RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Протести в Казахстані, зачистка і сотні жертв: онлайн трансляція та всі подробиці

Цього тижня у Казахстані спалахнули масові протести - 7 січня вони продовжились. Нині у великих містах запроваджено режим НС, зокрема у столиці.

Протести розпочалися 2 січня у 110-тисячному місті Жанаозен на заході Казахстану. Там на центральну площу вийшли спочатку сотні, а потім тисячі місцевих жителів. Їх обурило «новорічне» подорожчання зрідженого газу, який тут масово використовують як автомобільне паливо: з 50-70 тенге минулого року до 120 тенге за літр із 1 січня.

Вже до 4 січня аналогічні демонстрації охопили й інші міста Казахстану: Алмати, Уральськ, Актобе, Тараз, Шимкент, Кокшетау, перші акції солідарності спробували провести у столиці країни Нур-Султані.

5 січня влада дозволила силовикам активно застосовувати вогнепальну зброю, через що загинули десятки протестувальників.

"Апостроф" веде онлайн-трансляцію - читайте головні та актуальні новини.


7 січня

23:40 Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що бандити і терористи були дуже добре навчені, організовані і керувалися зі спеціального центру. Деякі з них розмовляли не казахською мовою. При цьому в Алмати було щонайменше шість хвиль нападів терористів загальною чисельністю 20 тисяч осіб. Він додав, що жодних переговорів із терористами не буде, їх потрібно вбити.

20:35 Протестувальники в Жанаозені заявили, що продовжуватимуть мирні протести "доти, доки всі урядовці та члени парламенту, крім президента Токаєва, не підуть у відставку".

20:10 Стало відомо, що під час погромів в Алмати був убитий "батько" казахського хіх-хопу, режисер і музикант Сакен Бітаєв

18:10 Екс-радник Назарбаєва Єрмухамет Єртисбаєв заявив, що Комітет нацбезпеки нібито приховував інформацію про створені в горах Казахстану "тренувальні табори".

"Національна зрада і змова полягає в тому, що протягом кількох років, виявляється, існували тренувальні табори. КНБ, який періодично знешкоджував ту чи іншу групу, про численні тренувальні табори, створені в горах, мовчав", - сказав він в ефірі держтелеканалу. Хабар 24".

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Розбиті вітрини, спалені авто: як виглядає Алмати після погромів, фото

17:20 Російські військово-транспортні літаки Іл-76 доставили з аеродрому Кант до аеродрому Алма-Ати підрозділ киргизьких миротворців разом зі штатною військовою технікою, повідомила прес-служба російського Міноборони.

Фото: Міноборони РФ

16:05 Влада Казахстану перестала використовувати назву столиці країни "Нур-Султан" в офіційних повідомленнях. Вони називають місто просто "столицею".

15:30 Пропагандисти від влади вже знайшли арабський "слід" у масових протестах у Казахстані. Але про "печиво Держдепу" поки що мовчать.

14:15 У банкоматах з'явилася готівка. Такі черги біля них.

13:33 Назарбаєв та його родина втекли з країни - офіційно.

13:23 В Алмати знову чутно звуки стрілянини.

10:44 Токаєв виступив із новим зверненням:

"Правоохоронним органам та армії мною дано наказ відкривати вогонь на поразку без попередження. За кордоном висловлюються заклики до сторін провести переговори для мирного вирішення проблем. Яка дурість! Які можуть бути переговори із вбивцями, зі злочинцями. Нам довелося мати справу зі озброєними та підготовленими банді - як місцевими, так і іноземними. Саме з бандитами та терористами, тому їх потрібно знищувати, і це буде зроблено найближчим часом", - сказав Касим-Жомарт Токаєв.

08:18 Інтернет у Казахстані знову вимкнули - він пропрацював три години

08:00 Інтенсивна стрілянина розпочалася на центральній площі Алма-Ати

06:40 26 озброєних мітингувальників знищено, ще 18 поранено, затримано понад 3 тисячі людей. Це нові дані МВС

6 січня

22:25 В Алмати знову гаряче на вулицях

20:37 Золотий фонд казахського кіно згорів унаслідок заворушень в Алмати

20:21 Жителі казахського міста Алмати розповіли, за яких умов їм доводиться жити, коли країна охоплена масовими акціями протесту.

19:32 В Алматі під час перестрілки загинув співробітник місцевого телеканалу. Загиблим виявився водій знімальної групи телеканалу "Алмати", ще одного журналіста телеканалу поранено.

18:19 В Алмати силовики звільнили колишню резиденцію президента, акімат міста, а також площу Республіки, пишуть місцеві ЗМІ.

18:02 На тих, хто відмовиться скласти зброю, чекає знищення - МВС Казахстану.

17:38 В Алмати перервалась трансляція телеканалів

17:20 Про наслідки штурму мародерів на ТЦ та магізни можна прочитати у нашому матеріалі.

17:10 Тим часом до Казахстану прибули російські військові. InformNapalm пише, що всі підрозділи РФ, які прибули до Казахстану, брали участь в агресії Росії проти України в Криму та на Донбасі

15:25 На площі Республіки в Алмати знову чути звуки вибухів та постріли. За даними ЗМІ, там залишаються кілька сотень протестувальників. У місті триває спецоперація.

15:05 В Алмати мирні жителі приступили до мародерства Вони під'їжджають на автомобілях до ТРЦ та пограбують їх. Пограбування помічені, зокрема, у ТРЦ "Москва" та City Center.

14:30 В Алмати розпочалася зачистка площі Республіки, триває стрілянина.

13:55 Поліція в Алмати затримала близько 2 тисяч людей. При цьому затримання порушників продовжуються. Співробітники правоохоронних органів вирушили для зачистки вулиць.

13:25 Через режим надзвичайного стану в'їзд іноземців до Казахстану призупинено

"У зв'язку з оголошенням надзвичайного стану в'їзд для іноземних громадян на територію Казахстану поки що припинений. У тому числі пішим порядком, авіасполученням та іншим транспортом", - сказав представник казахстанського посольства в Ташкенті.

12:45 Нелегітимний президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав протестувальників у Казахстані "бандитами" і порадив вибачитися перед військовими. За його словами, із президентом Токаєвим можна домовитися. "Це нормальна людина, дипломат", - заявив диктатор.

12:25 В ОДКБ заявили, що російські десантники розпочали виконання завдань у Казахстані. 200 "багнетів" направив Киргизстан, 60 - Вірменія, також повідомляється про відправку військового контингенту Білоруссю.

11:15 Число загиблих поліцейських зросло до 13, двоє з відсіченими головами, передає "Хабар 24". По ТБ Казахстану усіх протестувальників називають терористами.


10:25 Стало відомо, що в ході заворушень в Алмати загинуло 12 співробітників правоохоронних органів. Ще 353 співробітники отримали поранення.

09:50 Внаслідок мітингів по всьому Казахстану постраждали понад 1 тисяча людей. 400 людей госпіталізовано, 62 особи перебувають у реанімації. В Алмати протестувальниками оточені перша та сьома міські лікарні, повідомила комендатура міста. У районі 7-ї лікарні відбуваються зіткнення із поліцією.

09:15 Передові підрозділи контингенту ОДКБ вже розпочали виконання поставлених завдань у Казахстані. Завданнями сил ОДКБ, спрямованих до Казахстану, стане охорона державних та військових об'єктів, сприяння силам правопорядку. Від Росії до складу контингенту ОДКБ увійшли підрозділи повітрянодесантних військ.

08:20 У Казахстані шкільні зимові канікули продовжили до 17 січня. Вчителі шкіл під час зимових канікул працюють у дистанційному чи традиційному форматі залежно від ситуації у населеному пункті. Дитсадки також функціонують залежно від ситуації у конкретному населеному пункті. Студенти коледжів та вишів виходять з канікул з 24 січня залежно від академічного календаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація в Казахстані патова, влада катастрофічно запізнилася - казахський політик

07:45 У МВС Казахстану заявили, що вночі були спроби захопити департамент поліції Алмати. Вогнем у відповідь нібито були ліквідовані десятки нападників, проте подробиць спецоперації поки нема.

06:20 На площі Республіки в Алмати йшла стрілянина між протестувальниками та військовими. Силовики підігнали туди близько 50 одиниць техніки, зокрема БТР, бронемашини та військові вантажівки. Вони оточили площу по периметру. У центрі – близько 200 протестувальників, деякі з них стріляли з вогнепальної зброї.

00:10 Після оголошення режиму надзвичайного стану в усьому Казахстані запроваджують такі обмеження:

  • нічна комендантська година – з 23.00 до 7.00;
  • створюються комендатури на чолі із начальниками поліції;
  • заборона всіх масових заходів;
  • обмеження на свободу пересування, зокрема транспортних засобів;
  • в'їзд та виїзд у кожний регіон обмежений;
  • перевірки документів, особистий огляд, огляд речей та транспортних засобів;
  • заборона на продаж зброї та боєприпасів, особливий режим обігу ліків та алкоголю;
  • у мешканців на період надзвичайного стану тимчасово вилучать зброю та боєприпаси.

00:05 Попри жорсткі обмеження, натовп з прапором Казахстану рушив на штурм департаменту поліції Алмати.

5 січня

23:50 Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що рада колективної безпеки ОДКБ вирішила направити Колективні миротворчі сили ОДКБ до Казахстану на обмежений час для стабілізації та нормалізації обстановки в республіці.

23:36 Вже десятки людей стали жертвами вуличних боїв між казахстанськими силовиками та протестувальниками. У мережі поширюється відео з моргу, де у головах багатьох убитих видно вхідні отвори від куль. Є й вогнепальні поранення у грудну клітку. Судчи з усього, вони були застрелені снайперами силовиків.

Увага, відео 21+, не рекомендоване до перегляду неповнолітнім, жінкам та особливо вразливим особам:

23:03 На вулицях найбільшого міста країни – 2-мільйонного Алмати розгорнулися справжнісінькі бої із застосуванням стрілецької зброї та світло-шумових гранат.

21:51 Заступник мера Алмати Єржан Бабакумаров повідомив, що в місті почалася спецоперація. Аеропорт звільнено і переводиться в штатний режим роботи.

В аеропорту мародери пограбували магазини duty free.

Розграбовані також були магазини з продажу мобільної техніки:

21:33 Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів ОДКБ по допомогу. Він назвав протестувальників "міжнародними терористичними бандами", які нібито пройшли серйозну підготовку за кордоном.

"Здобиччю" протестувальників також стала зброя та боєприпаси силовиків:

20:30 Перший космонавт незалежної Республіки Казахстан Токтар Аубакіров закликав ввести до країни війська Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ). Він вважає, що тільки так можна "зупинити кровопролиття" у країні.

19:40 Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков розповів, чи зверталася влада Казахстану до Москви з проханням ввести в країну російські війська.

19:10 В Алмати протестувальники захопили будівлю Комітету національної безпеки Республіки Казахстан. По всій країні запроваджено режим надзвичайного стану.

18:35 Через масові протести в Казахстані затримується приліт авіалайнера з Алмати до "Борисполь". Рейс PS 9101 (МАУ) із прибуттям о 20:40 у середу, 5 січня, очікується у четвер об 11:45 за київським часом. Відповідно зворотний рейс PS 9102 переноситься з 21:40 на 12:25. З казахстанського боку рейси виконує авіакомпанія Air Astana – KC 201/KC 202.

18:30 З'явилися перші відеокадри розстрілу людей під час акцій протестів.

18:12 Сайт "Апостроф" створив карту протестів у Казахстані і виділив місця найзапекліших зіткнень.

19:10 МЗС України дало інструкції співгромадянам, як потрібно поводитися в Казахстані, і закликало до підвищеної пильності та обережності.

19:09 Кувейтський лоукостер Jazeera Airways повідомив, що тимчасово припиняє рейси до аеропорту Алмати.

18:07 ЄС закликав усі сторони у Казахстані уникати ескалації та насильства.

18:05 Протестувальники підпалили будівлю філії національного державного телеканалу "Казахстан" до Алмати.

18:03 США закрили для відвідувачів своє генконсульство в Алма-Аті, перевели співробітників на віддалену роботу, всі послуги з оформлення віз та консульську підтримку американців відкладено, зокрема в посольстві в Нур-Султані.

18:00 Головний редактор радіо "Эха Москвы" Олексій Венедиктов повідомив, що Назарбаєв готовий залишити Казахстан "для лікування".

17:30 Силовики застосували зброю проти протестувальників – серед останніх є жертви. Повідомляється, що це сталося в місті Атирау.

Крім того, стало відомо, що до столиці увійшла військова техніка – з'явилося відео з БТРами.

17:00 Український експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Ілля Куса назвав багаторічну проблему Казахстану, яка спричинила масові протести в країні.

16:50 Аеропорт Алмати захоплений протестувальниками, йде евакуація співробітників, повідомляють місцеві ЗМІ з посиланням на очевидців.

16:05 У 150-тисячному Талдикоргані (раніше — Талди-Кургані), адмінцентрі Алматинської області Казахстану, протестувальники зносять пам'ятник колишньому президенту Нурстану Назарбаєву, який 30 років правив країною.

15:30 Весь склад поліцейської дільниці в Атирау перейшов на бік протестувальників.

15:23 Атмосфера в Алмати:

15:15 Текст заяви Токаєва:

"Як президент я зобов'язаний захищати безпеку та спокій наших громадян, турбуватися про цілісність Казахстану.

Вжиті мною заходи націлені на благополуччя багатонаціонального Казахстану.

Але ці заходи поки що не достатні. Привертає увагу висока організованість хуліганствуючих елементів. Це свідчить про ретельно продуманий план дій змовників, мотивованих фінансово. Саме змовників.

Тому як глава держави і з сьогодні голова Ради Безпеки маю намір діяти максимально жорстко. Це питання безпеки наших громадян, які звертаються з численними проханнями до мене захистити їхнє життя та життя сімей. Це питання безпеки нашої держави. Упевнений, що народ мене підтримає.

Хоч би що я буду перебувати в столиці. Це мій конституційний обов'язок бути разом із народом. Разом ми подолаємо цю чорну смугу історія Казахстану. Вийдемо із неї сильними.

Незабаром я виступлю з новими пропозиціями щодо політичної трансформації Казахстану. Я залишаюся на колишній позиції послідовних реформ".

15:11 Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що вступає на посаду голови Ради безпеки країни замість Назарбаєва.

Він заявив, що діятиме жорстко щодо правопорушників у ході протестів і не залишить країну.

За словами президента, серед працівників сил безпеки є убиті.

14:55 Президент Казахстану Токаєв найближчим часом звернеться до народу по республіканських телеканалах.

14:50 Один із протестувальників розповів, чому люди вийшли на вулиці.


13:56 У Нур-Султані влада ввела режим надзвичайного стану.

13:23 Зіткнення продовжилися – у будівлі акімату (міської адміністрації) розпочалася пожежа.

10:07 В Алмати продовжилися сутички між мітингувальниками та поліцією. У ході сутичок поліцейські застосовували сльозогінний газ та світлошумові гранати.

07:24 Президент Касим-Жомарт Токаєв підписав указ про відставку уряду, поклавши на нього провину за "допущення протестної ситуації".


4 січня

21:58 Силовики застосували сльозогінний газ проти мітингувальників у центрі Алмати. На площі Республіки та на підходах до неї зібралося кілька тисяч активістів.

19:52 Після трьох днів газових протестів на заході Казахстану – у містах Мангістау, Жанаозені та Актау, акції опозиції поширилися на інші регіони країни, охопивши міста республіканського значення, а також кілька регіональних центрів.