RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Вчені розповіли, яким може бути найсильніший землетрус

Уранці 3 листопада минулого року жителі Одеської області відчули землетрус, епіцентр якого знаходився в Румунії з магнітудою 5,4, а ось у травні 1960 року в Чилі стався землетрус магнітудою в 9,5 бала, який вважається найсильнішим за всю історію спостережень, проте ймовірність підземних поштовхів вище за цей поріг сумнівна.

Видання Live Science пише, чому більш руйнівний катаклізм навряд чи станеться.

Геологи відзначають, що гіпотетично, землетруси від 10 до максимальної 12-бальної інтенсивності можливі, проте, щоб це сталося, має статися дуже довгий і дуже глибокий розлом величезного фрагмента земної кори.

Читайте також: В Ірані через сильний землетрус постраждали і загинули понад 500 людей: усі подробиці

За словами геолога Венді Бохон, найімовірніше землетрус магнітудою 9,5 є найпотужнішим, який може статися на Землі.

Магнітуда – це міра кількості енергії, що вивільняється під час землетрусу і залежить від загальної площі розриву. Та ж, у свою чергу, залежить від того, наскільки глибоко розлом іде в земну кору, і довжини сегмента, що розривається, по горизонталі.

Існують фізичні межі того, наскільки велика область може зруйнуватися. Найглибші розлами виходять там, де одна тектонічна плита підштовхує іншу. Найбільш небезпечні для людей ті, що знаходяться у верхніх десятках кілометрів земної кори. Хоча землетруси можуть відбуватися і на глибині до 800 кілометрів під поверхнею Землі, проте вони не спричиняють сильних струсів на поверхні.

Розломи, які можуть спричинити найруйнівніші землетруси, — це похилі розломи в зонах субдукції, тобто лінійних зон на межі літосферних плит, уздовж них відбувається занурення одних блоків земної кори під інші. Їх називають падаючими, тому що вони розташовані під косим кутом, а не вертикально, мають найбільші площі порід, які можуть застрявати один в одному, накопичуючи напругу, а потім руйнуючись.

Існують фізичні межі розмірів сегмента, що може "зламатися". Навіть розломи зон субдукції миттєво не руйнуються.

Ще одним фактором, що впливає на магнітуду, є наскільки сильно зсувається або зміщується розлом. Зазвичай менші ділянки обрушення рухаються на меншу відстань, ніж більші. Тобто при землетрусі магнітудою 5 порода може зісковзнути на кілька сантиметрів, а ось під час землетрусу магнітудою 9 розлом може зміститися на відстань до десятків метрів. Через Великий Чилійський землетрус територія країни збільшилася, бо земля "розтягнулася".

Також вчені відзначають, що різниця між землетрусом магнітудою 8 і магнітудою 9, з точки зору енергії, що вивільнилася, набагато більша, ніж різниця між землетрусом з магнітудами 5 і 6. Для збільшення магнітуди землетрусу з 9,5 до 9,6 потрібно набагато більше площі руйнування розлому, ніж збільшення магнітуди з 5,5 до 5,6. Тобто, як пояснили геологи, землетрус у Чилі, який забрав життя понад 5700 осіб і залишив без даху над головою ще близько ста тисяч людей, був майже вдвічі потужнішим, ніж наступний за ним у шкалі рекордів землетрус на Алясці магнітудою 9,2. Воно сталося у березні 1964 року на площі близько 130 тис. кв. км.

Нагадаємо, у червні минулого року землетрус в Афганістані забрав життя тисячі людей.