RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путіну потрібна громадянська війна в Україні - Гаррі Табах

Американський офіцер про реальні плани Кремля і необхідність модернізації української армії

Путін продовжує грати на нервах на Донбасі, перевіряючи, чи зможе він маніпулювати новою українською владою. Але на цьому він не зупиниться, його мета - розколоти Україну на декілька частин, розповів в інтерв'ю "Апострофу" капітан 1-го рангу ВМС США у відставці, екс-представник НАТО в Росії ГАРРІ ТАБАХ. Тому Україні критично важливо в короткі терміни модернізувати армію і придбати сучасну військову техніку, вважає американський військовий.

Першу частину інтерв'ю з Гаррі Табахом читайте тут: Росія - це людожер, який вас спочатку вкусить, а потім з'їсть

- Є думка, що зі зміною влади в Україні Володимир Путін спробує піти далі і ще більше дестабілізувати ситуацію у нас в країні.

- Безумовно. Ми бачимо, що він намагався відновити військові дії на Донбасі, концентрував там величезні війська, грав на нервах, роздавав паспорти. Так він перевіряє нову українську владу, наскільки він може ними маніпулювати. Було видно, що російська сторона намагається впливати на вибори в Україні. Не тому, що Кремль хотів перемоги Порошенка чи Зеленського. Ні, просто Путін хоче внести розбрат, розколоти суспільство. У США це вийшло, коли Трамп прийшов до влади - він розколов наше суспільство на дві полярні частини. Те саме Путін намагається зробити у вас: він грається і там, і сям, щоб Україна розвалилася на декілька частин, і тут буде громадянська війна до того, як це буде в Росії. Це допоможе йому консолідувати Росію, утриматися при владі. Він буде говорити: ви хочете, як в Україні?

- Наскільки ймовірний, як вам здається, військовий сценарій розвитку ситуації?

- Військовий сценарій імовірний, але чим довше ви перебуваєте в такій ситуації, тим шанси на такий варіант зменшуються. Путін бачить, що немає ніякої підтримки від міжнародного суспільства, всі - проти господаря Кремля і проти його військової машини. Росія повністю ізольована. Але український військовий розвиток не ізольований. Сюди багато західних країн хочуть інвестувати, хочуть допомогти створити сучасну українську армію з сучасною зброєю, з професійними солдатами. А це дуже небезпечно для Росії. Не тому, що вони бояться програти чи втратити живу силу - людське життя для них нічого не варте. Але вони не захочуть, щоб весь світ побачив, що українська зброя сильніша за російську, що тепер не маленька радянська армія намагається протистояти великій радянській армії, а те, що маленька ізраїльська армія може знищити сім арабських армій просто тому, що у них професійні військові й зброя сильніша. Ось чому дуже важливо сьогодні для України мати сучасну армію і сучасну зброю.

Другу частину інтерв'ю з Гаррі Табахом читайте тут: Переговори Зеленського з Путіним - це нереально

- До речі, одна з останніх новин, що Сполучені Штати збільшать військову допомогу Україні і будуть постачати додатково військову техніку.

- Не тільки це. Планується ще перебудова самих збройних сил за західним зразком, щоб у результаті мати професійних, добре навчених військових.

- Скільки часу потрібно, щоб створити таку сучасну армію?

- Вічність. У мене часто запитують: скільки у тебе зайняло часу вивчення російської мови чи англійської? Ти завжди вчиш, ти завжди вдосконалюєш? А як досягти сучасної медицини? Це процес нескінченний, він ніколи не зупиняється. У України базовий рівень є, тепер потрібна тільки політична воля, щоб продовжувати реформувати армію. Можна навіть зменшувати її чисельність, але робити більш професійною і озброїти сучасними технологіями, а не цим мотлохом, не БТР і не старими літаками.

Гаррі Табах: "У України базовий рівень є, тепер потрібна тільки політична воля, щоб продовжувати реформувати армію"

- А як ви оцінюєте стан відносин Сполучених Штатів і Російської Федерації. Адже ми розуміємо, що все-таки відносини цих двох країн істотно впливають на українське питання.

- Дуже складні відносини. За все моє доросле життя я не пам'ятаю таких поганих відносин, як зараз у США з Росією. Відтоді як у США прийшла нова адміністрація, за останні два роки на Росію наклали дуже багато санкцій. Президент віддав своє право знімати санкції з Росії Конгресу, а це означає, що їх взагалі ніколи не знімуть, тому що в Конгресі завжди хтось буде проти. Трамп сильно натиснув на НАТО, щоб всі країни-члени вносили свою частку. Це істотно посилює Альянс, знову ж таки, завдяки Володимиру Володимировичу НАТО стає сильнішим.

