RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кінець епохи бідності: як депутати Ради відстоюють інтереси одного олігарха за рахунок українців

Банківська спільнота не підтримує створення банку на базі "Укрпошти"

Банківська спільнота не підтримує створення банку на базі "Укрпошти" Фото: УНІАН

Український парламент зробив перший крок на шляху до створення на базі державної компанії "Укрпошта" нового державного же банку, ухваливши відповідний законопроект на своєму засіданні 19 травня. "Апостроф" розбирався, чим небезпечне створення такого банку, і при чому тут олігарх Ігор Коломойський.

Верховна Рада 19 травня ухвалила в першому читанні законопроект, що передбачає створення банківської установи на базі державної компанії "Укрпошта". Документ, зокрема, передбачає, що оператор поштового зв'язку України зможе проводити фінансові операції, видавати банківські картки і відкривати депозити.

За документ проголосували 197 народних депутатів з фракції "Слуга народу". Його також підтримали 16 депутатів з фракції "Голос", 13 - з групи "За майбутнє", по одному з фракцій "Опозиційна платформа - За життя" та "Батьківщина" і групи "Довіра", а також три позафракційні нардепи. Всього - 232 голоси при необхідних 226-ти. Попереду ще друге читання, але голосів, схоже, у народних обранців вистачає.

Банкіри проти

Національний банк України (НБУ) виступає категорично проти того, щоб "Укрпошті" дозволили надавати банківські послуги.

Банківське співтовариство також проти. Представники сектора зазначають, що ні з ними, ні з суспільством в цілому не проводилися консультації щодо цього законопроекту, і, відповідно, не було враховано їхню думку.

Депутати з партії "Слуга народу", які рік тому виставляли своє лібертаріанство, зараз, голосуючи за цей законопроект, продемонстрували прихильність прямо протилежній ідеології. Але справа навіть не в ідеології - тут порушена елементарна логіка: невже державі мало тих банків, які вона вже має?

Ще на початку квітня виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова звернулася з листом до голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева (копія листа є в розпорядженні редакції), в якому просила відхилити зазначений законопроект і не рекомендувати його для голосування в Раді.

Банківське співтовариство зазначає, що на сьогодні частка держави в банківському секторі вже перевищує 50% (а по депозитах населення - перевищує 60%), що не сприяє розвитку здорової конкуренції в банківській системі. Таким чином, створення ще одного державного банку штучно збільшить частку держави на ринку банківських послуг, негативно вплине на розвиток вільної конкуренції і призведе до чергового перерозподілу ринку не на користь банків з приватним капіталом.

"У кінцевому результаті такі кроки негативно вплинуть на інвестиційну привабливість держави і приведуть до стагнації банківського сектора економіки", - йдеться у листі.

Але і це ще не все. Згідно із законопроектом, створений на базі "Укрпошти" квазі-банк, отримавши право на надання фінансових послуг, не матиме банківської ліцензії, а, значить, перебуватиме поза наглядом з боку регулятора. Який, зауважимо, дозволив банківському сектору країни досягти завидної стійкості.

Проти логіки і світового досвіду

Слід нагадати, що держкомпанія "Укрпошта" є збитковою. У 2018 році її чистий збиток склав 500 мільйонів гривень. 2019 рік компанія закінчила з чистим прибутком в 600 мільйонів гривень, однак в минулому році вона також отримала дотації від держави на 500 мільйонів гривень. А це значить, що далеко не факт, що створений на базі такої компанії банк буде ефективним і не зажадає багатомільйонних вливань з бюджету.

Створення банку на базі поштового оператора також суперечить найкращим світовим практикам. У багатьох країнах поштові оператори надають одну чи декілька фінансових послуг населенню, але модель, при якій поштовий оператор може функціювати як банківська установа, є найменш поширеною.

Інформоване джерело "Апострофа" повідомило, що проти цього законопроекту виступив Міжнародний валютний фонд. Там вважають, що така висока частка держави в банківському секторі небезпечна. Нагадаємо, раніше українські фінансові влади заявляли, що за рахунок приватизації держбанків частка держави до 2025 року скоротиться до менш, ніж 25% сектору. З появою ж нового держбанку ці плани стають практично нездійсненними.

Нерівний обмін

Крім того, два не пов'язаних між собою джерела видання розповіли, що у створенні "поштового" банку може бути зацікавлений олігарх Ігор Коломойський, що втратив, схоже, шанси повернути собі націоналізований в 2016 році "ПриватБанк" після того, як Рада ухвалила так званий "антиколомойський" закон.

Як розповіли співрозмовники "Апострофа", Коломойський отримає можливість поставити на керівництво банком свою людину.

Раніше видання повідомляло з посиланням на джерела, що Ігор Коломойський за аналогічною схемою отримає під свій контроль державний "Ощадбанк".

"Втратив один банк - придбав два", - гірко пожартував один зі співрозмовників видання.

Таким чином, схоже, чутки про значне послаблення позицій Ігоря Коломойського не відображають реального стану справ - влада як виконувала його примхи, так і продовжує це робити, лише для виду, щоб отримати фінансування МВФ, наприклад, приймаючи рішення врозріз його інтересам. Та й то, з великим скрипом, якщо згадати, як ухвалювався скандальний банківський ("антиколомойський") закон.

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки