RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

П'ять років Іловайській трагедії: подробиці бійні і розслідування в Україні

За неофіційними даними під Іловайськ могли загинути близько тисячі військових

За неофіційними даними під Іловайськ могли загинути близько тисячі військових Фото: gettyimages.com

В Україні 29 серпня вшановують пам'ять жертв однієї з найтрагічніших сторінок війни з Росією на Донбасі - битви за Іловайськ. Тоді, 29 серпня 2014 року, підрозділи армії РФ і підконтрольні їй бойовики влаштували справжню бійню, в результаті якої загинули сотні захисників України. "Апостроф" згадує деталі цієї трагічної сторінки в історії боротьби України за своє майбутнє.

Бої за Іловайськ. "Зелений коридор". Бійня

Операція зі звільнення Іловайську почалася 7 серпня. І, хоча влада заперечує те, що були дані накази наступати на Іловайськ, заявляючи про самодіяльність добробатів, в мережі в 2018 році були опубліковані шифрограми наказів, які свідчать про зворотне.

За різними даними, операцію проводили від 1400 до 1700 українських військових, в той час як з ворожої сторони перебували від 2500 до 4000 бійців, більшість з яких - кадрові військові РФ. Крім цього, російсько-окупаційні війська в рази перевищували українських військових за кількістю важкої техніки.

Читайте: Навколо нас стояв густий запах крові - очевидець про бої під Іловайськом

Після затяжних спроб вибити бойовиків з Іловайська і звільнити місто, українські військові під кінець серпня опинилися в оточенні переважаючого за силою ворога. Причиною цього став прорив російських військових на територію України, а також дезертирство деяких українських підрозділів.

Станом на 28 серпня, після декількох спроб деблокади українських військових, командування ЗСУ домовилося з російською стороною про вихід українських військових через гуманітарний коридор. Однак пізно ввечері 28 серпня від командування ЗСУ зажадали скласти всю зброю і здати техніку перед відступом.

У ніч на 29 серпня президент Росії Володимир Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити "зелений коридор" і дозволити українським військовим, які опинилися в надскладній ситуації, відступити.

"Я закликаю сили ополчення відкрити гуманітарний коридор для українських військовослужбовців, які опинилися в оточенні, для того, щоб уникнути безглуздих жертв, надати їм можливість безперешкодно вийти з району бойових дій, возз'єднатися зі своїми сім'ями, повернути їх матерям, дружинам і дітям, терміново надати медичну допомогу пораненим в результаті військової операції", - говорилося в зверненні Путіна.

Вранці, 29 серпня, українські військові двома колонами почали вихід з оточення. Однак уже незабаром були цинічно розстріляні переважаючими силами противника.

Втрати, полонені і зниклі безвісти

За офіційними даними, оприлюдненими Генштабом 27 серпня 2019 року, українська армія в боях за Іловайськ в серпні 2014 року втратила 220 військових. Ще 40 бійців вважаються зниклими без вісти. Також 13 військовослужбовців до цих пір знаходяться у ворожому полоні.

Безпосередньо 29 серпня загинули 129 осіб. Ще 18 були поранені, а 22 - пропали безвісти (12 з них пізніше були ідентифіковані по ДНК). У заручниках бойовиків опинилися 10 осіб.

При цьому дані Генштабу не враховують загиблих бійців добровольчих підрозділів МВС.

За даними військової прокуратури, загальні втрати під Іловайськ склали 366 бійців.

Читайте: Батькам видавали документи про загибель живих солдатів, які йшли зеленим коридором під Іловайськом - свідок трагедії

Російська армія також втратила в боях за Іловайськ трохи більше 200 військових, ще близько 300 були поранені.

Також загинули близько 40 мирних жителів.

За неофіційними даними загиблих військових може бути в рази більше. Тимчасова слідча комісія Ради вважає, що загинули близько тисячі військових.

Розслідування

Незважаючи на оприлюднені факти участі російських військових у боях під Іловайськом, Росія заперечує очевидне і не визнає прорив своїх військових через непідконтрольну Україні частину кордону.

Українські слідчі встановили, що вторгнення російських військових по суті стало головною причиною трагедії, що розгорнулася під Іловайськом.

Основні сили армії РФ вторглися в Україну 24 серпня. Техніка армії РФ зайшла в Україну з зафарбованими або знятими тактичними знаками. Крім того, армія РФ в порушення Женевської конвенції нанесла на свою військову техніку розпізнавальні знаки української армії, щоб ввести українських захисників в оману.

За результатами розслідування Генпрокуратура України 8 серпня 2016 повідомила про підозру в скоєнні особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України, миру та міжнародного правопорядку 20 представникам влади і керівництва Збройних сил РФ. Зокрема, мова йде про міністра оборони РФ Сергія Шойгу, начальника Генштабу ВС РФ Валерія Герасимова.

Також результати розслідування були передані в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

Читайте: Росіяни махали нам руками, а потім розстріляли, як у тирі - боєць, що вижив в Іловайську

Крім цього, Тимчасова слідча комісія ВР, вивчивши факти трагедії, дійшла висновку, що в події також винні екс-міністр оборони Валерій Гелетей і начальник Генштабу Віктор Муженко.

У висновках комісії йдеться, що Гелетеєм і Муженком були прийняті рішення, які погіршили ситуацію і ускладнили обстановку під Іловайськом, що також призвело до трагедії. Зокрема мова йде про те, що вони не проявили належної довіри інформації щодо прориву російських військ.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі