RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

СБУ провела обшуки в енергокомпанії підконтрольній Росії: що відомо

Служба безпеки спільно з Державним бюро розслідування провели обшуки в енергетичній компанії, яка контролює 6 обленерго, й власниками якої є громадяни РФ, фігуранти санкційних списків РНБО, які підозрюються у створенні злочинної організації, яка шкодить державній безпеці України.

Про це інформує СБУ, наголошуючи, що дії правоохоронців спрямовані на мінімізацію впливу Росії на енергосистему нашої держави.

Зазначається, що серед власників енергокомпанії ️колишній віце-спікер Ради РФ, власник футбольного клубу "ЦСКА", ️колишній віце-спікер Держдуми Росії, а також представник криміналітету, так званий "злодій у законі".

Читайте також: Обшуки у Лаврі: як попи УПЦ МП шкодять під час війни

Окрім частки на українському енергоринку вони володіють активами в анексованому Криму та на території країни-агресора.

Як наголошують у СБ України, зазначені особи спільно з оборонним концерном РФ беруть участь у розробці та виготовленні товарів військового призначення і фінансують цю діяльність, створюють загрозу обороноздатності та економічній безпеці нашої країни.

Слідчі дії у енергетичній компанії відбувалися за низкою статей ККУ, зокрема ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ст. 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ст. 258-5 (Фінансування тероризму), ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) та ін.

У ДБР уточнюють, що росіяни мають прямий чи опосередкований контроль над підприємствами критичної енергетичної інфраструктури України. Йдеться про частки в статутних капіталах АТ "Житомиробленерго" (95,54%), АТ "Херсонобленерго" (99,99%), ПрАТ "Кіровоградобленерго" (72,9%), АТ "Чернівціобленерго" (96,78%) та АТ "Рівнеобленерго" (93,24%). Цими частками в різних пропорціях володіють ТОВ "ВС Груп Менеджмент" та нідерландські "ВС Енерджі Інтернешнл Н.В." і Washington Holdings B.V., які об'єднанні в групу VS Energy.

Нагадаємо, що кіберфахівці СБУ викрили незаконне онлайн-казино, організоване громадянином РФ в Україні, мільярдні прибутки якого відправлялися до країни-агресора.