RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Ворог продовжує спроби оточити Бахмут: актуальні карти бойових дій

На двісті сімдесят дев'яту добу повномасштабного російського вторгнення, ЗСУ продовжують наступати у напрямку Сватове-Кремінна, де ворог розгорнув укріплювальні райони, у той час як російські окупанти не припиняють штурмових дій в районі Бахмута, намагаючись оточити місто.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Схід України

Українські війська продовжували контрнаступ у районі Сватового, а противник намагався оборонятися на Куп'янському напрямку, приблизно за 45 км на північний захід від Сватового.

Міноборони РФ заявили, що ворожі війська відбили атаки українських бійців у районі н.п. Куземівка (13 км на північний захід від Сватового) 27 листопада та Новоселівське (14 км на північний захід від Сватового) 28 листопада. У той же час, український Генштаб заявив, що 27 листопада війська противника атакували Стельмахівку (15 км на північний захід від Сватового) і завдали удару по населеному пункту із застосуванням термобаричної артилерійської системи ТОС-1А.

Читайте також: Чому окупанти можуть піти із Запорізької АЕС: названо дві причини

Ймовірно, армія РФ обороняє Сватово задля забезпечення критично важливих наземних ліній зв'язку (GLOC), які проходять на схід у російські тилові райони, такі як Старобільськ.

Також, в Міноборони РФ заявили, що ЗСУ намагалися просунутися в районі Площанки (15 км на північний захід від Кремінної) та Діброва (5 км на південний захід від Кремінної). При цьому Генштаб ЗСУ стверджував, що окупанти наступають на захід від Кремінної, можливо, намагаючись повернути втрачені позиції на Лиманському напрямку. Відомо також, що протягом 27-27 листопада українські війська відбивали атаки ворога на Білогорівку та Верхньокам'янське, розташовані за 15 км на південь від Кремінної.

Війська РФ 28 листопада просунулися на південь від Бахмута. На кадрах з геолокацією видно, як українські безпілотники завдають ударів по російських військах в Озерянівці, за 15 км на південний захід від Бахмута. У період з 27 по 28 листопада різні російські джерела розповсюджували повідомлення про те, що група Вагнера та інші російські сили також прорвали оборонні рубежі ЗСУ та проводять зачистки в Курдюмівці (13 км на південний захід від Бахмута), Кліщіївці (7 км на південний - на захід від Бахмута), Андріївці (10 км на південний захід від Бахмута), Зеленопілля (13 км на південь від Бахмута), Підгородному (5 км на північний схід від Бахмута) та Спірне (30 км на північний схід від Бахмута) з наміром оточити Бахмут із півдня та сходу. При цьому візуальних підтверджень проникнення російських військ до зазначених населених пунктів, за винятком Озерянівки, ISW не спостерігало, йдеться у звіті аналітиків.

У Генштабі підтвердили атаку російськими військами населених пунктів на південь і на північний схід від Бахмута. Російські "воєнкори" активно наголошували на передбачуваних втратах української сторони в районі Бахмута і стверджували, що російські війська, а саме сили групи Вагнера і "ЛНРівці" просуваються ближче до центру міста Бахмут. Також у Міноборони РФ заявляли, що російські війська додатково відбили обмежені українські контратаки на південь і на схід від Бахмута в період з 27 по 28 листопада.

Окрім цього ворог продовжував атакувати райони поблизу Авдіївки-Донецьк та південний захід від Донецька – атаки окупантів було відбито у районі Водяного, Першотравневого, Невельського, Мар'їнки та Новомихайлівки, все від північно-західної до південно-західної околиці Донецька.

Південь України

Російська армія протягом останніх днів продовжувала зміцнювати позиції та проводити заходи щодо забезпечення безпеки на сході Херсонської області. Кадиров заявляв, що сили Росгвардії Чечні виконують правоохоронні функції, такі як перевірка документів, облави на диверсантів та виявлення схованок зі зброєю у житлові райони на сході Херсонської та заході Запорізької областей.

За словами нардепа Олексія Хланя, окупанти продовжують рити окопи та зводити укріплення у захопленій частині Херсонської області, а також переміщувати військову техніку та будувати укріплення на Арабатській стрілці у східному Криму. Аналітики заявляють, що російські сили, ймовірно, використовують Арабатську стрілку як логістичну лінію, що з'єднує південну частину Херсонської області з Кримом.

Також, у мережі з'явилися кадри, де "днр-івці" займають оборонні позиції на лівому березі Дніпра.

Протягом 27-28 листопада велися обстріли на західному (правому) березі Дніпра, у тому числі Херсон, Чорнобаївку, Антонівку та Берислав. ЗСУ продовжували завдавати ударів по російських військових об'єктах та найважливіших логістичних лініях на півдні України.

За інформацією Генштабу ЗСУ, у результаті ударів по скупченню російських військ у Мелітополі, Пологах та Михайлівці (на північ від Мелітополя) Запорізької області 25 листопада було поранено понад 100 військовослужбовців ворога та знищено 10 одиниць військової техніки та 2 склади боєприпасів. Крім того, 28 листопада в результаті ударів по російських силах у Пологах та Чернігівці (на південь від Пологів) Запорізької області 80 військовослужбовців РФ отримали поранення.

Також, внаслідок ударів ЗСУ було пошкоджено 30 одиниць російської військової техніки у Голій Пристані. Прес-секретар Одеської ОВА Сергій Братчук заявив, що удари знищили російські військові склади та командний пункт у невстановлених районах Скадовського та Херсонського районів.

Також відомо, що російський "воєнкор" висловив "постійне занепокоєння" щодо нарощування українських сил уздовж лінії фронту в Запорізькій області для можливого контрнаступу.

Раніше ми писали, скільки білорусів готові піти вбивати українців.