RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Навіщо Білорусь стягує війська до кордону з Україною: експерт назвав три версії

Український інфопростір заповнений роздумами, чи свідчать військові навчання Білорусі на кордонах з Україною про підготовку нового наступу на північ. Водночас відомо, що білоруське військо нечисельне та недостатньо укомплектоване для повноцінного вторгнення навіть за підтримки російських окупантів, проте Кремль все ж може змусити Лукашенка віддати злочинний наказ.

Про це розповів білоруський військовий експерт Ягор Лебядок.

За його словами, головна проблема Білорусі - віра Лукашенка та його оточення у свою ж пропаганду, тобто вони вірять, що Україна або НАТО можуть атакувати Білорусь, попри те, що ЗСУ зараз спрямовують усі сили на подолання російської агресії. У зв'язку з цим і почали навчання на кордонах.

Лебядок вважає, що білоруський диктатор намагається показати готовність своєї армії у стримуванні уявного наступу або ж підготовку до оборони від уявного ворога. Водночас є ще третій варіант - відпрацювання можливих шляхів наступу на українську територію, до чого Лукашенка активно примушує Кремль. Однак білоруська армія навряд чи довго протримається, зважаючи на досвід оснащеного та чисельного окупаційного війська РФ, яке втекло з півночі України.

"Якщо говорити про самостійні дії Збройних Сил Білорусі щодо наступу на Україну, то єдиний варіант дій, який щодо мінімального щодо можливих втрат для них — це ведення розвідувальної, диверсійної діяльності та проведення спеціальних операцій силами ССО на території України", - сказав Ягор Лебядок.

Причинами цьому є мала чисельність ЗС Рб, серед яких більшість це солдати-строковики. Якщо молоді білоруси почнуть гинути на війні за інтереси Кремля, то в країні можливі будуть масові хвилювання та незадоволення.

Військовий експерт бачить єдиний варіант для Збройних сил Білорусі, який до того ж теж малоймовірний: наступ на Волинському та Рівненському напрямках для перекриття каналів постачання іноземного озброєння.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Білорусь з Росії завезли нову партіюракетних установок для зенітно-ракетних комплексів "С-400".

Також повідомлялося, що на кордоні Україною та Білоруссю перебувають до 4 тисяч військовослужбовців сусідньої країни, також там є й війська Російської Федерації.