RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Співробітники ТЦК діють незаконно: що робити в такій ситуації

Дедалі більше трапляється скандалів щодо порушення законів співробітниками ТЦК, які нещодавно викрали чоловіка на Закарпатті, а дружину з дитиною кинули на трасі. Юристи пояснили, що робити у таких випадках.

Про це вони розповіли у коментарі "Фокусу".

Читайте також: Намагаються доставити до ТЦК: як власникам авто вручають повістки в реєстраційних центрах

Якщо представники ТЦК відбирають у громадян документи, погрожують, примушують щось підписувати та утримують на території військової частини, то це порушення українського законодавства, а саме стаття 141 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) чи стаття 141-1 (Насильницьке зникнення), яке характеризується як арешт, затримання, викрадення чи позбавлення волі людини з подальшою відмовою визнати факт такого арешту або у будь-якій іншій формі чи приховуванням даних про її долю чи місце перебування.

Юристи рекомендують звертатися до поліції, викликати адвоката, не підписувати документи під тиском та написати повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 371 ККУ "Завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою". Саме поліція зобов'язана забезпечити звільнення незаконно утримуваної людини з ТЦК та повернути вилучені документи.

"Задіяти суд на даному етапі неможливо, оскільки оперативний судовий контроль і забезпечення прав людини передбачені лише у випадку затримання в рамках кримінального провадження. Якщо особі було завдано тілесних ушкоджень, побоїв - варто звертатися до поліції за фактом вчинення кримінального правопорушення. Крім того, звернутися в суд можливо в подальшому аби визнати дії працівників ТЦК незаконними та стягнути з держави моральну шкоду", - розповів адвокат Андрій Шабельніков.

Крім того, арбітражний керуючий однієї з юридичних фірм Олександр Камша зазначив, що за Конституцією, органи держвлади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти тільки на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та українськими законами.

"Враховуючи ту обставину, що законодавством України особам, які мають право вручати повістки, надано лише право на вручення повісток, а не на будь-які інші дії, необхідно мати на увазі, що вчинення інших дій, наприклад, затримання та/або обшук особи, застосування до особи насилля, обмеження свободи пересування, примусове переміщення до ТЦКСП, не передбачено законодавством, а тому такі дії можуть бути визнані незаконними в судовому порядку", - пояснив він.

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, названо кількість ухилянтів, проти яких розпочато провадження.

  • Вас може зацікавити:

ТЦК лякають актом про відмову: як діяти, якщо повістку виписали "на коліні"

"В штабах повно тих, хто прикриває свою дупу": в ЗСУ назвали три пункти, як покращити мобілізацію

Має вісім неповнолітніх дітей: українця з Одеси не випустили за кордон через одне слово