RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​Російські пропагандисти заговорили про "дружніх" українців

Російські ЗМІ видали результати опитування одного прокремлівського телеканалу за думку всіх українців, які нібито "рішуче підтримали договір про дружбу з Росією".

Про це повідомляє сайт з перевірки фактів StopFake.

11 грудня російські ЗМІ масово опублікували новину із заголовком "Українці визнали припинення договору про дружбу вигідним для Росії".

У своїх публікаціях пропагандисти посилаються на дані опитування українського телеканалу NewsOne, в якому ніби-то взяли участь 10 тис. осіб.

"Більшість українців вважає, що припинення договору про дружбу... вигідніше Москві, ніж Києву. Тільки 7% респондентів вважають, що непродовження договору корисно для Києва. Решта 93% опитаних визнали, що це вигідно швидше Росії", - написали російські РБК, "Известия", РІА "Новости", RT, РЕН ТВ, "Газета.Ru", НТВ тощо.

"Навіть якщо допустити, що результати опитування - не фейк, видавати думку глядачів NewsOne за думку всіх українців щонайменше некоректно", - пишуть дослідники StopFake.

"Телеканал дивиться вельми специфічна аудиторія. У самій Україні його неодноразово звинувачували в поширенні російської пропаганди. Його нинішній власник Євген Мураєв - колишній депутат Партії регіонів екс-президента Віктора Януковича. Редакція каналу пропагує політичні погляди, близькі її власнику, сам він часто бере участь в ефірах", - пояснюють у повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", ранее в сети высмеяли очередной фейк Кремля о фашистах в Украине.