RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Стежками старої влади: як у Зеленського перекроїли ЦВК

У Раді готуються голосувати за новий склад Центрвиборчкому

У Раді готуються голосувати за новий склад Центрвиборчкому Фото: unian

Всі парламентські фракції вже подали свої кандидатури до нового складу Центральної виборчої комісії (ЦВК). У четвер, 19 вересня, своїх кандидатів до майбутнього ЦВК має подати і президент Володимир Зеленський, який ініціював розпуск старого Центрвиборчкому. За новий склад ЦВК у Верховній Раді мають намір проголосувати вже до кінця поточного пленарного тижня. Про непростий процес формування Центрвиборчкому, в матеріалі "Апострофа".

"Слуга народу" продовжує курс на очищення всіх державних інститутів. Наступною в черзі є Центральна виборча комісія. Парламент достроково припинив повноваження минулого скликання ЦВК ще минулої п'ятниці, 13 вересня. У відповідному поданні президент заявив, що в ході парламентських виборів 21 липня ЦВК не раз виявляла "недостатню виваженість або навіть політичну упередженість". Офіційно претензії Зеленського складаються з чотирьох пунктів, підкріплених судовими рішеннями. Однією з таких проблем була названа ситуація в 169-м та 198-му округах.

Мова йде про скасування реєстрації деяких кандидатів в народні депутати. Наприклад, на 169 окрузі, де від "Слуги" балотувався активіст Олександр Куницький, близький до глави Офіса президента Андрія Богдана, ЦВК скасувала реєстрацію Куницького. Це пояснювали близькістю голови ЦВК Тетяни Сліпачук до екс-народного депутата та соратника Петра Порошенка Олександра Грановського. Правда, пізніше суд все ж таки відновив реєстрацію Куницького і він вибори виграв. Невирішеною залишається також ситуація на 198 окрузі, де ЦВК визнала перемогу Сергія Рудика, однак взяти участь в роботі парламенту Рудик досі не може, оскільки Шостий апеляційний адміністративний суд визнав протиправними дії ЦВК під час його реєстрації кандидатом у народні депутати. А Касаційний адміністративний суд, за позовом кандидата від "Слуги народу" Наталії Дьяченко, скасував протокол комісії про результати виборів в цьому окрузі.

Але насправді сценарій зміни Центрвиборчкому багато в чому був розроблений в Офісі президента України, де просто вирішили забезпечити лояльну до Зеленського більшість ще і в ЦВК. Особливо, зважаючи на майбутні місцеві вибори та вибори в столиці, які в команді Зеленського хочуть провести вже 8 грудня. Процес розпуску старого складу ЦВК не був безхмарним, оскільки спочатку практично всі фракції, крім "Слуги народу" були проти формування нового складу. І для того, щоб зібрати необхідні для розпуску 300 голосів, "слугам" потрібно було провести консультації з іншими фракціями і групами, бо своїми силами це питання фракція СН не вирішила б.

В результаті, станом на ранок 13 вересня, 300 голосів було зібрано. Настав наступний етап - вибір кандидатів до складу нового Центрвиборчкому.

Зокрема, фракція "Опозиційна платформа - За життя" (ОПЗЖ) запропонувала двох своїх кандидатів, дві-три людини обговорювалися і для "Батьківщини"; кандидати групи "За майбутнє", яку очолюють депутати Віктор Бондар і Тарас Батенко та курирує близький соратник олігарха Ігоря Коломойського Ігор Палиця, будуть фактично віддані на відкуп "Слузі народу", щоб забезпечити для президентської політсили беззастережну більшість в наступному складі ЦВК. "Голосу" також було запропоновано подати кілька кандидатур.

Однак станом на середу, 18 вересня, фракції подали трохи не ту кількість кандидатів, яка обговорювалась раніше. Наприклад, "Батькіщвіна" подала одну людину - юриста Вікторію Глущенко, хоча раніше були чутки, нібито кандидатом від фракції може стати екс-заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, близька до цієї політсили. "За законом ми маємо право внести одного кандидата, ми так і зробили. У нас в тому складі ЦВК теж була одна людина, а от "Слуга", згідно із законом, може претендувати на 11 своїх членів", - коментує один з соратників Юлії Тимошенко.

Партія "Голос" подала екс-заступника міністра освіти та науки Андрія Гевко, хоча в політсилі спочатку були проти формування нового складу ЦВК, а лідер "Голосу" Святослав Вакарчук називав це "політичним рішенням". "Я бачив, як це робив уряд Порошенко, як це робив уряд Януковича і як це робив будь-який президент, який приходив до влади раніше. Всі вони обіцяли розбудову інститутів, але вони цього не роблять. Вони залишають правила, але змінюють людей. Я це називаю слабкістю інститутів і тим, що політичний інтерес переважає над інституційним підходом", - коментував Вакарчук.

Подала свої кандидатури і ОПЗЖ. Це колишній секретар ЦВК Сергій Дубовик та екс-нардеп від "Опозиційного блоку" Юрій Мірошниченко. Дві кандидатури призначили і в партії Порошенка "Європейська солідарність". В ЄС не розкривають прізвища, але кажуть, що це "фахівці у виборчому праві". "Це при тому, що нас навіть не попередили про те, що треба вносити кандидатури за 24 години, але ми підготувалися та внесли", - кажуть члени фракції ЄС. А ось "Слуга народу" подала 12-13 кандидатур, про що повідомив заступник голови фракції Олександр Корнієнко.

За словами співрозмовників "Апострофа" у фракції СН, серед кандидатів немає чинних нардепів, хоча раніше джерела в політсилі говорили, що найбільш ймовірними кандидатами на пост нового глави - це як раз таки чинні нардепи від СН - Сергій Кальченко та Аліна Загоруйко. Зате в наступний склад ЦВК "слуги" подадуть чотирьох членів попереднього скликання, наприклад, Катерину Махницьку - дружину колишнього виконуючого обов'язки генпрокурора Олега Махницького, яку обрали в ЦВК в 2014 році за квотою "Свободи". Раніше Махницька засвітилася в скандалі, коли розповідала як їй телефонували з адміністрації президента Порошенка та наполегливо просили звільнитися, щоб залишити місце для іншого кандидата. Також існує домовленість про те, що хтось із чотирьох членів чинної ЦВК, які були подані від "Слуги", може стати главою Центрвиборчкому.

Коли відбудеться голосування за новий склад ЦВК, в "Слузі" відповідають ухильно. "Президент повинен подати свої кандидатури до четверга. Тому або четвер або п'ятниця, але точно на цьому тижні", - прокоментував співрозмовник з числа "Слуг народу". За станом на середину дня четверга йшло обговорення кількості членів ЦВК від СН.

"Нова влада неодноразово критикувала попередню, але взявши кермо влади в країні в свої руки, вона багато в чому повторює шлях своїх попередників - скрізь намагаючись розставити своїх або максимально лояльних до себе людей. Виходить, що не так уже й багато в чому вони відрізняються" - резюмував один з нардепів-мажоритарників, характеризуючи майбутнє голосування.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному