RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Фракція в смартфоні: чи розколеться "Слуга народу"

Президентська фракція стає все більш самостійною

Президентська фракція стає все більш самостійною Фото: unian

В останні дні роботи Верховної Ради монобільшість від "Слуги народу" зіткнулася з нестачею голосів за деякі ініціативи, в тому числі ті, які належать президенту Володимиру Зеленському. В СН наполягають, що ніякого розколу в політичній силі немає, але й не заперечують, що депутати- "слуги" стають більш самостійними. Про те, що відбувається в найбільшій в історії ВР парламентській фракції - в матеріалі "Апострофа".

Верховна Рада VIII скликання відпрацювала майже місяць. Частина роботи пройшла в "турборежимі" - так назвали в політикумі той стрімкий темп прийняття законопроектів, який встановила правляча партія "Слуга народу" в парламенті. Ще на початку вересня спікер ВР Дмитро Разумков розповідав, що в парламенті зареєстровано близько 300 законопроектів, з яких 67 були визначені як невідкладні. Нове скликання з особливим завзяттям почало голосувати за запропоновані ініціативи, ухваливши і законопроект про імпічмент президенту, і про розблокування Вищого антикорупційного суду, і про скасування недоторканності.

У багатьох випадках народних депутатів- "слуг" критикували за те, що вони навіть не читають законопроекти, за які потім голосують. Глава фракції Давид Арахамія в спілкуванні з журналістами визнавав, що дійсно не всі депутати встигають прочитати ті законопроекти, які потім ухвалюються в парламенті: "Оскільки у нас така кількість законопроектів, ми змушені покладатися на чиїсь думки, для цього у нас є комітети. І якщо комітет каже, що треба, то у мене немає сумнівів, що дійсно треба голосувати".

"Турборежим" працював до кінця другого пленарного тижня, поки 12 вересня монобольшість вперше не дала необхідної кількості голосів за законопроект №1075. Цим законопроектом пропонувалося скасувати, зокрема, закони про права чорнобильців, захист прав споживачів, Житловий кодекс та багато інших актів, які на думку авторів-нардепів від "Слуги", а також міністра юстиції Дениса Малюськи "застаріли". Тоді на табло висвітилися зрадницькі 214 голосів. Наразі "Слугами народу" є 251 депутат, а це означало, що голоси недодали свої ж люди. Тоді це пояснили тим, що депутати з інших фракцій провели консультації зі "слугами", щоб переконати їх не голосувати за законопроект.

Ще один демарш стався, коли мова зайшла про голосування за законопроект №1038 щодо імперативного мандату, яким пропонувалося позбавляти народних депутатів мандату за те, що ті не увійшли до фракції або вийшли з неї. Тобто, позбавляти мандата можна було б не тільки списочників, але й мажоритарників, що прогнозовано розлютило останніх. Джерела в СН говорили, що документ писався в Офісі президента (ОП), щоб мати важелі впливу на особливо самостійних. Однак після бунту, як публічного, так і прихованого, законопроект був відправлений на доопрацювання. В ОП ще розраховують на його прийняття, а ось співрозмовники "Апострофа" у фракції розповіли, що мажоритарники навіть після переробки не будуть за нього голосувати в жодному випадку.

Мажоритарники, в цілому, зараз вважаються найбільш проблемними та найменш керованими в політсилі. "Списочники не користуються авторитетом у мажоритарників. За списком пройшло багато хлопчиків та дівчаток без репутації, а серед мажоритарників є серйозні люди зі своїми інтересами", - пояснив "Апострофу" один з депутатів від СН. "У багатьох людей є свій бізнес, команди, ніхто не готовий їх підставляти, лише тому що хтось із Офісу президента намагається показати, що ми без Зеленського - пусте місце", - додає один з мажоритарників.

На останньому пленарному тижні у вересні стався ще один скандал, коли депутати не змогли проголосувати за внесення змін до Кримінального процесуального кодексу. Законопроект №1009 дозволив би скасувати так звані "правки Лозового". Цей же законопроект повинен був внести поправки в ст. 27 закону України про статус народного депутата, усунувши з нього норму, яка забороняє без згоди Верховної Ради здійснювати обшук народного депутата, огляд його особистих речей та багажу, транспорту, житлового та службового приміщень, а також втручатися в таємницю листування, телефонних розмов та іншої кореспонденції .

Саме ця норма, як з'ясувалося пізніше, і стала яблуком розбрату в самій фракції, оскільки частина депутатів, прочитавши цей пункт законопроекту, відмовилася голосувати. В результаті за документ віддали свої голоси всього 196 нардепів, а серед "слуг" не проголосували 44 людини. Після такого демаршу, спікер Дмитро Разумков відправив документ на повторне друге читання. Наступного дня після провального голосування, фракція СН зібралася разом з Разумковим обговорити цю подію. "Те, що був гучний скандал - це перебільшення, але багато депутатів цікавилися, а чому цього ніхто не пояснив їм раніше, адже законопроект був внесений ще 29 серпня, так чому ж депутатів заздалегідь не ввели в курс справи? А так ніхто, навіть керівництво груп, не знали про цю норму ", - пояснив "Апострофу" після зустрічі фракції один з нардепів.

"Це був прокол Разумкова. Він чомусь оголосив півгодинну перерву і люди розійшлися, хоча ще з ранку потрібну кількість голосів зібрали б", - додає свою версію подій інший нардеп від СН.

В цілому ж такий хаос пояснюється просто: "Слуга народу" вже не так слухняна, якою була в перші тижні роботи ВР, і як того хотілося б голові Офісу президента Андрію Богдану і самому президенту Володимиру Зеленському. З'являються перші проблеми з кнопкодавством, з дисципліною, багато "слуг" потроху опановують законотворчість і вже не хочуть сліпо підтримувати всі ініціативи, навіть президентські. "Буває таке, що приносять закон і кажуть, що треба його підтримати, бо це - "лінія партії", а пізніше виявляється, що це не лінія партії, а просто чиясь особиста ініціатива", - розповідає один з нардепів-мажоритарників про складнощі внутрішньої комунікації в політсилі.

"Кожен, навіть найдрібніший гвинтик, зараз намагається керувати якимись процесами та показувати свій вплив. Деякі втрачають голову від того, що вперше не те що зайшли до Верховної Ради, а взагалі отримали якусь владу", - ділиться з "Апострофом" один з парламентарів від "Слуги". Додають інтриги і кілька груп впливу, які існують у фракції. За словами співрозмовників "Апострофа", у міністра внутрішніх справ Арсена Авакова від 20 до 30 своїх депутатів, що і дозволило йому недавно влаштувати демарш зі своєю можливою відставкою. Свої люди є у олігарха Ігоря Коломойського, а також, у його соратника Ігоря Палиці.

До цього варто додати, що в цілому фракція СН набрана з доволі різнорідного "матеріалу". До неї входять абсолютно несумісні люди - від простих фотографів до затятих націоналістів і прагматичних бізнесменів.

За всім, що відбувається пильно спостерігають з Офісу президента, спікер ВР періодично "звіряє годинник" з Володимиром Зеленським, фракцією керує Давид Арахамія, допомагає йому, за словами нардепів, перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко. Також існують 15 заступників голови СН, кожна група має свій чат, є також загальний чат для всієї фракції. Але "Слуга народу" - це не завжди "фракція в смартфоні", іноді депутати зустрічаються особисто, для спілкування з президентом, Богданом, прем'єр-міністром. Такі зустрічі проходять в КВЦ "Парковий" - де був розташований виборчий штаб Зеленського. Наприклад, минулого тижня відбулася така зустріч за участю голови уряду, де, в тому числі, обговорювали проблемний законопроект про РРО.

"На таких зустрічах зазвичай є відкритий мікрофон, коли кожен бажаючий може поспілкуватися з президентом та поставити йому запитання", - розповідає "Апострофу" народний депутат від "Слуги". "Трапляються дуже жорсткі дискусії, Богдан ніколи не приїжджає на такі зустрічі без Зеленського і нас завжди вислуховують. Ми можемо сперечатися, але той же імперативний мандат, наприклад, відклали, і "поправку Лозового" приберемо, тому що ми обіцяли людям скасування недоторканності, а своїм не голосуванням фактично її зберігаємо", - додає ще один учасник таких зустрічей.

"Слуги" дуже просять не вживати слово "розкол" щодо фракції, оскільки запевняють, що в основному їхні погляди сходяться. Мовляв, бувають тільки ситуативні суперечки. "Немає поки достатнього розуміння, як керувати такою великою фракцією. Але розкол можливий, коли немає можливості домовитися, а у нас вона є", - міркує в розмові з "Апострофом" парламентарій від СН.

Але, незважаючи на спробу випромінювати оптимізм, вже зараз видно, що перетворити парламент на додаток до офісу президента ні у Зеленського, ні у Богдана не вийде, а значить, в найближчому майбутньому парламент таки буде платформою для дискусій, а не місцем для слухняного виконання президентських команд. Маючи таку неоднорідну фракцію, Зеленському необхідно змінити режим комунікації та спілкування в ній. А найголовніше - згуртувати своїх людей в напрямку здійснення ефективних реформ. Інакше вже через рік доведеться проводити нові вибори.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному