Саме соуси роблять італійську кухню не схожою на жодну іншу, а класичний неаполітано можна назвати справжнім послом італійської кулінарної дипломатії - його знають в усьому світі. Його додають до швидкої піци на сковороді, різноманітних видів пасти, ризото з морепродуктами, рибних та м’ясних страв.
Про те, як приготувати соус неаполітано, розповів суддя шоу "МастерШеф. Професіонали"-3 Володимир Ярославський.
Читайте також: Смачніші за в’ялені: як приготувати французькі помідори конфі на зиму.
Готується він дуже просто - з помідорів у власному соку.
У Неаполі його називають просто "la salsa", що перекладається як соус. До його складу можуть входити базилік, лавровий лист, чебрець, орегано, перець, гвоздика, оливки та гриби. Деякі варіанти включають моркву та селеру. За межами Італії основним соусом є вегетаріанський, хоча до нього можна додавати м'ясо - яловичий фарш чи ковбасу.
Інгредієнти
- Томати очищені у власному соку - 1 кг
- Цибуля жовта ріпчаста - 1 шт.
- Селера, листя - 2 шт.
- Зубки часнику - 2 шт.
- Оливкова олія - 3 ст. л.
- Орегано сушене -3 г
- Чебрець, гілочка - 2 шт.
- Перець духмяний мелений - за смаком
- Сіль - за смаком
Читайте також: Кетчуп чилі без оцту - до рецепту входить цікавий інгредієнт.
Нарізаємо цибулю, часник і томати звичайними кубиками. На олії на середньому вогні обсмажуємо цибулю, доки вона не почне рум’янитись. Додаємо селеру та часник і ще трохи обсмажуємо. Додаємо нарізані томати у власному соку, спеції, сіль та чорний перець.
На маленькому вогні, практично без кипіння, томимо соус 25-30 хвилин під кришкою, доки він не стане ароматним і втратить кислотну різкість (велику кількість соусу необхідно буде томити хвилин 40-45).
Ретельно перетираємо соус через машинку для пюре або велике сито.
Додаємо до піци, пасти, ризото або ж просто на хрусткий шматочок італійської чіабати.
- Раніше ми розповіли, як приготувати бабагануш з баклажанів - приготуйте популярну східну закуску.
- Читайте також на theLime, як приготувати аджику з яблуками без оцту на зиму.