RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

УПЦ МП остаточно позбавили права на монастир в Чернігові: що вирішив суд

У четвер, 26 жовтня, суд визнав, що УПЦ МП незаконно користується майном заповідника "Чернігів Стародавній", куди входить відомий Єлецький монастир.

Про це інформує Мінкульт.

Читайте: За крок до заборони УПЦ МП: за що саме голосувала Рада, яка реакція церкви і яким буде механізм

Повідомляється, що Господарський суд Чернігівської області прийняв рішення по справі за позовом Управління Чернігівської єпархії Української православної церкви до Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів Стародавній" та відмовив у задоволенні позовних вимог щодо визнання договору поновленим.

Зазначається, що суд погодився з позицією МКІП та заповідника "Чернігів Стародавній". Договір про безоплатне користування комплексом споруд від 2016 року не вважається поновленим, а Управління Чернігівської єпархії Української Православної церкви з 15 вересня 2021 року до тепер незаконно, без будь-якої правової підстави, користується державним майном – приміщенням пам’ятки архітектури національного значення – Єлецьким монастирем, до складу якого також входять Успенський собор, Північні келії, Східні келії, Південно-західні келії та Мури з брамами.

Зазначимо, що монастир, який зараз входить до туристичного маршруту визначних пам'яток Чернігова, було засновано у 1060 році чернігівським князем Святославом Ярославичем як чоловічий монастир. Його було зруйновано у 1239 року під час монгольської навали. 1623 року відновлений за панування Речі Посполитої, переданий Греко-католицькій церкві. 1649 року внаслідок Хмельниччини захоплений православними. Капітально перебудований у стилі українського бароко за головування архімандрита Йоаникія Ґалятовського в 1669—1688 роках. У 1921 році монастир було закрито рішенням радянської влади й приміщення належали обласній філармонії. У 1991 році відновлений як жіночий монастир. Від 1992 року перебуває в оренді Московського патріархату під назвою Свято-Успенський Єлецький жіночий монастир.

Нагадаємо, що Всеукраїнська рада церков та релігійних організацій підтримала розгляд закону про заборону діяльності будь-яких релігійних організацій із центрами впливу в РФ.

  • Вас може зацікавити:

Вперше в історії: суд ухвалив вирок митрополиту УПЦ МП

Це не релігійне питання: чому потрібно закрити УПЦ МП в Україні

Священник УПЦ МП благословляв окупантів на Харківщині: фото та заява СБУ