RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

День студента: історія, традиції та особливості святкування у різних країнах

Міжнародний день студентів в світі відзначають 17 листопада. Однак у різних країнах молодь вигадує свої унікальні заходи, пов'язані насамперед із історією свята.

"Апостроф" розповідає історію свята та цікаві факти про нього.

Історія свята

Історія свята бере початок за часів Другої світової війни. І дату 17 листопада обрано не випадково. 17 листопада 1939 року нацистські війська розстріляли лідерів Спілки студентів у Чехії, а понад тисячу студентів було кинуто до концтабору, 9 активістів-студентів стратили у в'язницях. Всі університети в окупованій Чехії були закриті, і в пам'ять про трагедію було введено Міжнародний день студента.

Українці вперше почали відзначати це свято 1999 року. Історія з Днем студента 25 січня пов'язана з Днем святої мучениці Тетяни, оскільки цього дня 1755 року імператриця Єлизавета відкрила у Москві перший університет.

Особливості святкування

У Португалії студенти збираються опівночі біля королівської пам'ятки та голосно співають пісні. Вони одягають форму своїх навчальних закладів, а в м. Коїмбра навіть кидають у казани стрічки кольору факультету.

Американські студенти відзначають свято у клубах. У Данії День студента вважають святом сімейним, а влада Німеччини звільняє учнів від занять.

У Греції 17 листопада приносять квіти до меморіалів і влаштовують демонстрації в пам'ять про криваві студентських протестах, які потрясли країну в 1973 році. У самій Чехії, звичайно ж, студенти також пам'ятають і шанують пом'яти загиблих 17 листопада.

Раніше "Апостроф" публікував найкращі меми та фотожаби до Дня студента 17 листопада.