RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

На папері – 4 тисячі, працюючих – обмаль: чому в Києві на другому році війни люди гинуть під укриттями

Київська міська державна адміністрація минулого року на початку активної фази війни з РФ затвердила перелік укриттів у Києві, які мають працювати цілодобово. Зараз у столиці "на папері" налічується близько 4 тисяч таких об'єктів, однак не всі з них можуть бути використані як укриття.

Про це пише "Апостроф".

З них близько сотні – це бомбосховища, а решта – станції метро, підземні паркінги, підвали, підземні переходи.

Читайте: Київська влада ухвалила нове рішення про роботу укриттів: як працюватимуть бомбосховища

Насправді ж з об'єктами цивільного захисту у місті великі проблеми, запевняє колишній інженер-конструктор КБ "Південне" Олександр Кочетков.

"Є кілька відмінних показових бомбосховищ – туди водять телебачення, а решта – невідомо в якому стані. За рішенням київської влади підземні паркінги торгових центрів та великих елітних будинків під час тривоги мають бути доступні для всіх, як укриття - але туди, як правило, не пускають. Навіщо власникам зайва морока - це потрібна цілодобова охорона, щоб будь-якої миті впустити під час тривоги громадян. А за ними потім ще прибирати треба. У підвалах, які можуть використовуватися як бомбосховища (так звані будівлі подвійного використання) – магазини, склади, аптеки, кафе та барбершопи. У разі тривоги ці заклади зобов'язані впускати туди людей. Але це також залежить від власника – можуть пустити, а можуть – і ні", - розповів він.

Після оголошення повітряної тривоги балістична ракета у небі над Києвом може з'явитися вже за 5-6 хвилин. Й відповідно люди, які були в цей момент на вулиці, мають буквально кілька хвилин, щоб знайти найближчий притулок.

"Але там цілком може бути зачинено - недбайливий черговий кудись відлучився. А якщо вночі - взагалі пішов додому спати. Систему укриттів необхідно налагодити: моніторити, контролювати, перевіряти. Але владі це не цікаво - це не кіоски перевіряти, на цьому нічого не заробиш", – каже Олександр Кочетков.

Інша проблема – відсутність нормальної інформаційної політики. Куди бігти у разі тривоги – багато хто не знає. Хтось хоче потрапити до метро через підземний торговий центр у центрі міста – але там двері зачиняють. Хтось ломиться в магазин, що знаходиться в підвалі, але теж марно.

"Інформаційна політика влади щодо таких надзвичайних ситуацій, як ракетний обстріл, авіаналіт, повітряна тривога – повністю відсутня. Адже давно скрізь мають бути великі вказівники – де знаходяться найближчі укриття, які без проблем працюють цілодобово, карти укриттів. По телебаченню та радіо повинні вестися програми, де б докладно розповідали – як поводитися у таких ситуаціях. Але проблема пущена на самотік", – вважає політолог Олег Лісний.

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа" Треба карати і дуже жорстко: чому у Києві не працюють бомбосховища

  • Вас може зацікавити:

Смертельний удар по Києву: чому люди не мали доступу до укриття в поліклініці

Удар 1 червня по Києву: фото наслідків і заява Кличка щодо роботи укриттів

В Києві під час вибухів охорона ТРЦ не впустила людей в метро