RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Шахтар" розчарував, а "Динамо" у прірві, але з хорошими шансами

Андрій Столярчук про матчі першого туру єврокубків за участю "Шахтаря", "Динамо" і "Ворскли"

Андрій Столярчук про матчі першого туру єврокубків за участю "Шахтаря", "Динамо" і "Ворскли" Фото: fcdynamo.kiev.ua

Українські клуби набрали два очки у матчах першого туру Ліги чемпіонів та Ліги Європи. У Харкові "Шахтар" не зумів обіграти німецький "Гоффенхайм". У Києві "Динамо" втратило перемогу у грі з "Астаною". А в Лондоні "Ворскла" поступилася місцевому "Арсеналу". Футбольний коментатор Андрій Столярчук проаналізував для "Апострофа" матчі за участю українських команд.

ЛІГА ЧЕМПІОНІВ. ШАХТАР - ГОФФЕНХАЙМ - 2:2

"Шахтар", відверто кажучи, розчарував і грою, і результатом, тому що це був матч, який потрібно було вигравати за статусом, за логікою речей, за потенційною силою донецького клубу. Але команда виглядала дуже блідо протягом 70-75 хвилин. Лише після того, як "Гоффенхайм" підсів у плані фізики, почала з’являтися відчутна перевага донеччан. Наприкінці матчу могли й виграти.

Але якщо говорити загалом, то нічия у цій грі – як манна небесна. "Гоффенхайм" був якіснішим з точки зору рівня гри. І якщо брати загалом, то ця нічия на користь "Шахтаря" – як би парадоксально це не звучало.

Так, у "Шахтаря" були шанси наприкінці матчу. Але команда показала хорошу гру лише останні 15-20 хвилин. Якщо ж брати сумарно, то "Гоффенхайм" показав кращу якість гри, аніж "Шахтар". І я притримуюся думки, що швидше "Гоффенхайм" втратив, ніж "Шахтар".

Що стосується паралельного матчу (Манчестер Сіті - Олімпік Ліон - 1:2), то він не те, що не на руку "гірникам" – це найгірший варіант, який міг бути для "Шахтаря". Тепер у третьому і четвертому турах "Манчестер Сіті" гратиме проти "Шахтаря" з повною мотивацією і розумінням того, що відступати не можна.

До того ж, "Ліон", як би там не було – це один з головних суперників донецької команди у боротьбі за вихід з групи, який здобув важливі три очки.

ЛІГА ЄВРОПИ. ДИНАМО - АСТАНА - 2:2

Головним суперником "Динамо" є саме "Динамо", тому що на папері воно повинно вигравати і в "Астани", і в "Ренна", і в "Яблонця". Але команда на даний момент перебуває у дуже серйозній і глибокій прірві, насамперед з точки зору психології і морального мікроклімату в колективі.

У "Динамо" вже 6-матчева безвиграшна серія, і я навіть не знаю, коли вона перерветься – проблем дуже й дуже багато. Є великі претензії до якості гри, тому що команда видала непогані стартові 15 хвилин гри, а потім кияни були не кращими, аніж "Астана". У другому таймі у "Динамо" виходили непогані контратаки, але якщо говорити загалом, то якість гри можна оцінити на трієчку за п’ятибальною системою.

Проблема команди набагато глибші, ніж здається. Потрібна не шокова, а стратегічна терапія: необхідно змінювати систему клубу, взаємовідносини у клубі. А зміна тренера, за великим рахунком, не призведе до якихось реальних підсумків і наслідків. Можливо на якийсь короткий проміжок часу це й подіє, але якщо говорити про стратегічний розвиток клубу, то тут великі проблеми з точки зору розуміння того, який напрямок обрати. Команда постійно кидається з одного полюсу в інший – то робиться ставка на власних вихованців, то в команді з’являються незрозумілі Самбрано, Пантіч, Гуйє і так далі. Тобто абсолютно не зрозуміло, куди команда рухається, що планується в колективі і клубі через 3-4 роки. І саме відсутність далекоглядної стратегії – це головна причина того, в якому стані зараз перебуває клуб.

Що стосується шансів киян на вихід з групи, то їх не втрачено, оскільки суперники "Динамо", м’яко кажучи, не найсильніші. І навіть ця нічия не суттєво позначилася на шансах "Динамо". Команда рівня "Динамо" повинна виходити далі у будь-якому разі. Шанси киян на прохід у наступний раунд я оцінюю на рубежі 70-80 відсотків.

ЛІГА ЄВРОПИ. АРСЕНАЛ - ВОРСКЛА - 4:2

"Ворскла" програла сама собі, тому що вийшла на гру з відчуттям великої переваги суперника. Команда боялася грати в свій футбол, тобто вони поступилися насамперед психологічно, ще до виходу на футбольне поле.

Якби "Ворскла" грала так, як вона діяла в останні 20 хвилин матчу, то міг би бути інший результат.

Одразу пригадалися матчі луганської "Зорі" у попередніх розіграшах, коли луганці виходили на футбольне поле битися, використовувати свої сильні сторони – бажання боротися на кожному клаптику футбольного поля і брати своє за рахунок власної боротьби і жаги.

У Полтави чомусь не проглядалося наміру вигризати свої залікові очки. І це головна проблема, яка була у Василя Сачка і його підопічних.

Але загальний результат 4:2 я вважаю прийнятним, тому що вдалося уникнути великого розгрому, а-ля "Вердер" – "Металург" Донецьк (8:0) за часів Семена Альтмана.

Що стосується перспектив "Ворскли" у Лізі Європи: якщо говорити мовою фахівця, а не вболівальника, то навіть ще перед жеребкуванням було зрозуміло, що полтавцям буде дуже важко конкурувати і боротися за місце в плей-офф. Команда сира, без досвіду виступів в єврокубках. Тому реальних шансів поборотися за місце в плей-офф немає. І зараз стратегічне завдання "Ворскли" – накопичувати досвід, вирішувати фінансові проблеми і будувати колектив вже на майбутнє, тому що команда, яка входить в єврокубкову кампанію з річними боргами, приречена бути аутсайдером.

Читайте також

Арсенал - Челсі - 5:0 "червоний" рекорд у лондонському дербі

Арсенал та Челсі влаштували фантастичне видовище у матчі чемпіонату Англії

Реал - Барселона - 3:2 матч-трилер у Ель-Класіко

В Ель-Класіко Реал обіграв Барселону, двічі програючи по ходу матчу

Манчестер Сіті - Челсі - 1:0 Мудрик і Ко програли битву за єврокубки

Манчестер Сіті у дуже важкому матчі обіграв Челсі та вийшов у фінал Кубка Англії