RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Точка неповернення близько: що відбувається з українською економікою

Ситуація виходить з-під контролю влади

Ситуація виходить з-під контролю влади Фото: Getty Images

Бюджетний дефіцит стрімко зростає. Джерел для його покриття немає і не передбачається. Все це відбувається на тлі поглиблення коронакризи, наслідки якої можуть стати фатальними для українського бізнесу. При цьому влада, схоже, не контролює ситуацію, залишивши все напризволяще. "Апостроф" з'ясовував, що відбувається з вітчизняною економікою, і чи є шанс її врятувати.

За підсумками перших дев'яти місяців 2020 року дефіцит держбюджету України перевищив 80 мільярдів гривень. При тому, що загальний обсяг доходів державної скарбниці за цей же період склав трохи більше 765 мільярдів гривень.

До кінця року бюджетна дірка буде тільки збільшуватися. Так, за словами джерела "Апострофа", близького до Кабінету міністрів, більшість підприємств показують збитки, "тому доходів з податку на прибуток не буде".

Крім того, з НАК "Нафтогаз України", яка є головним донором бюджету, вже висмоктали всі дивіденди.

На митницю розраховувати не доводиться - вона і раніше показувала плачевні результати, а з приходом на місце її керівника колишнього директора аеропорту "Бориспіль" Павла Рябікіна збільшення надходжень до бюджету і зовсім ніхто не чекає.

Плани з наповнення держбюджету зриваються також через те, що іноземні інвестори, так звані нерезиденти, більше не хочуть купувати наші облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).

На Міжнародний валютний фонд (МВФ) в нинішньому році також надії ніякої - виділення нового траншу прив'язане до результатів аудиту коронавірусного фонду. З огляду на те, що його значна частина пішла на будівництво доріг, швидкого вирішення тут не буде. Поки датою називається березень 2021 року, та й це - далеко не факт. У будь-якому випадку, в нинішньому році грошей МВФ не буде.

Все це накладається на загальну кризу, викликану епідемією коронавіруса, та очікування більш жорстких карантинних заходів, які малий бізнес може і не пережити.

Ще некритично, але...

Експерти розділяють побоювання урядового джерела. При цьому вони вважають, що, швидше за все, найближчим часом катастрофи не станеться.

"У цьому році буде дуже боляче, але пропетляють. Швидше за все, запустять друкарський верстат мільярдів на 100. І ще 100 мільярдів гривень просто "забудуть" профінансувати, - сказав виданню інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса. - А ось в наступному році ще складніше уявити, як (будуть викручуватися), тому що передбачений великий дефіцит бюджету (6% ВВП - "Апостроф"), а джерел фінансування все так же немає".

Фото: УНІАН

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян в розмові з "Апострофом" охарактеризував поточний стан вітчизняної економіки як "вільне занурення на дно".

"Економіка, з одного боку, має бути саморегулюючою системою, але держава в критичні моменти повинна втручатися в ситуацію. Я не можу сказати, що зараз у нас щось надто вже критично, але ми планомірно йдемо до точки неповернення, з якої ми можемо потім просто не спливти", - заявив фахівець.

За його словами, ситуація в країні така, що влада живе начебто окремим від решти країни життям: "Уряд просто умив руки та спостерігає, як бізнес борсається".

Співпраця з МВФ на паузі

Єгор Киян звернув увагу на те, що майже половина всіх витрат держбюджету (близько 600 мільярдів гривень з 1,3 трильйона гривень) направляється на виплати за зовнішніми боргами. "А варто було б провести діалог з реструктуризації цих боргів, і вивільнені гроші направити на стимулювання (бізнесу та економіки в цілому - "Апостроф"). Але, на жаль, про це ніхто не думає".

При цьому уряд направляє 150 мільярдів гривень на будівництво доріг. "Дороги потрібні, але потрібно правильно розставляти пріоритети, особливо, коли йдеться про кризу", - підкреслив експерт.

До речі, з дорогами, а, точніше, з використанням для їх будівництва половини коштів коронавірусного фонду, пов'язана заморозка співпраці з МВФ.

Пауза у відносинах з фондом викликана, насправді, сукупністю причин, а останній демарш Конституційного суду, який визнав незаконним антикорупційне законодавство, став тим самим цвяхом у кришку труни під назвою "співпраця з МВФ".

Протести біля Конституційного судуФото: УНІАН

Втім, проблема ця цілком вирішувана, і влада просто має "провести роботу над помилками", вважає Сергій Фурса.

Допомоги від держави чекати не варто

У наступному році, особливо, якщо відносини з МВФ будуть залишатися на паузі, влада напевно продовжить друкувати гроші, що призведе до падіння курсу гривні. "30 гривень/долар ми маємо достатньо швидко пройти - не факт, що в цьому році, але точно на початку наступного, - говорить Сергій Фурса. - Курс тягне за собою інфляцію, а вона - все інше. У бізнесу будуть негативні очікування, інвестицій не буде".

Також не варто забувати про ймовірність введення або в кінці цього року, або на початку наступного, жорстких карантинних заходів аж до повного локдауна, від якого очікування у бізнесу ще більш похмурі.

Єгор Киян висловив боязку надію на те, що влада, зважся вона на повторне введення карантину, все ж таки припинить грати роль стороннього спостерігача та надасть бізнесу необхідну допомогу, проте, за його словами, ще більша є ймовірність того, що жодної підтримки підприємцям з боку держави не буде.

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР