RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Заплати і спи спокійно: як Зе-команда контролю­ватиме витрати українців

Пояснюємо, як в Україні можна буде легально відмити брудні гроші

Пояснюємо, як в Україні можна буде легально відмити брудні гроші Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

В Україні влада за часи незалежності навчилася ідеально виконувати одну річ - найдавніший фокус з батогом і пряником. Тому, якщо ви бачите, що влада задумала щось хороше, придивіться ще раз. Новий проект закону №1183 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо добровільного одноразового декларування активів фізичних осіб" - не виняток з правил. Втім, це той нечастий випадок, коли під удар потраплять ті, у кого багато грошей. Середньостатистичні "маленькі" українці поки можуть спати спокійно.

"Апостроф" розповідає, що за амністію придумала влада для олігархів і як потім все візьмуть під контроль.

Замість прологу

Незважаючи на наші натяки на те, що даний проект закону для українців скоріше "батіг", ніж "пряник", варто зазначити, що користь від нього теж значна. І ось чому.

Автори законопроекту зазначають, що експерти-оптимісти вважають, що за станом на 2018 рік рівень тіньової економіки в Україні становить майже 40% ВВП. Експерти-песимісти оцінюють рівень тіньової економіки на рівні від 45% до 60% ВВП. Це заважає Україні отримувати інвестиції і наповнювати бюджет, як на державному, так і на місцевому рівнях.

Тим часом, у всьому світі поширена практика легалізації доходів через так звану амністію капіталу і подальше введення системи фінансового контролю. Аналогічним чином автори законопроекту пропонують закрити тему тіньових доходів і в Україні.

Заплати і спи спокійно

Автори законопроекту пропонують з 1 січня 2020 року оголосити в Україні податкову амністію, яка передбачає, що будь-який громадянин України може провести добровільне одноразове декларування своїх доходів і активів. У чому тут хитрість, запитаєте ви? А в тому, що фізична особа може вказати тільки ті доходи і активи, які вважатиме за потрібне. І, що найважливіше - не потрібно буде вказувати, за які гроші все це купувалося і скільки коштувало.

В одноразовій декларації потрібно буде вказати: валютні активи, цінні папери, майно (рухоме і нерухоме), незавершені об'єкти нерухомості, частки в майні юридичних осіб, а також інші майнові та нематеріальні активи (в Україні і за кордоном).

Вигода влади тут полягає ось у чому. Фізособа має на свій розсуд вказати свій дохід, який був витрачений на вищезазначене майно, але з якого не було сплачено податок на доходи фізосіб (ПДФО) і сплатити податок у розмірі 9% (звичайна ставка - 18%).

При цьому є варіант заплатити податок лише 5%. Для цього потрібно до подачі одноразової декларації розмістити грошові кошти в держбанку (термін від 12 місяців без права дострокового повернення) або купити держоблігації України (термін від 12 місяців без права дострокового погашення) у розмірі доходів, з яких не було сплачено ПДФО.

Така податкова амністія буде доступна для всіх бажаючих до 31 травня 2020 року. Якщо одноразова декларація подана не буде, в подальшому будуть враховуватися активи, задекларовані в інший спосіб до 31 грудня 2019 року. Це ж стосується коштів у сумі 1 мільйон гривень.

У чому підступ?

Батіг в цій ситуації полягає в тому, що з 1 травня 2021 року (після подачі декларацій за попередній рік) в Україні буде введено систему фінансового контролю. Окремий орган буде моніторити різницю між отриманими доходами в минулому році і витратами.

При цьому цікавитися будуть тільки витратами від 150 тисяч гривень. Якщо буде виявлено розбіжність в розмірі 10 мінімальних зарплат (трохи більше 40 тисяч гривень), податківців така фізособа дуже навіть зацікавить. І ось тоді доведеться дійсно заплатити за все і ще зверху штраф.

Що про це думають експерти

СЕО Legal House Наталія Радченко зазначає, що в законопроекті немає згадки про те, що можливо ставка в 9% і 5% - це не остаточна цифра.

"У законопроекті нічого немає про військовий збір 1,5%, який, найімовірніше також доведеться платити, тому ефективна ставка до сплати виходить 10,5% або 6,5% відповідно", - вважає вона.

Партнер ЮК "Наказ" Арсеній Салалайко вважає, що амністія дозволить олігархам порівняно недорого відбілити свої гроші.

"Не знаю чи спрацює амністія, але впевнений, що це дуже непоганий і недорогий спосіб відбілити деяку суму готівки, щоб в майбутньому спокійно офіційно купувати нерухомість, автомобілі, покласти великий депозит і т.д.", - говорить він.

У свою чергу адвокат Яна Рубчук зазначає, що аналогічна процедура проводилася в багатьох країнах Європи і світу.

"Свого часу так звану податкову амністію було проведено в багатьох країнах, зокрема Європи. Її метою в різних випадках було поповнення бюджету, виведення економіки з тіні, спроба почати "все з чистого аркуша" при зміні влади. Що стосується України, тут все потроху", - говорить Рубчук.

Разом з тим вона уточнює, що несплата податків відбувалася не тільки через небажання фізособи їх платити, а й через недосконалість законодавства, а тому для деяких олігархів може бути оптимальним варіант відмовитися від амністії і в разі виявлення невідповідностей йти до суду.

"Для простих громадян, дрібних і середніх підприємців - це хороша можливість легалізувати кошти. Але що стосується великого бізнесу - не впевнена. Яким чином будуть оцінюватися ці активи? Чи не буде дешевше не задекларувати такі активи і судитися все життя? На ці питання відповідей поки немає", - зазначила Рубчук.

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР