RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

За межами розумного футболу: чому Ліверпуль знищив Барселону

Артем Франков про неймовірну перемогу Ліверпуля над Барселоною

Артем Франков про неймовірну перемогу Ліверпуля над Барселоною Юрген Клопп Фото: facebook.com/LiverpoolFC

У другому півфінальному матчі Ліги чемпіонів "Ліверпуль" створив футбольне диво, розгромивши "Барселону" з рахунком 4:0 після поразки 0:3 на "Камп Ноу". Своєю думкою про суперматч на "Енфілді" з "Апострофом" поділився футбольний журналіст, головний редактор журналу "Футбол" Артем Франков.

ЛІВЕРПУЛЬ - БАРСЕЛОНА - 4:0 ВІДЕООГЛЯД

Ми побачили абсолютне божевілля. Багато хто жартує: що потрібно зробити, щоб пройти в Лізі чемпіонів "Барселону"? Програти перший матч 0:3. От і все.

Це абсолютно не тактичний урок, а суцільна ода, пісня, гімн на честь характеру, волі, трішки везіння і хорошого воротаря. Голкіпер "Ліверпуля" Алісон зіграв визначну роль у камбеку, тому що втримав команду в грі в першому таймі, завдяки чому і сталося диво другого тайму.

Не вважаю за потрібне аналізувати якісь тактичні концепції. Можливо, можна поговорити про заміни. Але "Ліверпуль", який зіграв без трьох гравців основи (Салаха, Фірміно і Кейта), проходить "Барселону", забиваючи їй чотири м'ячі - це щось несусвітне, що виходить за межі розумного футболу. Це те, що можна оспівувати, але не можна розкласти по законах футбольної математики.

Найбільш дивовижним є те, що у сучасному футболі подібні камбеки чомусь почастішали. Колись таким балувався мадридський "Реал", але в Кубку УЄФА, а в Кубку чемпіонів раніше це було рідкістю. Так, було 0:3, 3:0 за участю "Барселони" у півфіналі Кубка чемпіонів-1986, коли вони грали зі шведським "Гетеборгом" і абсолютно незаслужено пройшли далі по пенальті. А останнім часом, коли ми згадуємо "Барселона" - ПСЖ (0:4, 6:1), "Рома" - "Барселона" (1:4, 3:0), то починаєш думати або про втручання в футбол якихось вищих потойбічних сил, хоча в змову букмекерів на такому рівні я не вірю (це неможливо організувати), або про якесь надприродне прокляття, яке вселилось у "Барселону". Вважаю, що три роки тому каталонці незаслужено пройшли ПСЖ за допомогою арбітражу.

І в минулому році "Ромі" вдалося те, у що ніхто не вірив. Тоді в воротах римлян стояв той же Алісон. Я б тут вбачав паралель - які чудеса може зробити класний голкіпер.

Дивіться: Неймовірний гол "Ліверпуля" в ворота "Барселони": як це було

Варто звернути увагу на те, що цього літа "Ліверпуль" витратив близько 200 мільйонів фунтів на підсилення команди, створивши глибину складу. Якби команда цього не зробила, зараз би грали випускники академії, тому що був би нестерпний кадровий голод. Тобто Клопп зумів переконав власників клубу відчинити кишені і серйозно підсилити команду. І це певною мірою позначилося, бо у "Ліверпуля" з'явилася глибина складу і сильний голкіпер. Якби в воротах був Каріус, то все закінчилося б карієсом ще у першому таймі.

Що стосується першого матчу, в якому "Ліверпуль" не заслужив великої поразки, то сам Юрген Клопп абсолютно адекватно сказав: "У першому матчі ми не заслужили 0:3, а у матчі-відповіді "Барселона" не заслужила 0:4". Це абсолютно адекватна оцінка. Але справа в тому, що футбол така гра, де дуже часто все балансує на межі "момент туди - момент сюди". Реалізація одного окремо взятого моменту часто вирішує результат зустрічі, тоді як нереалізація моменту повертає матч в зовсім іншому напрямку. У першому таймі "Барселона" мала 4-5 моментів, коли Алісон дуже серйозно виручив "Ліверпуль". Точно так же "Ліверпуль" мав чимало моментів у відрізку з 45 по 60 хвилини першого матчу, щоб повернути результат на свою користь.

Мессі? Він і створював моменти для партнерів, і сам їх мав, але цього разу він нарвався на непоборну силу в особі бразильського голкіпера.

Що буде з Барселоною

Перед матчем у відповідь президент каталонців Жозеп Марія Бартомеу говорив, що в будь-якому разі "Барселона" перебудовується і готується до того часу, коли Мессі не буде в команді. Більш того, в "Барселоні" прекрасно розуміють, що зараз у команді немає виконавців рівня Хаві та Іньєсти і весь час їх намагаються кимось замінити. Пошук ведеться безперервно.

"Барселона" вже підписала контракт з Френкі де Йонгом (півзахисник "Аякса"), а якщо у нього все здасться, то це посилення на найближчі 10 років. "Барселона" вже підписала контракт із захисником Жан-Клером Тодібо. Тобто "Барселона" веде постійну перебудову складу.

Тому я не вірю, що в "Барселоні" відбудеться якась революція. Я навіть не думаю, що Ернесто Вальверде відправлять (у відставку), тому що він виграв чемпіонат Іспанії, і має всі шанси виграти ще й Кубок Короля. А якщо зараз виставити Вальверде, то потрібно виганяти того ж Гвардіолу з "Манчестер Сіті" - адже він теж не дає результат у Лізі чемпіонів.

Читайте також

Арсенал - Челсі - 5:0 "червоний" рекорд у лондонському дербі

Арсенал та Челсі влаштували фантастичне видовище у матчі чемпіонату Англії

Реал - Барселона - 3:2 матч-трилер у Ель-Класіко

В Ель-Класіко Реал обіграв Барселону, двічі програючи по ходу матчу

Манчестер Сіті - Челсі - 1:0 Мудрик і Ко програли битву за єврокубки

Манчестер Сіті у дуже важкому матчі обіграв Челсі та вийшов у фінал Кубка Англії