RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Україна отримала "валізу без ручки": що робити з "трубою Медведчука"

Трубопровід "Самара-Західний напрямок" відомий також як "труба Медведчука", який Україна нещодавно повернула до державної власності, не використовується після російського вторгнення, проте є сподівання, що він ще послужить нашій країні.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Читайте також: "Труба Медведчука" та рука Кремля: хто реально управляв важливим активом і куди йшли гроші

Трубопровід свого часу був створений для транспортування нафтопродуктів з боку Росії до західного кордону Радянського Союзу. При цьому після розпаду "соціалістичного табору" і здобуття Україною незалежності він використовувався досить нерегулярно.

"За останні десятиліття обсяги транспортування трубопроводом сильно коливалися. В деякі періоди по ньому досить активно здійснювався транзит нафтопродуктів до Угорщини. Проте були і періоди, коли він практично не використовувався. Найбільш активно труба працювала в 2016-2019 роках. В цей період вона використовувалася майже на межі своїх можливостей. Причому переважно пальне, яке надходило по трубі, призначалося не для транзиту до Угорщини, а для постачання на український ринок", - сказав у розмові з "Апострофом" директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

За оцінкою експерта "Нафторинку" Олександра Сіренка, в найбільш продуктивні роки через розливну станцію в Звягелі у Житомирської області до України потрапляло до 1 мільйона тон дизелю на рік (при загальному споживанні 5-6 мільйонів тон на рік).

Проте з початком повномасштабного російського вторгнення імпорт дизелю з Росії та Білорусі до України став неможливим. І можна передбачити, що навіть після закінчення бойових дій таке постачання навряд чи відновиться. Відтак трубопровід фактично втратив своє початкове призначення, і держава отримала у власність своєрідну "валізу без ручки".

Однак ситуація не є безнадійною, і перспективі "труба Медведчука" ще може зіграти значну роль у забезпеченні України необхідним пальним.

"Труба очевидно вже не запрацює в своєму основному напрямку. Проте після війни її цілком можливо використовувати в реверсному режимі. По ній можна буде налагодити постачання нафтопродуктів з європейських країн. Вона здатна забезпечити до 10% від потреб держави в дизельному пальному. Це робить її цінним активом і перспективним інфраструктурним об’єктом для повоєнного відновлення економіки", - пояснює Олександр Сіренко.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": "Медведчуку труба: яка Україні користь від важливого активу кума Путіна"

  • Вас також може зацікавити:

Захід може передати Україні заморожені активи РФ: експерт пояснив, коли це буде можливо

Конфіскація активів РФ: в США знайшли законний спосіб передати гроші Україні

Десятки мільярдів на відновлення: коли Україна отримає російський конфіскат від США