Лайм

Постувати не треба: що готують на свято Водохреща 19 січня

Господині на замітку

Останнім святом різдвяного циклу є Хрещення Господнє, яке християни східного обряду святкують 19 січня. Напередодні, 18 січня, відзначають Другий Святвечір із голодною кутею та непарною кількістю пісних страв. А вже 19 січня після освячення води заведено накривати пишний стіл. theLime вирішив докладніше розповісти про традиції цього дня і про те, які страви можна взяти на замітку для святкового меню.

Як правило, в обід – після освячення води в церкві та купанні у ополонці – люди повертаються у свої будинки, дівчата та жінки накривають на стіл. Глава сім'ї має взяти з-за образу Божої Матері пучок сухих васильків, змочити їх у святій воді та збризнути все у домі.

Перед їжею п'ють святу воду, оскільки вважається, що освячена на Водохреще вода повинна вживатися натщесерце, адже саме за цієї умови вона має найбільшу силу.

19 січня на стіл прийнято ставити непісні страви, оскільки наступали багатотижневі м'ясниці – період, коли можна їсти м'ясо перед Великим постом.

Читайте також: Водохреща 2023: головні заборони та прикмети.

Які є традиційні українські страви на Водохрещу?

Вареники – одна з найпоширеніших страв із вареного тіста з начинкою. Як начинку використовують сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, мак, калину, вишні та інші ягоди, яблука, варені та товчені сухофрукти, варену квасолю, горохове пюре, пшоняну або гречану кашу і навіть борошно.

Фото: pinterest.com

Зрази один з різновидів картопляників або оладок. Найпопулярніші картопляні зрази. Телятину або свинячу підочеревину змішують із підсмаженою цибулею, сіллю та спеціями, потім додають добре розтерту варену картоплю, яйце, вимішують до утворення однорідної маси, роблять невеликі котлетки і смажать їх на рослинній олії чи смальці.

Фото: pinterest.com

Кров'янка. Товсті кишки свиней вимивають, вимочують, очищають і начиняють сирою кров'ю, змішаною з недовареною гречаною крупою, сирою дрібно нарубаною підбрюшиною, сіллю та спеціями. Якщо не вистачило крові, кишки начиняють сирою тертою картоплею із сіллю та шкварками, пшоняною або кукурудзяною кашею зі шкварками з підочеревини.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Топ-3 салати із крабовими паличками, які варто приготувати на святковий стіл.

Крученики (завиваники) – одна з небагатьох м'ясних народних страв. Шматок свинини або телятини відбивають, солять, перчать і потім накладають на нього зверху начинку зі смаженої цибулі, смажених із цибулею грибів або смаженої квашеної капусти. М'ясо загортають рулетом, зав'язують ниткою, злегка підсмажують на смальці та укладають у горщик. Тушать у м'ясній юшці, сметані або просто воді зі спеціями. Коли крученики готові, нитки знімають і подають на стіл до каші чи картоплі.

Фото: pinterest.com

Печеня – популярна м'ясна страва, що входить у меню майже всіх урочистих заходів, які проходять не в піст. М'ясо (переважно свинину) підсмажують із цибулею на сковороді, потім тушкують у горщику зі спеціями, іноді додають для смаку сметану, квас або сироватку. Іноді печеню тушкують разом із картоплею, але частіше нею поливають варену картоплю або каші.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Холодник замість окрошки: як приготувати на кефірі з вареними яйцями

Як у домашніх умовах приготувати смачну холодну першу страву, щоб урізноманітнити своє звичне меню та побалувати близьких

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай