RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Призов цифровізують: в ТЦК будуть чітко бачити, де посилити мобілізацію

В Україні запрацює цифрова мобілізація, уряд вже затвердив електронний документообіг під час проходження військовозобов'язаними особами військово-лікарських комісій.

Про це розповів військовий експерт, полковник ЗСУ Владислав Селезньов, пише "Телеграф".

Читайте також: "План ще не виконаний": заява міністра оборони щодо нової хвилі мобілізації

Завдяки цьому Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) зможуть ефективніше виконувати план і набирати в армію більше громадян, навіть не оголошуючи додаткових хвиль призову.

Відповідно до урядової постанови, лікарні, ТЦК, військові частини повинні в електронному форматі обмінюватися довідками ВЛК, свідоцтвами про хвороби, виписками з медкарт та іншими документами.

В оборонному відомстві вважають, що цифровізація істотно скоротить бюрократичні процедури під час проходження ВЛК і дозволить уникнути виснажливих черг. Також е-документообіг стане більш оперативним, відповідно й облік військовозобов’язаних, а отже і призов з мобілізації стане ефективнішим.

"Система обліку військовозобов’язаних в Україні є недосконалою. Ми стикаємось з цим із 2014 року. За мобілізацію в країні відповідає держава, а конкретно Міноборони і Збройні Сили, і вони не можуть охопити всіх громадян обліком", – пояснив Селезньов.

За розрахунками Міністерства оборони, вже в жовтні 2023 року "на 90% вийдуть на зрозумілий рівень цифровізації центрів комплектації".

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у парламенті зареєстровано законопроєкт, яким планується розширити можливості для мобілізації громадян у військові підрозділи, а також для виконання робіт, які мають оборонний характер.

  • Вас також може зацікавити:

Загальна мобілізація: кого призвуть до армії цієї осені

Чи можуть українцям за кордоном видавати повістки в посольствах: відповідь МЗС

Загальна мобілізація: хто може отримати броню з 1 вересня