RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Волинська різня: як у Польщі розкручується антиукраїнська істерія

Свої злочини проти українців поляки ховають за словосполученнями "відплатні акції"

Свої злочини проти українців поляки ховають за словосполученнями "відплатні акції" У Польщі зараз штучно накручується "антибандерівська" істерія Фото: Ігор Горків/prostir.pl

22 липня Сейм, нижня палата польського парламенту, збирається поставити остаточну крапку в питанні визнання Волинської трагедії геноцидом польського населення з боку ОУН-УПА в 1943-1945 роках. Як розповів "Апострофу" голова Об'єднання українців у Польщі ПЕТРО ТИМА, зараз у країні навмисне накручується не лише анти-"бандерівська", а й антиукраїнська істерія. Причому у польській владі, та і в суспільстві загалом, використовуються подвійні стандарти: про своїх - тільки добре, про чужих - тільки погано. На думку Петра Тими, рішення Сейму негативно вплине на двосторонні міждержавні відносини і значно погіршить ставлення до українців, які проживають у Польщі, яке і так не є надто позитивним.

Як Польща замовчує власні злочини

У розмовах про українсько-польські відносини маємо справу з такою дихотомією й маніпуляцією: з одного боку, говориться про "геноцид", "українців-убивць" і "масові жертви", а з іншого - незрозумілі натяки про українські жертви так званих "акцій відплати". Дуже промовисте словосполучення - "відплатні акції", за ним хочуть сховати всі вбивства українського мирного населення.

Ті польські історики, які минулими роками доволі об'єктивно досліджували це питання, зараз таких підходів уникають, радше підлаштовуються під головну течію. Сьогодні преферованими є подвійні стандарти: про чужих - дуже критично, про своїх - м’яко або навіть повністю виключно добре.

Про утиски українців

Є випадки, коли люди (українці в Польщі, - "Апостроф") зверталися до поліції через те, що їм погрожували, обзивали "бандерівцями". У суді в місті Кельце нині відбувається розгляд справи проти людини яка в дописі в соціальних мережах обізвала українців "паразитами", ображала вульгарними словами, заперечила існування української нації. Ми також подали до прокуратури на музиканта, який розпалює міжнаціональну ворожнечу - під час концертів співає про те, що українців "треба втопити в крові". Зараз вивчаємо питання гуртів, які пропагують ідею відібрати в України Львів й так звані "креси" (прикордоння).

Нещодавно соціолог, доктор Лукаш Юрчишин написав статтю про те, що коли має місце накопичення емоцій, тоді може відбутися сплеск агресії. Ми вже бачили цю агресію 26 червня в Перемишлі (проти української ходи на могили УНР). До речі, з такими нападами ми вже мали справу в містах Легніца, Кутно.

Про вплив із закордону

У регіонах (Польщі) є досить сильні право-радикальні молодіжні структури, які навіть більш активні, ніж традиційні громадські організації. Ті структури мають "ідеологічне пальне", вони звідкись отримують кошти, вони розуміють, що зараз вже не маргінали, що їх слухають, запрошують на ТБ. Президент Перемишля Хома дає їм почесний патронат над ходою в честь "жертв геноциду на Волині", і вони стають головними організаторами такої ходи.

Кремль зацікавлений у цьому перебігу подій, але втручання Кремля в таку ситуацію можна довести на прикладі діяльності окремих людей, які публічно закликають до того, що треба дружно жити з Росією. Прикладом цього є партія "Зміна", лідер якої був заарештований нещодавно. Крім того, можна побачити, що в Підкарпатському воєводстві нищаться українські пам'ятки. Остання така дія мала місце в Перемишлі на військовому кладовищі, це було відзнято на відео та опубліковано на сайті Novorossia Today. Цей сайт має польськомовну версію, яку веде громадянин Польщі. Сайт тріумфально повідомляє: "ось як польське суспільство воює з бандеризмом і протидіє владі, яка підтримує Україну".

Повний текст інтерв’ю з Петром Тимою читайте на "Апострофі" найближчими днями

Читайте також

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом