RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Магія зимового сонцестояння: ритуали для залучення удачі і як відзначають в різних країнах

З давніх-давен день зимового сонцестояння, є важливою подією в багатьох культурах світу. Вважається, що в цей день можна залучити успіх у своє життя.

"Апостроф" розповідає, коли день зимового сонцестояння, що він означає і які є традиції та магічні ритуали є для цього дня.

Читайте також: День святого Миколая за старим календарем: традиції і прикмети улюбленого зимового свята

Зимове сонцестояння – унікальне астрономічне явище. Відбувається воно внаслідок максимального нахилу осі Землі стосовно Сонця. У Північній півкулі саме з цього дня розпочинається астрономічна зима. Водночас, у Південній півкулі настає день літнього сонцестояння.

Коли день зимового сонцестояння у 2023 році

День зимового сонцестояння ще називають сонцеворотом. Сонце знаходиться найближче до Землі за весь рік. Найчастіше день зимового сонцестояння припадає на 21 грудня. У 2023 році, зимове сонцестояння настає 22 грудня о 05:27 за київським часом. Багато культурах зимовому сонцестоянню приділяють особливу увагу. Вважається, що будь-які дії, вжиті в цю дату, мають кармічний характер. Протягом століть різні народи по всьому світу цього дня влаштовували свята та проводили обряди. Особливий кармічний характер дозволяв легко починати все з чистого листа, планувати довгострокові цілі і навіть загадувати бажання на наступний рік.

Традиції зимового сонцестояння

За часів Київської Русі особлива увага приділялася погодним змінам, поведінці тварин та порах року. Настання зими у житті слов'ян відігравало значну роль - у цей час уважно стежили за здоров'ям та побутом. Всіляко задобрювали богів, щоб благополучно і спокійно пережити холод і морок, які запанували на довгі місяці. Святкування ніколи не обходилося без розведення вогнищ, що символізують Сонце, яке вже незабаром має прийти і відігріти землю після довгих заморозків.

Як правильно відзначати день зимового сонцестояння

Деякі обряди, які популярні на Русі, можна провести й сьогодні. Найбільш дієві ритуали пов'язані з вогнем – головним символом Сонця.

Для того, щоб у день зимового сонцестояння загадати бажання, потрібно:

  • Взяти аркуш паперу та написати на ньому потаємне бажання.
  • Спалити лист.
  • Попіл зібрати та розвіяти за вітром.

Інший спосіб пов'язаний із землеробством. Потрібно посадити насіння рослини і ретельно доглядати аж до настання весни. Втечі, що проклюнулися, потім висадити на вулиці. Це допоможе виростити всі задумані плани й успішно втілити в життя.

Що заборонено цього дня

Не можна влаштовувати галасливі гуляння. Згідно з віруваннями слов'ян, духи, що виходять у найтемнішу ніч у році погуляти світом живих, можуть почути шум і веселощі, прийти в будинок і зіпсувати свято.

Як і коли відзначають день зимового сонцестояння у різних країнах

У ці ж дати у Китаї відзначають дуже схоже свято - Дунчжі, що у перекладі буквально "Вершина зими". Однак, на відміну від слов'ян, пов'язують не з вогнем, а з енергіями "інь" та "янь". Китайці вірять, що починаючи з 22 грудня енергія "янь", яку традиційно пов'язують із чоловічим початком, починає рости і міцніти, повністю розквітаючи з приходом весни.

А от у японців свято на честь зимового сонцестояння називається - Тодзі. У цей день жителі країни Сонця приймають ванну з цитрусами юзу (декоративний лимон). Згідно зі старими повір'ями, це допомагає зміцнити дух і тіло, щоб не хворіти наступного року.

В Ісландії в цей час святкують "Йоль", що зі скандинавського "колесо". Як і слов'яни, у минулому вони палили вогнища і намагалися проводити найдовшу ніч у році серед близьких людей. Однак головним символом Сонця у жителів півночі був не вогонь, а яблуко. Його разом зі стеблами пшениці та гілками гвоздики дарували дітям, які традиційно ходили по сусідах і бажали тим сімейного тепла та добробуту.

Раніше "Апостроф" писав, навіщо 18 грудня ховати ножі й що не можна робити в цей день.

  • Вас також може зацікавити:

Чи чекати в Україні різдвяних морозів: з’явився детальний прогноз на передсвятковий тиждень

"З наступаючим святом": як правильно сказати українською і які є варіанти

Свято вже на носі: як правильно вітати українською з Новим роком