Трамп також натиснув на Саудівську Аравію, щоб ті збільшили видобуток нафти. Він дозволив у США видобувати нафту й експортувати її, а це значно опустило ціни. Така ситуація дуже напружує Росію - це сильні економічні удари. Трамп дуже багато зробив того, що Росії ніяк не вигідно, і що дуже злить Путіна, але він нічого не може зробити з Трампом.

- Росія відкликала з Венесуели більшу частину своїх військових фахівців, зокрема, говорять навіть про ключових радників з питань оборони. Про що свідчить це рішення?

- Я думаю, Путін розуміє, що має справу не з Обамою. Він розуміє, що Трамп просто так не відпустить. Він тебе задушить. Він цим займався все своє життя в бізнесі - знищить, якщо не військовим способом, то економічно. Путін розуміє, що має справу з людиною дуже серйозною, яка не боїться ні нашого Конгресу, ні наших лівих, ні преси - нікого. Багато хто вважає, що це не дуже розумно, але Трамп безстрашний. А Путін боїться, сам по собі він боягуз.

Господар Кремля розуміє, що не зможе у Венесуелі почати таку ж війну, як у Сирії, тому що там 75% громадян - проти влади. Тому, я думаю, він вирішив, що ця гра не варта свічок, і пішов.

- Якщо Кремль в цьому питанні пішов на компроміс, то десь в іншому місці він може, навпаки, підвищити ставки і посилити свою участь?

- Можливо. Цим місцем може бути і Україна. Ви в дуже складній ситуації перебуваєте.

- Як із цієї складної ситуації тепер виходити?

- Ви з неї виходите. Один із способів - зміна влади. Ви владу весь час міняєте, причому мирним шляхом. Дуже хороший показник, що ви можете це зробити. Коли у вас не виходить змінити владу мирним шляхом, то ви це робите через Майдан, і наступна влада прекрасно розуміє, що вона піде, коли цього захоче народ, піде або мирним шляхом, або немирним шляхом, і це величезний прогрес. Я знаю, багато хто вважає, що трошки Совка тут все одно є. Вони вважають, що це бардак, що це некерованість, що це погано, що потрібен сильний лідер. Ось у вас є порівняння: Путін - сильний лідер, немає бардаку в Росії тощо.

Гаррі Табах: "Коли у вас не виходить влада змінити мирним шляхом, ви її міняєте через Майдан" Фото: Євген Котенко / Апостроф

- Можливо, це пов'язано з тим, що нам Україні за час незалежності так і не вдалось побудувати, дійсно, незалежні повноцінні інститути влади?

- Я тут не погоджуся, тому що ви їх побудували. Вони не ідеальні, але вони існують. У вас дуже багато демократичних інститутів у країні, наприклад, незалежні недержавні організації, які стежать за владою. У Росії від них позбулися. Тут вони є. Вони стежать, вони вас критикують, вони на вас скаржаться в різні міжнародні організації. В Україні є різноманітність думок. Так, може, це точки зору того чи іншого олігарха або міністра, або ще когось, але все одно - вони різні. Вони не виходять від одного Володимира Володимировича Путіна і не підлаштовуються тільки під одну людину. Тут не заблокований інтернет, ви можете дивитися все, що хочете, формувати свою думку, впливати на думки інших. Це все - демократичні інститути, і вони працюють. Ідеально працюють? Ні, звичайно, але працюють.

У такій важкій ситуації, в якій перебуває Україна сьогодні, у вас все одно зростає економіка. Українська економіка не залежить від одного продукту, як у Росії - від нафти. У вас вона залежить від зерна, картоплі, високих технологій. Над цим весь час треба працювати. І коли кажуть, що рейтинг Зеленського піде вниз, звичайно, так і буде. Якщо 73% громадян за нього проголосувало - це мільйони українців - всім він догодити ніяк не зможе. Перше ж його рішення - і його рейтинг піде вниз.

- Ми вже це бачимо.

- Так, тому що у вас і католики, і православні, і євреї, і гомосексуалісти, і не гомосексуалісти, і праві, і ліві, і нацисти, і ліберали – різноманітна така держава. Тому всім догодити неможливо і, звичайно, рейтинг Зеленського піде вниз. Але так у вас вибудувана демократія: він залежить від Ради, він залежить від міжнародних банків, він залежить від президентів інших країн, від багатьох міжнародних організацій. Йому треба буде рахуватися з багатьма. Тому я думаю, що у вас величезний прогрес. Це величезна заслуга українського народу, що ви знову зуміли змінити владу без крові. Це складно. У Росії цього не вийде. Коли президента Путіна не буде, там буде смута, там буде громадянська війна - немає методу, немає каналу зміни влади.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному