RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Бувало й важче": що відбувається в районі Лимана та Куп'янська

Ворог намагається перехопити ініціативу

Ворог намагається перехопити ініціативу Фото:

Російські окупанти наступають на Куп'янському та Лиманському напрямках, намагаючись таким чином відвернути ЗСУ від контрнаступної операції на півдні України в Запорізькій області, а також виконати програму-мінімум путіна – вийти хоча б на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей. Що може стати на заваді їхнім намірам – з'ясовував "Апостроф".

Читайте також: Ситуація напружена: що робить противник на Куп'янському напрямку

Спроба наступу

Те, що ворог спробує здійснити власний контрнаступ на сході України, було зрозумілим вже доволі давно. Зокрема з білоруських полігонів Обуз-Ліснівський, Осиповичський та Лепельський на Куп'янський та Лиманський напрям було перекинуто резервні мотострілкові та повітряно-десантні підрозділи армії агресора. У Білорусі вони проходили курс бойової підготовки та злагодження.

"Таким чином, командування військ противника практично завершило процес оперативного розгортання ударних оперативно-тактичних угруповань військ ГВ "Захід" на Куп'янському та Лиманському напрямках", – написав у своєму телеграм-каналі координатор групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець. За його даними, на Куп'янському та Лиманському напрямках (по річці Сіверський Донець та у північній частині Луганської області) супротивник зосередив під 830 танків, понад 1.5 тисячі бойових броньованих машин, близько 770 артилерійських систем та під 300 одиниць РСЗВ. Загальна чисельність зосереджених на цих напрямах військ противника перевищила 100 тис. людей.

Подібні цифри назвав й представник Східного угруповання військ ЗСУ полковник Сергій Череватий – понад 100 тисяч особового складу, понад 900 танків, понад 555 артсистем та 370 РСЗВ. За його словами, під Куп'янськом та Лиманом з російського боку зосереджено майже стільки ж військ, скільки свого часу знаходилося в Афганістані.

А вчора, 17 липня, командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що російські окупанти перейшли у наступ на Куп'янському напрямку.

"З метою зупинити наступальні дії наших військ у районі Бахмута ворог активно перекидає на цей напрямок додаткові сили та засоби, основу яких складають частини повітряно-десантних військ. Водночас ворог перейшов у наступ на Куп'янському напрямку, поставивши собі за мету розгромити наші війська в районі Куп'янська та продовжити наступ у глибину наших бойових порядків", – сказав командувач, наголосивши, що оперативна обстановка на східному напрямку залишається складною.

Ситуація на Лімано-Куп'янському напрямі Фото: DeepState

Зі світу по нитці

Але, як показали події минулої доби, попри всі складнощі, оперативна ініціатива продовжує утримуватись Силами оборони України.

"Ворог намагається перехопити ініціативу, штурмує наші позиції. І в Харківській, і в Донецькій, і в Луганській областях. Найбільш запеклі бої ведуться в районі населених пунктів Діброва, Серебрянка та Білогорівка. Ворог 536 разів завдавав ударів усіма видами артилерії – як ствольною, так і мінометами. Було десять авіанальотів, вісім штурмів, під час яких знищено 34 окупанти та поранено 115. Підбито ворожий танк Т-72, одна БМП-2, самохідна артилерійська установка "Піон", дві гармати, безпілотний літальний апарат. Крім того, знищено склад із боєприпасами та сім автомобілів, які ці боєприпаси перевозили", – розповідає "Апострофу" представник Східного угруповання військ ЗСУ полковник Сергій Череватий.

За його словами, угруповання ворога велике, але розрізнене та неякісне. Є десантні підрозділи, є мотострілецькі. Професійних військових при цьому не вистачає (на відміну від артилерії та боєприпасів), тому вони посилені різними підрозділами, які професійними назвати доволі складно.

Зокрема це бойові армійські резерви – так званий БАРС. Є територіальні війська – слабка подоба української тероборони, практично ненавчена.

"Є приватні компанії – типу ветерани. Ми думали, що це реально будуть ветерани, причому спецслужб. Але в ці структури не дуже хочуть йти служити, і там багато криміналу. Є рота "Шторм Z": це щось на кшалт вагнерівців, але під контролем міністерства оборони РФ. Також багато криміналу. Одним словом, різномасні підрозділи. Погана бойова взаємодія. Погано навчені, не мотивовані. І не надто добре екіпіровані", – каже Сергій Череватий.

Допомога природи

А ще захищати Куп'янський напрямок допомагає сама українська природа. Зокрема рельєф місцевості.

"Українські позиції знаходяться на правому березі річки Оскіл та Оскольського водосховища. У нас панівні висоти. Я не думаю, що з цього російського наступу вийде щось серйозне. Так, стріляють. Ну, так вони вже півтора роки стріляють", – каже "Апострофу Сергій, військовослужбовець 92-ї окремої механізованої бригади ім. кошового отамана Івана Сірка.

До речі, на Куп'янському та Лиманському напрямках ще навесні армія окупантів намагалася наступати. Це при тому, що з живою силою в них тоді було набагато краще. Як розповідає Сергій Череватий, нічого у них не вийшло, вибили. "Тому бувало й важче", – резюмує він.

Читайте також: Небезпека для Харкова існує, але це фантастика - офіцер Нацгвардії

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів