RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вбивство Каті Гандзюк: коли сядуть замовники жорстокого злочину

Що відбулося в справі Гандзюк через рік після нападу

Що відбулося в справі Гандзюк через рік після нападу

Рік тому, 31 липня, у Херсоні невідомий облив кислотою активістку, правозахисницю, радницю мера Херсона Катерину Гандзюк. В результаті нападу вона отримала страшні опіки 40% тіла і була терміново доставлена в обласну лікарню, а пізніше - до Києва.

Звірячий напад, в результаті якого у 33-річної активістки були обпалені голова, спина, ліва рука, а також ліве око, шокував всю країну. У соцмережах, на вулицях, футбольних стадіонах - всюди з'являлися банери з питанням "Хто замовив Катю Гандзюк?"

Через три місяці болю і боротьби за життя, Україну шокувало повідомлення - рано вранці 4 листопада Катя Гандзюк померла.

"Апостроф" згадує хроніку страшного злочину, в якому через рік так і не засуджено головного замовника.

31 липня 2018 року

Напад на Гандзюк стався близько 8:30. В цей час вона вийшла на роботу, а нападник вичікував її біля будинку. Гандзюк терміново доправили у реанімаційне відділення обласної лікарні у шоковому стані. Літр кислоти, вилитий на активістку, спричинив страшні опіки 40% тіла.

Порушення кримінальної справи

Спочатку було порушено справу за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство); однак згодом, зокрема через обурення в мережі, злочин перекваліфікували на ч. 2 ст. 121 ККУ (умисні тяжкі тілесні ушкодження, вчинені з метою залякування потерпілого). Далі справу перекваліфікували на замах на вбивство з особливою жорстокістю. Згодом у справі також з'явилося уточнення, що замах на вбивство був замовним. Уже після смерті Гандзюк справу востаннє було перекваліфіковано на "Закінчене вбивство".

1 серпня

Гандзюк було терміново доправлено із Херсонської обллікарні у Київ. У столиці їй також надали державну охорону.

2 серпня

Незважаючи на важкий стан, Катерина погодилася надати свідчення щодо нападу оперативникам Департаменту стратегічних розслідувань. Разом із тим вона відмовилася співпрацювати з представниками поліції Херсону, підозрюючи їх у причетності до замаху.

3 серпня

Затримано першого підозрюваного у справі. Як повідомив голова МВС Арсен Аваков, ним виявився Микола Новіков. Згодом суд прийняв рішення про утримання Новікова під вартою. Однак завдяки втручанню журналістів вдалося з'ясувати, що Новіков непричетний до замаху на Гандзюк. Свідки стверджували, що в момент нападу на Гандзюк Новіков знаходився на березі моря за 90 кілометрів від Херсона. 22 серпня поліція звільнила чоловіка, визнавши його непричетність до справи.

17-22 серпня і далі

У справі Гандзюк було затримано п’ятьох підозрюваних: Володимира Васяновича, Сергія Торбіна, Микиту Грабчука, Віктора Горбунова та В’ячеслава Вишневського. Усі виконавці виявилися ветеранами АТО з батальйону Української добровольчої армії.

Головним у справі був Торбін, який і організував інших бійців на скоєння нападу. Торбін нібито переконав інших, що Гандзюк – корумпований проросійський чиновник.

Слідство встановило, що кислоту придбав Горбунов. Васянович та Вишневський стежили за Катериною, а безпосередній напад скоїв Грабчук. Торбін же надав нападникам своє авто, та обіцяв заплатити по 500 доларів.

4 листопада

Гандзюк померла в лікарні. Офіційна причина смерті: "поліорганна недостатність; хімічні опіки із залученням 30-39% тіла; напад з використанням хімічної речовини з метою вбивства чи нанесення ушкоджень".

В той день по всій Україні відбулися масові протести, учасники яких вимагали знайти й покарати замовників злочину.

Згодом у справі Гандзюк з'явилися й імена ймовірних замовників, які заплатили Торбіну за замах.

Ними виявилися:

Помічник нардепа від БПП Миколи Паламарчука Ігор Павловський. Вважається, що саме він був посередником між організатором і замовником вбивства. Самого Палмарчука також вважають причетним до цього злочину.

Олексій Левін (Москаленко). Він вважається одним із основних організаторів вбивства. З 19 серпня втік з України. Його оголошено у міжнародний розшук.

4 грудня

ГПУ заочно оголосила підозру Левіну.

28 січня 2019 року

Батько Катерини Віктор Гандзюк під час засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради назвав замовниками вбивства доньки голову Херсонської облради Владислава Мангера, нардепа від БПП Андрія Гордєєва та заступника Гордєєва – Євгена Рищука. Згодом активісти також наполягали на їх причетності до справи.

7 лютого

Журналісти "Схеми: корупція в деталях" повідомили, що за тиждень до нападу на Гандзюк довірена особа Мангера за безцінь передала Левіну в оренду базу відпочинку на березі моря.

11 лютого

Мангеру оголосили підозру в організації вбивства Гандзюк.

15 лютого-5 квітня

Суд у Києві арештував Мангера. Згодом відсторонив від виконання обов'язків голови Херсонської облради, а далі звільнив з-під варти, зобов'язавши носити електронний браслет.

Квітень

Павловському вручили підозру у "покриванні вбивства". Також було змінено підозру ймовірним виконавцям замаху. Торбіна, Вишневського, Горбунова, Васяновича та Грабчука підозрюють в умисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень. Їм загрожує від 7 до 10 років позбавлення волі.

25 квітня

Мангеру змінили підозру на організацію і виконання злочину та умисні тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили смерть потерпілого. Санкція статті передбачає 7-10 років позбавлення волі.

Червень

Торбін, Вишневський, Горбунов, Васянович та Грабчук визнали свою провину у суді і пішли на угоду з прокурором про визнання провини.

Згодом суд виніс свій вердикт: Торбіна засудили до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Грабчука - до 6 років в'язниці. Васянович та Вишневський отримали 4 роки ув’язнення, Горбунов - 3 роки.

У Херсоні та області відбулися обшуки у справі Гандзюк. Точно відомо, що обшуки проходили у будинку, кінному клубі та офісі екс-заступника голови Херсонської ОДА Євгена Рищука.

У Мангера відібрали закордонний паспорт та залишили із електронним браслетом до 3 серпня.

Липень

Голова МВС Арсен Аваков заявив, що у справі Гандзюк можуть бути оголошені нові підозри.

Журналісти дізналися, що ГПУ зупинила досудове розслідування щодо Мангера та Левіна.

Генпрокуратура виокремила підозрюваних в одне провадження та зупинила його через те, що Левін перебуває в міжнародному розшуку.

31 липня 2019 року

Вбивці Каті Гандзюк будуть покарані. Такий напис з'явився зранку в річницю нападу на активістуку на будівлі Херсонської міськради.

Справа Гандзюк триває. Замовники страшного злочину досі не встановлені.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити