяців війни заготівля брухту не перевищила 477 тис. т або близько 48 тис. т на місяць. Якщо проектувати дані цифри на 2023 рік, то обсяги збору в Україні досягнуть, у кращому разі, 600 тис. т, чого явно не вистачатиме металургам, які збираються цього року збільшувати обсяги виплавки сталі. Як відомо, Мінстратегпром щорічно зобов'язаний зводити баланс по металобрухту, і, як з'ясував "Апостроф", асоціація "Укрметалургпром", що об'єднує усі метзаводи України, на поточний рік запросила 1,7 млн. т металобрухту для виконання виробничих планів.

Зрозуміло, що ці плани доведеться неминуче коригувати через дефіцит брухту на внутрішньому ринку. Тому більшість опитаних представників метзаводів схиляються до того, що 1 млн т привізного металобрухту буде "за щастя" Але тут є ризики – це експорт сировини. Володимир Бублей каже, що ломозаготівельники 2023-го вивезуть за кордон до 80 тис. т. Проте попередні дані за січень показують, що вже було експортовано 11 тис. т металолому, що в річному еквіваленті перевищить 200 тис. т. песимістичному сценарії для металургів (і оптимістичному для експортерів) вивіз лому досягне 300 тис. т залізницями та водним транспортом. Але випадання таких величезних обсягів загрожує катастрофічними наслідками для металургійної галузі України.

Читайте також

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Росіяни не змогли просунутися в глиб української території

Міна розірвалася прямо в пікапі: історія "Техаса", який повернувся у військо після подвійної ампутації

Незважаючи на втрату ніг, боєць вирішив повернутися воювати, тепер як оператор дрона

"Несподіваний" наступ: чому росіяни змогли швидко підійти до Вовчанська

Росіяни продовжують атаку, не зважаючи на втрати, і стримувати їх вкрай непросто

Новини партнерів