RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Що чекає на "Росатом" у разі продовження ядерного тероризму: озвучено прогноз

Якщо російське керівництво не прислухається до законних вимог і продовжуватиме створювати ядерні загрози, пропонується розширений пакет санкцій, спрямований на повне вилучення Росії з ринку атомної енергетики.

На думку міжнародної робочої групи незалежних експертів із санкцій щодо Росії, групи Макфола-Єрмака, він має включати такі заходи:

- націоналізацію всіх інвестицій "Росатому" у західних країнах;

- припинення будівництва нових енергоблоків за радянськими проектами;

- перегляд всіх проектів за участю "Росатому" та виключення його з усіх міжурядових та дослідницьких проектних угод;

- санкції щодо всіх вищих посадових осіб не лише "Росатому", а й усіх його дочірніх та афілійованих компаній (таких налічується 312);

- жорсткий експортний контроль усіх дочірніх та афілійованих компаній "Росатома" - пропонується заборонити їм здійснювати будь-які операції у західних валютах за винятком одного підприємства, якому буде дозволено продовжити обслуговування контрактів, від яких неможливо відмовитись.

Читайте також: Росатом має бути під санкціями як виробник ядерної зброї РФ - міністр оборони Литви

Також має бути визначено чіткий термін, протягом якого західні власники радянської АЕС відмовляться від використання російського ядерного палива.

Експерти групи Єрмака-Макфола вважають, що для того, щоб підприємства, які займаються збагаченням урану, змогли наростити виробництво до необхідного обсягу, достатньо буде 4-5 років.

Залишаються ще консультативні послуги, необхідні під час експлуатації складної техніки. Зазвичай зі зрозумілих причин експлуатуючі організації намагаються мати справу з розробниками: хто краще за них розбирається в тому, як забезпечити максимально надійну та безпечну роботу обладнання. У зв'язку з цим експерти нагадують, що більшість радянського досвіду зі створення та експлуатації АЕС накопичено саме в Україні. Більшість договорів, які європейські АЕС зараз мають із "Росатомом", можуть бути переукладені з українським "Енергоатомом".

"Особливо корисним для західних партнерів може виявитися український досвід переходу з російського палива на американське, – каже голова Громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України Сергій Денисенко. – Наша країна першою повністю здійснила такий перехід. І допомога фахівців "Енергоатому" може значно прискорити процес відмови від російських технологій в інших країнах. Звичайно, процес переходу вимагатиме від європейців певних додаткових витрат, проте вони ні в яке порівняння не йдуть з тими збитками, які можуть завдати прецедент безкарного ядерного тероризму".

Впровадження повного пакета запропонованих санкцій, на думку експертів, не лише позбавить Росію значних доходів, а й посилить глобальну ядерну безпеку, головною загрозою якої є російський тероризм. І в цьому сьогодні зацікавлена не лише Україна, а й усе людство, яке незатишно почувається від сусідства божевільного диктатора, який нескінченно розмахує ядерною палицею.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа" Вовки в овечій шкурі: що таке "Росатом" і яка його роль у захопленні ЗАЕС