RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Всесвітній день морозива 10 червня: традиції та історія свята

У суботу, 10 червня, відзначається смачне свято - Всесвітній день морозива, яке, до речі, можна приготувати вдома з двох інгредієнтів, адже саме в цей день у 1786 році розпочалися масові продажі цього улюбленого багатьма десерта на території Сполучених Штатів Америки.

Про це пише "Апостроф".

Ініціювали впровадження цього дня представники фабрики Ben & Jerry’s у Берлінгтоні, штат Вермонт, яка, окрім морозива, виготовляла також шербети й заморожені йогурти.

Читайте: Топ-5 простих і смачних рецептів домашнього морозива із вершків

Засновники компанії відкрили кафе з продажу морозива й їхня справа досить швидко набула популярності серед місцевої дітвори та не тільки.

10 червня 1979 року виробники влаштували грандіозну акцію, на якій роздавали своє морозиво усім безкоштовно. А пізніше День морозива поширився на всю країну, через деякий час набувши популярності й у цілому світі.

Американці називають солодку заморожену страву ice cream, що дослівно перекладається з англійської як "льодяні вершки" й ця назва прижилася, оскільки смаколик дійсно створював відчуття приємної прохолоди.

Ванільний сорт морозива в шоколаді на паличці називають "ескімо" й багато хто вважає, що ця назва походить від ескімосів, але насправді вона було створена у 20 столітті американським кулінаром Християном Нельсоном, який, жартуючи, назвав свою страву "пиріжком ескімоса".

А пломбір має французьке походження, вперше його виготовили у містечку Пломбьер-ле-Бем, що розташоване на північному сході Франції.

Варто зазначити, що морозиво – це калорійна солодка страва, яка сприяє набору зайвої ваги. Проте в невеликих кількостях морозиво вживати навіть корисно. Вчені стверджують, що воно стимулює утворення гормону серотоніну, який здійснює позитивний вплив на нервову систему.

Пломбір відрізняється від вершкового та молочного морозива. Перше є найжирнішим (10-11% жирності), оскільки його виробляють з жирних вершків чи згущеного молока. Жирність вершкового морозива становить 8-10%, а ось жирність молочного морозива не перевищує 7%.

Вважається, що перше морозиво у вигляді заморожених ласощів з’явилося у Давньому Китаї, понад 5 000 років тому. На столах знатних родин нерідко можна було побачити страву із молока та фруктів, змішаних з льодом.

Перше морозиво у вафельному ріжку з’явилося у 1896 році.

Найбільший об’єм морозива з’їдають американці. Так, у середньому, один мешканець Сполучених Штатів щорічно споживає близько 20 л холодної "речовини". У холодильнику 90% американців можна знайти бодай одне морозиво.

Найбільше морозиво, яке було приготоване, мало вагу понад 1 т та висоту 4 м. Автором цієї "страви" став англійський кухар Хестон Блюменталь.

Найбільшим попитом у світі користується ванільне морозиво. Його купує понад третина всіх споживачів. Наступним за популярністю є шоколадне морозиво.

Населення Землі щороку споживає понад 15 мільярдів літрів морозива. Цей об'єм поміститься у 7 тисяч олімпійських басейнів.

Нагадаємо, раніше ми писали, як зробити домашнє морозиво з йогурту та банану.

Вас може зацікавити:

Як зробити домашнє морозиво на молоці та яйцях: простий рецепт

Як приготувати домашнє морозиво зі згущеним молоком і шоколадом: простий рецепт

Як приготувати вдома італійське морозиво Семіфредо: класичний рецепт