RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Ворог намагався прорватися під Мар'їнкою: свіжі карти боїв в Україні

Станом на 3 червня, 465-й день широкомасштабного російського вторгнення, українські воїни, ймовірно, просунулись в районі Володимирівки на заході Донецької області під час обмежених контратак. Водночас ведуться запеклі бої у напрямку Мар’їнки.

Про це йдеться у зведенні від Інституту вивчення війни (ISW) за 2 червня.

Читайте також: Ще "мінус" десятки артсистем і понад 500 "хороших русскіх": свіжі дані Генштабу про втрати ворога

Харківська та Луганська області

За даними Генштабу, російські загарбники провалили наступ в районі Новоселівського, Куземівки, Макіївки, Білогорівки та Спірного. Також вони активізували бої на всій лінії фронту Харків-Луганськ, зокрема на Куп’янському напрямку.

Російські джерела стверджують про запеклі бої в районі Масютівки та Дворічної. Окупанти форсували річку Оскіл. За інформацією Міноборони РФ, рашисти обстріляли з термобаричних артилерійських систем ТОС-1А позиції ЗСУ в районі Куп’янська. Також у російському відомстві додали, що Центральне угруповання військ РФ нібито відбили контратаку українських захисників поблизу Серебрянського лісу.

Донецька область

У Східному угрупованні ЗСУ повідомили, що окупанти, які прийшли на заміну "вагнерівців" у Бахмуті, відмовляються брати участь у таких виснажливих боях, як найманці Євгена Пригожина.

Водночас Міністерство оборони Великої Британії зазначило, що противник просунувся лише на 29 кілометрів за весь час боїв за Бахмут, тобто 48 см території на кожного з 60 тисяч російських солдат, убитих або поранених біля міста з травня минулого року.

За даними ISW, рашисти не здійснювали підтверджених наземних атак в районі Авдіївки, але поступово наступають у північно-західній Мар’їнці. Як інформував Генштаб, ЗСУ відбили вісім наземних атак ворога у тому напрямку.

Глава Чечні Рамзан Кадиров 1 червня стверджував, що 30 травня до Мар'їнки прибув спецназ "Ахмат" і що нібито окупанти захопили 70% міста. 2 червня Міноборони РФ підтвердило, що "Ахмат" штурмує Мар'їнку.

Водночас російське джерело стверджувало, що 2 червня ЗСУ "здобули територіальні здобутки" під час обмежених контратак на заході Донеччини, а саме у Володимирівці.

Південь України

За ствердженням російських джерел, 2 червня українські воїни нібито завдали удару ракетами Storm Shadow по порту у тимчасово захопленому Бердянську Запорізької області. На геолокаційних кадрах видно стовпи диму та вибухи внаслідок "бавовни". Але українська влада не підтверджує причетність ЗСУ до цього.

Оперативне командування "Південь" наголосило, що загарбники 77 разів обстріляли прифронтові території на південному напрямку. Вони випустили 365 снарядів і п'ять авіаційних бомб КАБ по Козацькому та Бериславу Херсонщини.

Крім того, за даними українських джерел, ворог може готувати провокацію на хімічному заводі "Кримський титан" в Армянську окупованого Криму. В ОК "Південь" зазначили, що рашисти звозять туди невідомі хімікати, що може призвести до вибуху, внаслідок чого відбудеться викид отруйних речовин у повітря.

Нагадаємо, експерти розповіли про наслідки для України від ймовірного вибуху на хімзаводі в окупованому Армянську.

  • Вас також може зацікавити:

Росіяни продовжують терор: за добу по Україні завдано понад 80 повітряних ударів

Готуються до контрнаступу? ЗСУ розпочали розмінування територій

Чого добиваються окупанти, обстрілюючи Україну: прогноз експерта