RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

ЕВА розкритикувала зростання податкового тиску, прописаного в законопроектах Ради

У Європейській Бізнес Асоціації (EBA) розкритикували необґрунтовано різке зростання податкового тиску на окремі галузі, скасування принципу особистої відповідальності податкових інспекторів, ускладнення доступу бізнесу до кредитів.

Про це йдеться у заяві ЕВА.

Асоціація, яка об'єднує понад 1000 українських та іноземних компаній, що працюють в Україні, направила офіційного листа на ім'я голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева з істотними зауваженнями щодо законопроектів 1209, 1209-1, 1210 та 1210-1.

Розгляд цих законопроектів заплановано парламентом на поточний тиждень.

"Низка пропозицій, які містяться у законопроектах, продовжує викликати серйозне занепокоєння у компаній-членів Асоціації", - заявила в листі виконавчий директор Анна Дерев'янко.

Всього в ЕВА визначили 11 системних проблем даних законопроектів. Зокрема, бізнес виступає категорично проти штрафних санкцій за податковими накладними, змін до правил трансфертного ціноутворення, донарахування ПДВ при експорті, тощо.

Особливу увагу в Асоціації звернули на виключення з Податкового кодексу норм про особисту відповідальність податкових інспекторів за необґрунтовані донарахування по податках і зборах.

"Платникам податків вдалося налагодити конструктивний діалог з податковими органами не в останню чергу завдяки цій стримуючим нормі в Податковому кодексі. Закликаємо зберегти в ПКУ принцип особистої відповідальності податкових інспекторів", - радить Дерев'янко.

Також в ЕВА негативно поставилися до ускладнення правил трансфертного ціноутворення, яке може суттєво вдарити по роботі в тому числі великих іноземних інвесторів в Україні.

"Запропоновані зміни розширюють права податкових органів, покладаючи значний тягар на платників податків (наприклад, надання податковим органам інформації про укладені контракти по сировинних товарах)", - пояснює Дерев'янко.

В Асоціації розкритикували ускладнення процесу обліку в податковому обліку відсотків за кредитами та іншими борговими зобов'язаннями. На думку ЕВА, це суттєво погіршить доступність кредитів для фінансування українського бізнесу.

Крім того, Асоціація звинуватила народних депутатів у вибірковому і необґрунтовано різкому підвищенні податкового тиску на окремі галузі промисловості.

Йдеться, зокрема, про різке зростання рентної плати при видобутку корисних копалин, в т.ч. залізної руди.

"Суми податку зростуть вчетверо і суттєво збільшать собівартість продукції. І це з огляду на надзвичайно високу конкуренцію на цьому ринку, зокрема з боку Російської Федерації", - нагадує Дерев'янко.

Також в Асоціації розкритикували збереження обтяжливої системи адміністрування акцизів на паливо і різке підвищення акцизів на тютюнові вироби, зокрема на тютюновмісні вироби для електронагріву - що, на думку ЕВА, суперечить нормам Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

"Також Асоціація наполягає на неухильному дотриманні принципу стабільності податкового законодавства і підтримує заяви прем'єр-міністра України про те, що податкова реформа повинна початися навесні 2020 року, а зміни до податкового законодавства повинні набути чинності з 2021", - заявила в офіційному листі Дерев'янко