RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Взимку Москва має палати щоночі: з чим Україна вийде на весну 2024 року

Роман Світан називає головні завдання ЗСУ на 2024 рік

Роман Світан називає головні завдання ЗСУ на 2024 рік Кремль палає. Штучний інтелект показав, як це зобразили б на картинах відомі художники Фото: informator.ua

У 2023 році Збройним силам вдалося досягти певних успіхів на південному напрямку в Запорізькій області, форсувати Дніпро на Херсонщині, стримувати наступ ворога на сході. Що нам слід зробити цієї зими, щоб навесні ми змогли досягти певних успіхів на фронті – в етері Апостроф TV пояснив військовий експерт Роман Світан.

Багато що з того, про що йдеться в інформаційному потоці, є спеціальною продуманою дезінформацією для ворога. Треба його змусити діяти так, як нам треба. Навесні росіяни могли здійснити широкомасштабні наступальні дії, вони мали до 400 тисяч війська. І ми мали б великі проблеми, якби не було включено механізм дезінформації про готовність українських сил дійти до Керчі, звільнити Крим, зайти на Тамань і дійти до Сахаліну через Урал.

Читайте: Авдіївка "з'їдає" росіян: у Путіна шукають вже інші "перемоги"

Тобто це було зроблено грамотно – змусити росіян перейти від планів наступу до планів глибокої тотальної оборони. Причому вони так повірили, що ми звільнимо Крим та розберемо Керченський міст – що перекопали навіть півострів. Ті частини, які готувалися для наступальних літніх операцій, залишились у Криму – а це понад 100 тисяч війська. Ось що означає правильна операція з дезінформації.

Ми в цей час виконували свої завдання, виходячи із сил та засобів, які нам були передані. Ми отримали близько 30 відсотків із заявленого обладнання. Ось десь на 30 відсотків ми виконали стратегічні завдання. Ми пробили перші дві лінії оборони, а зараз залишилася третя для виходу на Азовське узбережжя.

Плюс ми виконували велике завдання (для будь-якої армії) – знищення армії супротивника. І коли за добу пакетується більше тисячі росіян і мінусується десятки одиниць техніки – це добрі показники виконання основних планів.

Читайте: Втрати у росіян в Україні величезні: остання статистика та зведення з фронтів

Крім того, за нашими ж планами та враховуючи особливості наших ґрунтів, ми за літо зайняли висоти на сході, укріпилися та перейшли в режим оборони. До весни ми будемо в режимі оборони, поки не підійде нова техніка, зокрема й літаки. Росіяни зараз у гіршому становищі та взимку вони наступатимуть, переважно за допомогою живої сили.

Тому наше перше завдання на зиму – у режимі оборони треба розбивати залишки російського війська.

Друге наше завдання – підготуватися до наступальних дій навесні. Ми перейшли в режим накопичення ресурсів і після того, як підійдуть літаки, будуть подальші рухи.

І третє питання, яке потрібно вирішувати протягом зими – там, де ми можемо рухатися, треба це робити. Це лівий берег Дніпра – потрібно збільшувати кількість тактичних плацдармів, створювати оперативний плацдарм та готувати його до весняного подальшого просування.

І четверте завдання – протягом зими треба посилити тиск та бойовий супровід по двох основних точках – це Крим з Керченським мостом та перенесення лінії вогню на територію росії, оптимально до Москви та Московської області. Там дуже велика щільність військових об'єктів, починаючи від центрів ухвалення рішень, закінчуючи цехами зі збору техніки. За зиму нам треба, щоб палала Москва. Вона має палати щоночі, тобто має знищуватися один військовий об'єкт за ніч.

Тоді ми до весни підійдемо із серйозною підготовкою для виконання наступного завдання на 2024 рік – вихід на Азовське узбережжя та звільнення Криму.

Читайте: Кінець війни? До чого може призвести відмова у допомозі Україні

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців