RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Прем'єр був злий: як "слуги" Зеленського зчепилися через бюджет

Головний фінансовий документ країни сподобався далеко не всім

Головний фінансовий документ країни сподобався далеко не всім Фото: Апостроф / Колаж

Верховна Рада вперше за останні кілька років ухвалила державний бюджет у другому читанні не під покровом ночі. Більшість голосів за головний фінансовий документ країни віддала президентська фракція "Слуга народу". Але і в цей раз не обійшлося без конфліктів. Про те, що відбувалося під куполом Ради - в матеріалі "Апострофа".

Верховна Рада на поточному сесійному тижні вирішила не зменшувати обертів і розглянула відразу кілька серйозних законопроектів. У середу парламент в першому читанні ухвалив законопроект, який відкриває ринок землі, а вже в четвер, 14 листопада, народні депутати перейшли до розгляду державного бюджету на 2020 рік у другому читанні.

Ще напередодні ввечері депутати президентської фракції розповідали, що в середу потрібної кількості голосів за прийняття бюджету не було.

"Найбільше виступали" проти ", звичайно, мажоритарники", - розповів співрозмовник в "Слузі народу".

Вранці в четвер фракція зібралася на зустріч з прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком та міністром фінансів Оксаною Маркаровою, щоб вирішити ряд спірних питань.

На фракції, як пізніше розповіли депутати зі "Слуги", стався невеликий конфлікт між депутатами і прем'єром Гончаруком. Далеко не перший конфлікт, адже між фракцією та головою уряду вже давно напружені стосунки.

Зокрема в понеділок на фракції виникла суперечка через акцизний збір з пального. Як розповідають депутати, Кабінет міністрів пропонував відправляти акцизний збір в центральний бюджет, де б уже в ручному режимі ухвалювалося рішення про виділення коштів місцевим бюджетам.

"Фактично, це урізання самостійності регіонів, скорочення процесу децентралізації. Мажоритарникам це не сподобалося", - пояснює співрозмовник. Така реакція викликала невдоволення у прем'єр-міністра. "Гончарук був дуже злий, він просив підтримати бюджет, але почалися суперечки", - додає джерело.

Після довгих сперечань було вирішено все-таки залишити ситуацію з акцизом як є, тобто з його розподілом до місцевих бюджетів. Відповідну правку до Бюджетного кодексу, яка передбачає, що в 2020 році акцизний збір буде залишатися в місцевих бюджетах, підтримали 275 нардепів. Але така норма буде діяти рік, а з 1 січня 2021 року цим акцизом, як пояснили у фракції, будуть наповнювати державний дорожній фонд.

Таким чином, з Дорожнього фонду забрали 7,7 млрд гривень, віддавши їх місцевим бюджетам на наступний рік. Хоча профільний бюджетний комітет висловився проти цього, тому що це, на думку комітету, призведе до розбалансування бюджету. Однак у фракції запевняли, що дохідну частину бюджету збільшать шляхом надходжень від грального бізнесу або видобутку бурштину.

"Це питання об'єднало зал, всі підтримали ідею про те, що треба залишити акциз в місцевих бюджетах, а це майже 8 млрд, які допоможуть завершити децентралізацію. Дорожній фонд зменшиться рівно на цю суму. Він буде в районі 62,5 млрд гривень", - прокоментував заступник голови бюджетного комітету Олександр Трухін ( "Слуга народу").

Після того, як цей момент було вирішено, у фракції розповіли, що мажоритарники готові підтримати законопроект про держбюджет у другому читанні. Вперше обговорення головного фінансового документа країни не затягнулося на всю ніч - нардепи впоралися за півдня. За документ у другому читанні проголосували 279 депутатів, 252 голоси дала фракція "Слуги народу", решта голосів прийшли від депутатської групи "За майбутнє", яку пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським та від частини позафракційних депутатів. За прийняття закону в цілому проголосували 280 народних депутатів.

Всі інші фракції або проголосували проти, або утрималися. Зокрема, фракція "Голос" утрималася практично в повному складі.

"Кабмін говорив про економічне зростання, про збільшення ВВП на 40%, але це все не було відображено в бюджеті. З іншого боку, бюджет збалансований, дефіцит менший, державний борг також зменшується. Є плюси, як наприклад з медициною, на 17 млрд збільшили, 15 млрд додали міністерству оборони і значну суму передали на потреби МВС і Служби безпеки. Хоча її не реформують, а лише збільшують вливання. Але оскільки є і позитивні речі, то ми не могли голосувати "проти". Адже з тієї ж медицини та освіти - це були наші правки", - прокоментував "Апострофу" нардеп від фракції "Голос" і секретар бюджетного комітету Володимир Цабаль.

Читайте: Початок епохи злиднів: як "слуги народу" підставили Зеленського

Не підтримала документ і фракція "Батьківщини", яка ще після голосування за ринок землі, перейшла в опозицію до влади. Що ж стосується голосування за держбюджет, то з 24 народних депутатів "Батьківщини", троє проголосували "проти", 13 утрималися, а 8 осіб взагалі не були присутні в сесійній залі.

"У цьому документі є ряд серйозних недоліків. У дохідній частині вони передбачили 3 млрд відрахувань від ліцензування грального бізнесу, але ми не бачили цей законопроект і не знаємо, що там можуть прописати. Ми також проти того, що на вчителів виділили мінімальну суму. І це навіть не для всіх категорій - просто надали одноразову допомогу молодим фахівцям. Виплати за трудовий стаж були скорочені. І на медицину додали зовсім небагато грошей, лише для придбання препаратів, які не виробляються в Україні. Але зарплата лікарям залишиться такою ж. Зате на оборону вони виділили достатньо - і найбільше - на МВС та РНБО ", - прокоментував "Апострофу" депутат від фракції "Батьківщина" Михайло Цимбалюк.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України