RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ніч на пляжі в Марселі: на що готові фанаты заради збірної України на Євро-2016

Непроста економічна ситуація в країні не зупинить фанатів перед поїздкою до Франції

Непроста економічна ситуація в країні не зупинить фанатів перед поїздкою до Франції Нелегка економічна ситуація в країні не зупинить фанатів перед поїздкою до Франції Фото: EPA/UPG

Євро-2016 - прекрасна можливість для тисяч українців уперше у своєму житті побувати в Європі та не тільки відчути атмосферу яскравого свята, яка безсумнівно буде панувати у Франції впродовжусього турніру, ай на власні очі побачити, як живуть "благополучні" європейці. Нагадаємо, 12 червня підопічні Михайла Фоменка зустрінуться з Німеччиною в Ліллі, 16-го числа - з Північною Ірландією в Ліоні, а 21 червня - в Марселі з Польщею.

Згідно зі спостереженнями "Апострофа", чимала частина фанатів, які ось-ось вирушать або вже вирушили до Франції, є далеко не тими людьми, яких прийнято називати "дуже забезпеченими". Для багатьох, якщо не більшості з них, це буде перший так званий євровиїзд, про який вони давно мріяли і до якого довго готувалися. Для того, щоб відвідати хоча б один з трьох матчів "синьо-жовтих" на стадії групового турніру, їм доведеться розлучитися мінімум з 10 тисячами гривень.

Звичайно, будуть серед українських вболівальників і ті, хто постійно підтримує українських футболістів у Європі, відвідуючи матчі збірної, так і "Динамо", "Дніпра" та "Шахтаря". Проте нам все ж було цікаво, як збираються провести Євро-2016 "євроновички".

"Планувати поїздку до Франції я почав, як тільки завершився виїзний поєдинок плей-офф проти словенців (збірна добилася нічиєї 1:1 і за сумою двох матчів вийшла на Євро, - "Апостроф"). Так, можна було починати готуватися і раніше, все-таки наші впевнено обіграли Словенію у Львові. Проте в пам'яті свіжі спогади про стики на ЧС-2014 проти Франції. Тоді частина моїх знайомих після домашньої перемоги 2:0 впала в стан ейфорії та почала шерстити інтернет у пошуках дешевих польотів до Бразилії. Що було в Парижі, пам'ятають усі. Злякати удачу на цей раз якось не хотілося", - згадує один з наших співрозмовників Вадим.

У нього – чималий досвід місцевих виїздів з "Динамо", досить стабільна зарплата і хороші "тили" будинку. Тому на поїздку до Франції він готовий витратити не менше 20 тисяч гривень на те, щоб дістатися туди (лоукост з Польщі чи інших сусідніх європейських країн), на переїзди між містами (автобус – найдешевший варіант, щоб подолати 700 км між Ліллем і Ліоном, а потім ще 300 км до середземноморського узбережжя), а також на те, щоб жити і харчуватися протягом 10 днів. Також додайте сюди вартість перегляду матчів (бажано на стадіоні). Квитки на матчі Євро-2016 продавалися на сайті під егідою УЄФА по 25, 55, 105 і 145 євро. Наш герой Вадим вибрав найдешевший варіант.

Перед тим, як розподілити заявки на квитки (до їх оплати), одна зі структур УЄФА здійснила онлайн-жеребкування, в ході якої і визначилися ті щасливчики, які могли спокійно оплатити квиток і отримати його в тікет-центрі, який організували серед іншого також у столиці України.

"Я їду до Франції без двох квитків на матчі збірної. Кумедна історія вийшла: я оплатив покупку, моє замовлення прийшло в тікет-центр, але я так і не зумів забрати його. Як мені пояснили, це була "технічна заминка". Але я зможу забрати квитки вже безпосередньо у Франції. Принаймні, сподіваюся на це", - каже Вадим.

Однією з головних проблем, з якою доведеться мати справу більшості українцям перед поїздкою до Франції, це отримання візи. Хтось пішов шляхом найменшого опору, подавши документи в більш "дружні" консульства Польщі, Литви чи Латвії. Так робили навіть багато журналістів, у яких, здавалося б, не повинні виникати проблеми з візами. Однак знаючі люди перестрахувалися, тим самим позбавили себе зайвого головного болю. А ось Франція у зв'язку із загрозою терактів або якимись іншими, зовсім незрозумілими простому громадянину причинами не особливо поспішала з видачею дозволів на в'їзд і перебування на території шенгенської зони.

Історія з 8-річним фанатом, якому не дали візу, може вважатися досить типовою для України. Хтось подав документи занадто пізно, хтось не надав квитки на матч або не пред'явив бронь у готелі. Багатьом таким людям відмовили.

"Для подання документів на візу зробив бронювання на весь час перебування у Франції. Щойно отримав печатку в паспорт, одразу все скасував. Крім готелю в Ліоні – ну, хоч там поживу в хорошому готелі. Весь інше час буду ночувати в готелях", - розповідає співрозмовник "Апострофу".

"А взагалі в посольство довелося нести все, що тільки можна. Вийшла значна пачка з квитків і всяких папірців. До речі, чув, що росіянам ставлять візу протягом тижня. Я чекав майже місяць", - додає він.

Звичайно ж, не варто забувати і про те, що дешевого житла в містах, де гратиме збірна України, всім бажаючим не вистачить.

Ще одному нашому співрозмовнику, 28-річному лікарю з Києва, пощастило. Його двоюрідний дядько, художник, який давно емігрував до Хорватії, в середині червня відправляється до Парижа на зустріч з одним з місцевих галеристів. Тому він погодився допомогти з житлом своєму племіннику, який мріяв побувати на Євро-2016.

А в цілому українці готові йти на будь-які жертви заради того, щоб стати частиною чемпіонату Європи і подивитися на гру своїх улюбленців. Наприклад, Вадим для того, щоб потрапити на матч у Марселі, готовий навіть ночувати на пляжі Середземного моря, якщо більше ніяке житло не трапиться. Утім, під час планування поїздки в соціальних мережах він встиг познайомитися з багатьма українцями, які також їдуть до Франції. Взаємовиручка фанатів відома давно, тож, упевнений Вадим, разом вони не пропадуть.

Нагадаємо, у чемпіонаті Європи вперше візьмуть участь 24 команди, і для того, щоб вийти в плей-офф, який починається з 1/8 фіналу, збірній України необхідно зайняти одне з двох перших місць у своїй групі або сподіватися на потрапляння в число чотирьох кращих команд, що посіли треті місця у своїх квартетах.

Читайте також

Феєричний успіх українського футболу: краще було лише двічі

2024 рік – вже один із найуспішніших в історії українського футболу, але попереду ще багато важливих матчів

Україна – Ісландія – 2:1 Ура! Ми їдемо на Євро-2024 до Німеччини!

У Вроцлаві відбулася битва за Євро-2024 між збірними України та Ісландії

Боснія та Герцеговина - Україна - 1:2 залишився один крок до Євро-2024

У Зениці відбувся матч кваліфікації Євро-2024 між збірними Боснії та Герцеговини та України