RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Потенціал є: міністр агрополітики Сольський розповів про проблеми експорту

Україна попри війну зберігає значний експортний потенціал, при цьому навантаження на логістику у 2023 році у порівнянні з минулим роком помітно знизиться.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Читайте також: Мільйон гектарів в Україні неминуче пересохне - міністр Микола Сольський

За його словами, по-перше, врожай цього року займатиме менший об’єм, по-друге, зменшення транспортних потоків відбудеться завдяки тому, що об’єм перехідних залишків станом на червень в чотири рази менший, ніж був у 2022 році.

Міністр розповів, що у 2021 році українські аграрії отримали рекордний врожай (106,6 мільйона тон зернових та олійних - "Апостроф") і мали величезні об’єми зернових для експорту. Проте вже в лютому 2022 року почалося масштабне російське вторгнення, через що на кілька місяців експорт практично зупинився. Тож, коли фермери минулого літа почали збирати врожай, у них ще залишалося значна кількість продукції з попереднього року.

"І оскільки цю продукцію також треба було вивозити, це створювало підвищене навантаження на логістику, - пояснив Микола Сольський. - Зараз ситуація інша. На експортерів вже не тисне врожай 2022 року, який через війну виявився відчутно меншим, ніж попередній. Тож хоча нинішній урожай буде не набагато меншим за попередній, навантаження на транспортні потоки буде не таким значним".

Він також розповів про експорт української аграрної продукції "зерновим коридором", а також про запасні варіанти щодо експорту на випадок, якщо роботу цього коридору заблокує Росія.

"Ми не публікуємо точних даних, оскільки така публічність не допомагає в переговорах. Проте можна сказати, що за час дії "коридору" приблизно половина експорту здійснювалася через чорноморські порти, - повідомив міністр. - Звичайно, якби Росія не чинила перешкод, пропускна здатність "коридору" була б набагато більшою. Але і в нинішньому режимі роботи він має велике значення не лише для України, але й для всього світу".

За його словами, Україна має альтернативні варіанти на випадок, якщо РФ не погодиться продовжувати "зернову угоду", яка діє до середини липня.

"Проте на сьогоднішній день, я гадаю, виносити ці плани в публічний простір не варто, - зазначив Микола Сольський. - Дочекаємося середини липня, коли буде ухвалюватися рішення про продовження дії "коридору". А вже після цього уряд буде ухвалювати рішення про подальші дії відповідно до тих обставин, які складуться".

Він також заявив, що уряд працює з вропейськими партнерами щодо ситуації із забороною експорту української агропродукції в деякі країни ЄС.

"Ми закликаємо європейські країни бути обережними при впровадженні будь яких обмежень на своїх кордонах. Адже вони будуть автоматично впливати і на роботу "зернового коридору", що створює додаткові проблеми, які нам все одно доведеться вирішувати разом", - сказав міністр.

Як повідомляв "Апостроф", міністр агрополітики вважає, що посівна в Україні пройшла успішно, але врожай буде скромнішим за минулорічний.

  • Вас може зацікавити:

Польща по зернятку клює: чому країни ЄС забороняють аграрний імпорт із України

Кавуни від 40 грн: які ціни будуть на популярні фрукти та ягоди

Кабмін заборонив експорт стратегічного продукту: чи варто запасатися українцям