RU  UA  EN

Вівторок, 10 вересня
  • НБУ:USD 40.75
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.75
Суспільство
Погляд

Епіфаній: Що допоможе звільнити Україну від отруйної ідеології «русского міра»

Свято Преображення Господнього Фото: facebook.com/epifaniy

Свято Преображення Господнього 6 серпня — одне з дванадцяти найбільших православних свят. Що означає слово «преображення»? Це зміна, перетворення, переміна образу, тобто набуття ним інших ознак. Зрозуміло, що йдеться не про зміну зовнішнього образу, який за власним бажанням ми можемо змінювати в будь-який момент. Йдеться про зовсім іншу переміну – духовну, внутрішню, про оновлення, яке необхідне кожній живій душі, без виключення.

Євангельська подія Преображення Господнього оповідає нам про те, як Спаситель піднімається на гору з трьома найближчими учнями, Петром, Яковом та Іоаном, де перед ними преображається: Його обличчя і навіть одяг почали сяяти. «Лице Його засяяло, як сонце, одежа ж Його стала білою, як світло» (Мф. 17: 2) – сказано у Євангелії від Матфея. А євангелист Марк порівнює блиск одягу Христового з сяйвом снігу під сонцем, кажучи: «Одяг Його став блискучим, дуже білим, мов сніг, як жоден білильник не може вибілити на землі» (Мк. 9: 3).

Чи преобразився, змінився Сам Господь? Як Син Божий Він був і залишився істинним Богом, незмінним за Своєю природою: вчора, сьогодні та вічно. Водночас Він видимо перемінився як Син Людський, явивши таємниче єднання в Собі двох природу – Божественної і людської. Змінилося і Його сприйняття учнями. Благодатною дією Святого Духа змінилися самі апостоли: Петро, Яків та Іоан ясно побачили сяяння слави Божественної природи Христа, відчули благо перебування близько до Бога. І їм було від того так добре, що апостол Петро не зміг стриматись: «Господи! Добре нам тут бути; коли хочеш, зробимо тут три намети…» (Мф. 17: 4). Видиме Преображення Господнє свідчить, що цей тварний, матеріальний світ теж здатний приймати Божественну благодать, сповнюватися нею і під дією цієї благодаті набувати нової якості – преображатися.

Кожен із вас, напевно, відчував благословенні миті духовного преображення у своєму житті. Коли ніби Сам Господь торкається вашої душі під час сердечної молитви, богослужіння чи святих Таїнств Церкви. Ті моменти є справді незабутніми, їх важко описати словами, вони преображають не лише нашу душу і серце, але й ніби просвітлюють, заспокоюють обличчя, тіло.

Таке духовне преображення сприймається ніби осяяння таємничим цілющим світлом вистражданої, змученої і розбурханої душі людини. Таке преображення лікує, підживлює, дарує сили. А тому воно так необхідне кожному з нас. А також, щоби Господь допоміг преобразити не лише наше власне духовне життя, а й преобразити, оновити наш народ, нашу Україну, остаточно звільнити її від отруйної небезпечної ідеології «русского міра». Тому Преображення – це Божий заклик до нас, і нехай кожен особисто дасть на нього гідну відповідь своєю вірою.

Джерело: facebook.com/epifaniy

Читайте також