RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Диверсанти жили у Києві: у Bellingcat розповіли, як Кремль готував вбивство Зеленського

Росія готувала ліквідацію українського президента Володимира Зеленського задовго до початку повномасштабної війни, однак спецоперація кілерів пішла не за планом.

Про деталі невдалого замаху розповів керівник розслідувачів Bellingcat Христо Грозєв в інтерв'ю Михайлу Зигарю на YouTube-каналі.

Читайте також: Самі того не розуміючи: 15% українських водіїв "шпигують" на користь Росії – як це виправити

За його словами, Кремль до початку війни вислав в Україну кілька елітних груп диверсантів, які під час вторгнення повинні були захопити урядовий квартал у Києві та найвище керівництво країни, у тому числі президента.

В РФ були переконані, що на початку війни кілери з легкістю захоплять чи ліквідують українське керівництво.

Так, за кілька тижнів до війни диверсанти зайшли в Україну з території Білорусі, щоб бути біля столиці. Частині з них вдалося увійти у Київ і готувалася до захоплення урядового кварталу.

"Люди, підпорядковані Авер'янову ... Їх було близько 30-ти, це дуже елітна група... Вони переслали туди тих самих людей, які підірвали склади в Чехії та Болгарії, які отруювали і болгарського бізнесмена Гебрева, і Скрипалів", – уточнив розслідувач.

За його словами, на початку війни плани диверсантів було зірвано і їхні впевнені настрої різко змінилися.

Розслідувачі стежили за комунікаціями деяких членів цієї групи.

"Було і страшно, і смішно: страшно, тому що бачили, які у них цілі, а смішно, тому що вони з кожним днем ставали все менше ура-патріотами, стали критикувати керівництво за погано сплановану операцію. Вони спочатку писали дружинам, що залишаться на тиждень, потім на два тижні, а після на місяць, півроку... Вони стали сумніватися у вірності своїх дружин, можна про це написати роман, як команда, яка мала за тиждень забезпечити Росії перемогу, стала психологічними жертвами їхньої ж власної війни", – повідомив він.

У підсумку частину цієї групи ліквідували під час війни, а частина втекла в тил.

В РФ виявилось не так багато спеціалістів, які могли б здійснити масштабну операцію, тому задіяли фактично всіх. З-поміж ГРУшників, які готували замах, були "Петров і Боширов", справжні імена яких Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін, яких викрили в отруєнні ексофіцера росрозвідки Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у Солсбері у 2018 році.

Також розповів про українських зрадників. Стверджує, що керувати політичними колаборантами в Україні мав кум Путіна Віктор Медведчук. Коли стало зрозуміло, що бліцкриг РФ провалився, а проросійського політика схопили, більшість втекла.

Раніше ми повідомляли, як довго створювали російську агентурну мережу України.

  • Вас також може зацікавити:

"Полювала" за місцями дислокації літаків: СБУ затримала агента Росії, фото

СБУ затримала мешканку Миколаєва, яка допомагала готувати удари РФ по "центрам ухвалення рішень", фото

Чи воювали на дивані? СБУ викрила чиновників Нацгвардії, які виписали собі мільйон бойових премій, фото