RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В африканській країні святкують перемогу: в бою загинув президент

У неділю, 9 травня, військові Чаду - ключової держави в Центральній Африці, заявили про перемогу у тижневій битві з північними повстанцями, що призвело до загибелі президента Ідрісса Дебі на полі бою. Натовпи людей в столиці Нджамени вітали 9 травня армію, коли солдати повернулися з лінії фронту в колоні танків і бронетехніки.

Про це повідомляє Reuters.

"Сьогоднішнє тріумфальне повернення армії в казарми знаменує закінчення операції і перемогу Чаду", - заявив начальник Генерального штабу армії Абакар Абделькерім Дауд.

Відзначається, в суботу сили безпеки Чаду застосували сльозогінний газ, щоб розігнати протест проти правлячої військової ради на чолі з сином Дебі - Махаматом Ідрісса Ітно. Рада захопила владу після смерті президента, пообіцявши спостерігати за 18-місячним перехідним періодом до виборів.

Опозиційні політики і громадянське суспільство засудили захоплення влади як переворот і закликали прихильників вийти на вулиці. Як мінімум п'ять людей було вбито під час акції протесту 27 квітня. Як повідомив правозахисник Махамат Нур Ібеду, вони планували нову акцію протесту в неділю, але відклали її через побоювання, що влада планувала жорстоко придушити її.

Чад є давнім союзником Заходу в боротьбі з ісламістськими бойовиками в сахельскому регіоні.

Раніше "Апостроф" писав, Ідрісс Дебі був убитий на другий день після оголошення його перемоги на президентських виборах , 20 квітня (він отримав 79% голосів). 68-річний Деббі перебував при владі вже 30 років з 1990 року.