RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Є ким пишатися: головні спортивні перемоги України за рік

Спортивний рік для України аж ніяк не закінчився провалом збірної на Євро-2016

Спортивний рік для України аж ніяк не закінчився провалом збірної на Євро-2016 Гімнаст Олег Верняєв завоював для України золоту та срібну медалі на Олімпіаді в Ріо Фото: EPA/UPG

Незважаючи на провал збірної України на Євро-2016 і не найуспішніший виступ олімпійської збірної на Іграх у Ріо, нашій країні в цьому році було ким пишатися. Українські спортсмени подарували не один привід для радості. "Апостроф" виділяє найбільш значущі перемоги України в спорті за минулий рік.

Чемпіонські титули Ломаченка та Усика

Поки Володимир Кличко відривав аркуші календаря в очікуванні реваншу з Тайсоном Ф'юрі, який так і не відбувся, на ринг вийшли інші герої.

Василь Ломаченко встановив ще один рекорд - ефектно перемігши Романа Мартінеса, українець став першим боксером в історії, якому вдалося виграти два чемпіонські пояси в різних вагових категоріях лише за сім боїв. А в листопаді Loma, як називають його фанати за межами України, розібрався з Ніколасом Уолтерсом, який не знав до цього поразок. Та ще й як - ямаєць на прізвисько "Дроворуб" зрозумів, що його можуть перетворити в тирса, і просто відмовився продовжувати бій. "Мене так ніколи не били", - сказав Уолтерс після бою.

Олександр Усик теж не обійшовся без рекорду. Українець переміг Кшиштофа Гловацьки і став чемпіоном світу у першій важкій вазі після десяти поєдинків. Попередній рекорд належав Евандеру Холіфілду - 12 боїв. Встиг українець провести і перший захист титулу, показавши себе американській публіці. Табісо Мчуну виявився незручним суперником, але все одно був побитий.

"Шахтар" - півфіналіст Ліги Європи

Донецький клуб, ще в 2015-му вилетівши з Ліги чемпіонів, легкою ходою пройшовся турнірною сіткою Ліги Європи. "Гірники" практично не помітили на своєму шляху "Шальке", "Андерлехт" і "Брагу". Зупинити "Шахтар" вдалося тільки "Севільї", для якої виграти Лігу Європи - як сходити в магазин за хлібом.

Євген Коноплянка, до речі, поповнив кількість українських гравців, які перемагали в єврокубках. Правда, у фіналі Коноплянка не грав, а проти "Шахтаря" провів на полі лише 59 хвилин.

Перемоги Верняєва

Український гімнаст на Олімпіаді в Ріо завоював дві медалі - срібну та золоту. Верняєв був практично нестримний у багатоборстві, але на самому фініші пропустив уперед японця Кохея Утимуру. Після вправи на перекладині судді дали японцеві рівно настільки більше балів, скільки потрібно було для перемоги. Олег розвів руками в бік суддівської колегії, але вішати ніс не став і взяв "золото" у своїй коронній вправі на брусах. У підсумку Верняєв став найуспішнішим українцем на Іграх у Ріо.

Також варто нагадати, що в цьому році український гімнаст взяв "золото" і "срібло" на чемпіонаті Європи.

Олімпійське "золото" Чебана

Друге і останнє для нас "золото" Олімпіади в Ріо завоював каноїст Юрій Чебан. Через помилку суддів Чебан ледь не залишився без фіналу, але сам подав протест, домігся справедливості, а потім і виграв фінальний заїзд на 200 метрів. Для Чебана це "золото" стало другим на Олімпійських іграх. Також він, нагадаємо, взяв "бронзу" у Пекіні-2008.

Успіхи Беленюка

Український борець греко-римського стилю на Олімпіаду поїхав у статусі чинного чемпіона світу та Європи. "Золото" ЧС він взяв ще в минулому році, а ось Європу поклав на лопатки вже в цьому - в Ризі. На ОІ Беленюк спокійно дістався фіналу, де зіткнувся не лише з незручним для себе суперником - екс-грузином Давидом Чекветадзе, який прийняв російське громадянство, а й спірним суддівством від грузинського арбітра. Беленюк лідирував з рахунком 2:0, але потім суддя почав ставити українця в партер. Закінчилося все великою поразкою (2:9) і срібною медаллю.

Дві медалі Харлан та інші медалісти Олімпіади

Шаблістка Ольга Харлан зуміла піднятися на п'єдестал пошани на третій Олімпіаді поспіль. У Ріо Харлан взяла "бронзу" в особистій першості, а також срібну медаль у командному.

Варто згадати й інших наших призерів Олімпіади, крім Верняєва, Чебана, Харлан і Беленюка. Чим менше медалей - тим цінніше кожна з них. Призерами Ріо стали стрілець Сергій Куліш ("срібло"), п'ятиборець Павло Тимощенко ("срібло"), стрибун у висоту Богдан Бондаренко ("бронза"), каноїсти Дмитро Янчук і Тарас Міщук ("бронза") і гімнастка Ганна Різатдінова ("бронза").

