RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Штабелями доларів Хорватію не купиш, але у Росії є шанс

Артем Франков про матчі 1/4 фіналу чемпіонату світу

6-7 липня пройдуть матчі 1/4 фіналу чемпіонату світу-2018 з футболу. Прогнозом на майбутні зустрічі з "Апострофом" поділився головний редактор журналу "Футбол" АРТЕМ ФРАНКОВ.

ФРАНЦІЯ - УРУГВАЙ

Франція безумовний фаворит проти Уругваю. Але Уругвай - це команда, яка багато десятиліть процвітає в тому, що не дає грати супернику. При цьому, в Уругваї в останні роки є хороші нападники. У них дійсно є люди, які можуть щось зробити: зараз це пара Суарес - Кавані. Але останній, судячи з усього, не гратиме через травму, яку він отримав в матчі з португальцями. Якщо так і станеться, то Уругваю світять не атакуючі, а тільки стримуючі дії.

Франція в цілому справляє куди більш сильне враження. За них я вболівати не буду, оскільки вони дуже образили мене договірняком з данцями. Якщо Франція вилетить, я абсолютно не буду плакати з цього приводу. Хоча вона багато в чому вже вибачилася перед своїми вболівальниками чудовою грою проти Аргентини.

БРАЗИЛІЯ - БЕЛЬГІЯ

Бельгію я вважаю міноритом (аутсайдером) в парі з Бразилією, яка справляє не просто сильне враження, а виглядає командою, яка розумно побудувала підготовку. Таке враження, що Бразилія прогресує від матчу до матчу. Якщо так, то вона цілком може накотити на Бельгію м'яким танком, особливо якщо Неймар хоч трохи візьметься за голову і перестане так довго валятися, викликаючи до себе загальну неприязнь. Ніколи його не сприйматимуть як великого футболіста, тому що над ним будуть сміятися. Смішне не може бути великим. Сьогодні симуляція в футболі - це окрема тема. Я прочитав дуже розумну статтю в Guardian і на 90% згоден з автором на рахунок того, що ФІФА і УЄФА повинні зібратися з думками і оголосити найжорстокішу війну симуляції.

Артем Франков Фото: Дарія Давиденко / Апостроф

АНГЛІЯ - ШВЕЦІЯ

Можу сказати, що Англія - фаворит, хоча і не такий яскравий, яким його уявляють, і шведи цілком можуть їх "поскубти". Гра англійців з Колумбією не вразила настільки, щоб вони могли претендувати пройти шведів однією лівою. У Швеції надзвичайно рівний і досвідчений склад. Такі хлопці, як Тойвонен, Гранквіст, Клаессон вселяють, як мінімум, повагу. На футбольному полі вони вміють все. І в плані поламати гру англійцям вони теж дещо вміють.

Потрібно врахувати, що у шведів була не зовсім заслужена поразка від німців. Все-таки це 90 плюс п'ята хвилина і ідеально виконаний Тоні Кроосом стандарт.

РОСІЯ - ХОРВАТІЯ

Весела пара. Інтернет повний мемамі зі штабелями доларів. Як приклад показують, що, якщо не помиляюся, росіяни реструктуризували борг якомусь великому холдингу в Хорватії у півтора мільярда доларів. Мовляв, який цікавий збіг і так далі. Але я не уявляю, скільки потрібно заплатити Модрічу і Ракітічу, щоб вони дозволили собі "сплавити" чвертьфінал чемпіонату світу, шанс свого життя. У них уже все є, і Лігу чемпіонів вони вигравали. Але у збірної немає нічого!

Іван Ракитич і Лука Модрич Фото: EPA/UPG

У них зараз є унікальний шанс, як мінімум повторити, а може й перевершити досягнення 20-річної давнини, яке встановила збірна Хорватії у Франції, коли її тренував прекрасний Мирослав Блажевич на прізвисько "Чіро".

Тому я не вірю в усі ці смішні теорії змови. Для мене є два інтригуючих питання, від яких залежить результат матчу. По-перше, хорвати їдуть на базар або вже з базару? Хорватія виглядала слабенько в додатковий час з Данією. Є питання щодо їхньої фізичної форми.

Друге питання я задаю збірній Росії і проводжу аналогію зі збірною України. Як ви пам'ятаєте, 12 років тому збірна України вперше у своїй незалежній історії виступала на чемпіонаті світу і дійшла до чвертьфіналу. Зараз Росія знаходиться на тому ж рівні, оскільки досі Росія не виходила з групи на чемпіонатах світу.

Як ми пройшли в 1/8 Швейцарію? Це був один з найбільш нудних матчів в історії ЧС. Ми не давали грати суперникові, а у суперника було недостатньо вміння для того, щоб розбити ті кайдани, які повісила команда Блохіна на чолі з Андрієм Гусіним. Героїзм і майстерність Шовковського в серії 11-метрових дозволили нам здобути "суху" перемогу.

В принципі аналогії напрошуються. Чим займалася збірна Росія протягом усього матчу з Іспанією? Вона не давала іспанцям грати. Росія зуміла відігратися і це, безумовно, підвищує ціну її перемоги, але іспанці забили відвертого дурня, абсолютно випадковий м'яч. Добити Росію іспанці не змогли, а потім Піке припустився тієї самої грубої помилки, після чого Росія відігралася і закрилася остаточно.

У матчі 1/8 фіналу росіяни в серії пенальті обіграли збірну Іспанії, 1 липня 2018 р. Фото: EPA/UPG

Так ось: Росія збирається грати проти Хорватії так само? Або як Україна в 2006-му, росіяни скажуть, що завдання виконане, і вирішать на потіху публіці зіграти в красивий атакуючий футбол? Тоді Україна, на думку багатьох, в матчі з Італією видала одну з найкращих своїх ігор. Але гра, яка закінчилася з рахунком 0:3, не може бути найкращою. Поразка не буває красивою! У поразці немає нічого красивого. 90% тренерів скажуть, що справжня краса в рахунку на табло, тому матч зі Швейцарією я вважаю набагато більш красивим, ніж протистояння з Італією.

Мої симпатії будуть на боці хорватів. Я дуже хочу, щоб ця збірна залізла вище. У неї для цього є багато: склад, індивідуальна майстерність, абсолютно приголомшливий центр поля, сильна атака. Навіть після того, як вигнали Ніколу Калініча, у цій збірній всього вистачає. Вона заслужила це своїми невдачами і образливими поразками, які не можна пояснити логікою чи справедливістю.

Бажаю хорватам успіху, але вони повинні пам'ятати про ці подробиці. Дуже багато залежить від збірної Росії. Крім того, підозрюю, хорватам з самого початку потрібно запрягати себе в роботу на повну, адже далі можуть закінчиться силоньки. Я не впевнений, що Росія так вже перевершує хорватів фізично, незважаючи на роботу, яку виконують футболісти.

Читайте також

Арсенал - Челсі - 5:0 "червоний" рекорд у лондонському дербі

Арсенал та Челсі влаштували фантастичне видовище у матчі чемпіонату Англії

Реал - Барселона - 3:2 матч-трилер у Ель-Класіко

В Ель-Класіко Реал обіграв Барселону, двічі програючи по ходу матчу

Манчестер Сіті - Челсі - 1:0 Мудрик і Ко програли битву за єврокубки

Манчестер Сіті у дуже важкому матчі обіграв Челсі та вийшов у фінал Кубка Англії