RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

В Казахстані знайшли поховання дівчинки з 180 кістками овець: їх призначення вразило навіть науковців, фото

У Казахстані археологи виявили могилу Бронзового віку, в якій знайшли останки дівчинки-підлітка зі 180 овечими кісточками та численними стародавніми артефактами.

Про це повідомляє The Astana Times.

Читайте також: Археологи знайшли в печері римські мечі, яким майже 2000 років: фото

Поховання виявили у селі на сході Казахстану – Айнабулак. Там знайшли понад 100 курганних гробниць Бронзового віку (3200–1000 рр. до н.е.).

Окрім кісток овець чи биків із дівчинкою було поховано три лопатки корів, бронзовий диск із гравіюванням жаби, дзеркало, металеві навершя меча, бронзову посудину та інші артефакти, які мали церемоніальне значення, що відносяться приблизно до 2500–1800 років до н.е.

Фото: Міністерство науки та вищої освіти Казахстану

Наукове видання Live Science пише, що дівчинка була похована у віці 12-15 років. На її тілі були дротяні сережки та намисто з бісеру.

На думку науковців, 180 кісток тварин у похованні - це "екстравагантне" та рідкісне явище. Дослідники розділилися в міркуваннях, чому їх так багато. Дехто вважає, що це має релігійний підтекст, якийсь ритуал. Інші ж сприймають ці кістки як символ процвітання та благословень, а також надію на плавний перехід між світами.

"Овечі кісточки, або асські, мають історичний зв'язок з традиційними казахськими іграми, коріння яких потенційно сягає Бронзового віку. Ці кістки після полірування та іноді складної обробки перетворюються на улюблені речі. У традиційній грі "Асик" гравці направляють свої асики на певну кістку, намагаючись набрати найбільшу кількість очок, вдаряючи по ній певним чином", - йдеться у повідомленні.

Фото: Міністерство науки та вищої освіти Казахстану

Нагадаємо, у Перу виявили гробницю віком 3 тисячі років. Знайдені артефакти проливають світло на життя стародавніх людей.

  • Вас може зацікавити:

Село, де немає дверей, замків та злочинності: у чому секрет Шані Шінгнапур в Індії, відео

Проливає світло на життя шахтарів Залізного віку: в Австрії знайшли реліквію, якій 2 тисячі років, фото

Під Києвом знайшли поховання часів Середньовіччя: чим унікальна знахідка, фото