Рекорд паралімпійської збірної

Українські спортсмени з обмеженими можливостями в Ріо радували щодня і в результаті побили всі рекорди України на Паралімпійських іграх - 117 медалей (41 золото, 37 срібних і 39 бронзових нагород) і вперше в історії третє місце в медальному заліку.

Більше за всіх медалей завоювали плавці Максим Кріпак - 5 золотих, 3 срібні, а також Євген Богодайко (чотири "золота", три "срібла" і дві "бронзи"). Також, нагадаємо, наша футбольна збірна стала чемпіоном Паралімпіади.

Рекорд Світоліної

Перша ракетка України в цьому році дісталася 14-ї сходинки в рейтингу WTA. Раніше українські тенісистки ніколи не піднімалися настільки високо і ніколи не закінчували рік у топ-15 світового рейтингу. Більше того, Світоліна стала першою з 2010 року представницею жіночого туру, якій вдалося за один календарний рік обіграти двох перших ракеток світу. Еліна створила сенсацію на Олімпіаді в Ріо, купивши квиток на найближчий рейс додому Серені Вільямс, а в жовтні обіграла Анжелік Кербер на турнірі в Пекіні.

Чоловіча та жіноча баскетбольні збірні вийшли на Євробаскет

Чоловіча збірна України обіграла у своїй групі всіх, кого повинна була, але і двічі програла головному конкуренту в боротьбі за пряму путівку на Євробаскет - збірній Словенії. Тим не менше команда Мурзіна виявилася досить везучою і потрапила до числа кращих других збірних відбіркового етапу завдяки результатами матчів в інших групах.

Жіноча збірна зуміла вийти на чемпіонат Європи з першого місця у своїй групі, вигравши всі шість матчів кваліфікації. Причому двічі українки обіграли не кого-небудь, а діючих чемпіонок Європи - збірну Сербії. Тепер фахівці вважають українських баскетболісток одними з фаворитів європейської першості.

Успіхи волейбольних збірних

За останні тринадцять років жіноча збірна України з волейболу грала на чемпіонатах Європи тільки один раз - у 2011-му українки посіли п'ятнадцяте місце. Пробитися на Євро-2017 команді вдалося через стикові матчі, та ще й героїчним чином. Програвши збірній Іспанії в домашньому матчі 2:3, українки здивували суперниць у повторній грі - 3:1.

Чоловіча молодіжна збірна, незважаючи на невтішні прогнози, не тільки вийшла зі своєї групи на чемпіонаті Європи, а й дісталася фіналу, де програла Польщі. Чоловічі збірні України з волейболу таких результатів не отримували раніше ніколи.

Історичне досягнення Абраменка

Фрістайліст Олександр Абраменко провів свій найкращий сезон і вписав своє ім'я в історію українського спорту, ставши першим в історії України володарем Малого кришталевого глобуса. По ходу сезону Абраменко зумів взяти три медалі (дві срібні та одну бронзову) і жодного разу не опускався нижче п'ятого місця. Така стабільність, якій позаздрить навіть економіка Норвегії, дозволила йому зайняти перше місце в заліку лижної акробатики. Причому найближчого переслідувача Абраменко випередив на 34 очки.

Медалі шахістів

Шахова Олімпіада принесла Україні одразу дві медалі. Жіноча збірна виграла бронзові нагороди, пропустивши вперед тільки Китай і Польщу, а чоловіки взяли "срібло", яке загалом рівноцінне "золоту". Після заключної партії турніру суддям довелося озброїтися калькуляторами та вираховувати додаткові показники - Україна і США завершили турнір з однаковою кількістю очок. Тільки згідно з так званим коефіцієнтом Зоннеборна-Бергера американці в результаті випередили українців.

Крім того, вже під завісу року українці Василь Іванчук і Анна Музичук стали чемпіонами світу з швидких шахів.

Збірна України з пляжного футболу - переможець Євроліги

Українським футбольним уболівальникам в цьому році варто було б звернути увагу на пляжний футбол - там наша збірна вперше у своїй історії виграла Євролігу - щорічне змагання серед європейських збірних. У фіналі українська збірна обіграла португальців - 2:1.

Київ прийме фінал Ліги чемпіонів

Головним спортивним успіхом України за межами спортивних майданчиків стала перемога заявки Києва та НСК "Олімпійський" для проведення фіналу Ліги чемпіонів 2018 року. Нове керівництво УЄФА довірилось Україні, а отже, через півтора року в Київ приїдуть суперзірки світового футболу, а також уболівальники з багатьох країн світу. "Олімпійський" приймав фінал чемпіонату Європи, тепер прийме і головний матч у клубному футболі.

Читайте також

Манчестер Сіті - Реал - 4:5 Лунін виводить Королівський клуб у півфінал Ліги чемпіонів

Манчестер Сіті та мадридський Реал визначили останнього півфіналіста Ліги чемпіонів

Барселона - ПСЖ - 1:4 каталонці билися як леви, але далі йде Париж

Матчі Барселона – ПСЖ та Боруссія – Атлетико порадували вболівальників у чвертьфіналі Ліги чемпіонів

Атлетіко - Жирона - 3:1 гол та промах Довбика

Довбик знову забив на Жирону, яка зіграла драматичний матч проти Атлетіко у Мадриді