RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

"Гарно виглядаєш": в чому помилка і як правильно сказати українською

Виглядає корова з-за причілка, а людина має вигляд.

На цьому наголосила редакторка Ольга Васильєва, вказавши на одну з найпоширеніших помилок, яку допускають українці під час розмови.

Також вона доповнила свій урок аргументами доктора філологічних наук Олександра Пономаріва. У мовному блозі професор розповідав, що дехто хоче довести закономірність уживання слова "виглядати" у значенні російського "выглядеть", наводячи приклади з польської, білоруської, англійської та інших мов.

Професор зауважив, що замість "гарно виглядаєш" справді треба писати "маєш гарний вигляд", і навів правильні та неправильні варіанти:

Наречена виглядала чарівно.

Наречена мала чарівний вигляд.

Ситуація виглядає дивно.

Ситуація видається дивною.

Печені яблука, политі медом, виглядають апетитно.

Печені яблука, политі медом, апетитні на вигляд.

А синонім до слова виглядати — визирати.

Та найголовніший аргумент, на думку професора Пономаріва, — відсутність у дієслова "виглядати" значення "мати вигляд" у словнику за редакцією Бориса Грінченка, який є основним мірилом українськості питомих українських слів.

Наявність такого значення в окремих авторів не є достатньою підставою для його поширення в літературній мові. Адже від поширеності помилка не перестає бути помилкою, наголосила редакторка.

Нагадаємо, що через зросійщення української мови російські словосполучення українці переводять буквально, як от, наприклад – "приймати міри". Це категорично неправильно, адже цей вислів має український відповідник.

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!

  • Вас зацікавить:

Відкривати, відмикати та відчиняти: в чому різниця і як правильно вживати в українській мові

Говоримо українською грамотно: де правильно ставити наголос в слові "піцерія"

Говоримо українською правильно: чим відрізняються слова "сніжний" і "сніговий"