RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Це не глухота: вчені з'ясували ймовірну причину смерті Бетховена

Італійські лікарі припустили, що німецький композитор Людвіг ван Бетховен міг втратити слух через отруєння свинцем, проте група вчених розшифрувала його ДНК, і висловила впевненість, що один із найбільш виконуваних композиторів у світі загинув через гепатит В.

Про це пише Current Biology.

Останній представник "віденської класичної школи" помер 26 березня 1827 у віці 56 років. Наступного дня його помічники виявили заповіт, адресований його братам.

Читайте: На війну в Україну масово відправляють "зеків" зі СНІДом та гепатитом С: фото

У ньому Бетховен зізнавався, що "безнадійно страждає" від прогресуючої втрати слуху. Композитор також просив, щоб після його смерті його хворобу було описано та оприлюднено його лікарем.

З того часу дослідники намагалися визначити найбільш ймовірні причини різних скарг Бетховена на здоров'я, спираючись на включаючи листи та щоденники музиканта, свідчення сучасників композитора, включаючи записи лікарів, звіт про розтин та опис скелетного матеріалу після ексгумації у 1863-му та 1888 роках. Також були проведені аналізи останків, які, ймовірно, належали Бетховену.

Дослідження підтверджували, що Бетховен страждав від втрати слуху, хронічних проблем із шлунково-кишковим трактом і, ближче до кінця життя, хвороби печінки.

Нинішнє дослідження базувалося на аналізі волосся, яке майже напевно належить Бетховену. ДНК-експертиза встановила, що, швидше за все, Бетховен помер внаслідок гепатиту В.

"Хоча ми не змогли знайти генетичного пояснення розладу слуху або шлунково-кишкових проблем Бетховена, ми виявили, що у нього була генетична схильність до захворювань печінки. Крім того, метагеномний аналіз показав, що Бетховен був інфікований гепатитом В, принаймні протягом кількох місяців до своєї смерті. Разом із генетичною схильністю та широко поширеним вживанням алкоголю це дає правдоподібне пояснення тяжкої хвороби печінки Бетховена, яка призвела до його смерті", – йдеться у дослідженні.

Нагадаємо, українці висміяли реакцію російської пропаганди на нібито появу у продажу в Україні "похоронного" шоколаду "Смерть Альошки", на якій зображено жалобну стрічку.

  • Вас може зацікавити:

Науковці отримали несподівані дані аналізу давньої ДНК: відкривають таємницю заселення Південної Америки

Вчені відновили обличчя "вампіра" з Коннектикуту та розгадали багаторічну таємницю: фото

Вчені витягли ДНК мумій із незвичайної речовини