RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.07
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.07
Політика

Швидкий мир від Шольца: чому це поганий дзвіночок для України

Олаф Шольц Фото: facebook.com/olafscholz

Німецький канцлер Олаф Шольц на тлі падіння рейтингів всередині країни може запропонувати Україні капітуляційний мирний план. Хоч ці пропозиції український політикум не сприймає серйозно, сама наявність таких ініціатив підтверджує, що якісь домовленості за спиною Києва таки відбуваються. Вони, зрештою, можуть підштовхнути до відмови від доктрини Формули миру Зеленського. Розбирався "Апостроф".

Повідомлення про мирні ініціативи німецького канцлера Олафа Шольца з’явилось у публікації в італійській газеті La Repubblica. План нібито передбачатиме збереження за Росією окупованих українських територій. Видання пише, що канцлер прагне розіграти українську карту, щоб повернути втрачені політичні позиції.

Чи вже надійшли відповідні пропозиції з Берліну - в МЗС України не уточнили. “Таку інформацію МЗС не буде розкривати, бо це питання двосторонніх контактів і дипломатичних каналів”, - відповіли “Апострофу” у зовнішньополітичному відомстві. Утім сам президент сказав, що йому “нічого не відомо” про мирний план Шольца. Депутати взагалі припустили, що повідомлення в італійському медіа може бути фейком.

Так чи так, а німецький канцлер не приховує бажання посилити дипломатичні зусилля для переговорного процесу задля завершення українсько-російської війни. "Я вважаю, що зараз настав час обговорити, як нам можна якомога швидше вийти з цієї ситуації війни і досягти миру", - зазначив Шольц в інтерв'ю ZDF. Він також висловився за присутність російського диктатора Володимира Путіна на другому Саміті миру.

Заяви Шольца про швидкий мир розкритикували в ХДС. Депутат Бундестагу Родеріх Кізеветтер, який підтримує збільшення військової допомоги Україні, назвав ідею такою, що підштовхує Київ до “фіктивного миру".

Чому Шольц хоче прискорити мир саме зараз

Результати місцевих виборів в Тюрингії та Саксонії, на яких правляча коаліція Олафа Шольца зазнала поразки, не можуть не викликати занепокоєння соратників канцлера щодо національних виборів, запланованих на 2025 рік. Загальнонаціональна підтримка трьох правлячих партій (Соціал-демократична, Зелених і СвДП) скоротилася до рекордно низького рівня в 32% - приблизно такою ж є підтримка ХДС/ХСС, головної опозиційної сили.

Оптимізм щодо того, що Німеччина відновиться у 2024 році після двох років майже нульового зростання, згас, оскільки очікуваний стрибок споживчих витрат не відбувся, а промисловий сектор країни продовжує відчувати труднощі. Відсутність інвестицій у базову інфраструктуру в останні десятиліття залишила спадок, який дедалі важче ігнорувати. Суперечки всередині правлячої коаліції щодо того, як вирішити проблеми, що постають перед третьою за величиною економікою світу, очевидно, через відсутність можливості запропонувати ефективні рішення, спонукали багатьох відмовитися від трьох правлячих партій”, - пояснює причини непопулярності німецького уряду Bloomberg.

Підготовка до виборів на тлі проблем з бюджетом спонукає уряд скорочувати видатки. “Під ніж” вирішили пустити допомогу Україні. У листі міністра фінансів Крістіана Лінднера міністру оборони Борису Пісторіусу від 5 серпня йдеться про те, що Німеччина не зможе фінансувати додаткову військову допомогу Україні, лише раніше обіцяну, пише Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Думаю, [мирний план Шольца] більше пов’язаний з питанням бюджету і внутрішньою політичною ситуацією в Німеччині. Близько 7,8 млрд євро допомога Україні на 2024 рік, а буде 4. Тобто її хочуть скоротити майже вдвічі. Бажаючи зменшити підтримку, їм вигідно, щоб Україна сідала домовлятися”, - прокоментував “Апострофу” політолог Віталій Бала.

Шольц - порядна та чесна людина, але це найслабкіший Федеральний канцлер за останні кілька десятиріч у Німеччині. Країна на межі політичної катастрофи <...> Мабуть, хтось йому порадив через це (мирний план - ред.) намагатися підняти авторитет”, - зазначив “Апострофу” політолог Андрій Золотарьов.

Українська відповідь та стратегія невизначеності

В українському МЗС та профільному комітеті Ради наполягають на реалізації Української Формули миру. “У нас дуже зрозуміла, чітка, проста позиція. Є Формула миру, є процес Самітів миру, проміжних зустрічей між ними. Всі країни, які хочуть зробити свій внесок у відновлення всеохопного, справедливого, тривалого миру в Україні, ми запрошуємо їх взяти участь в цьому процесі", - сказав під час брифінгу речник МЗС Георгій Тихий.

Для мене, як для юриста-міжнародника, є один-єдиний правильний мирний план - це дотримання міжнародного права. У Формулі миру за кожним з 10 пунктів стоїть резолюція Генасамблеї ООН. План базується і на засадах міжнародного права, і на статуті ООН. Тобто не треба іншим політикам вигадувати велосипед”, - зауважив “Апострофу” голова комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва ВРУ Олександр Мережко.

Формула миру президента України Володимира Зеленського була презентована у листопаді 2022 під час Саміту Групи Двадцяти в Індонезії. У документі, зокрема, йдеться про, що “територіальна цілісність та суверенітет України мають бути відновлені щодо всієї її території у межах міжнародно визнаних кордонів, як вони були визначені на момент проголошення незалежності України у 1991 році, що включає всі без виключення тимчасово окуповані Російською Федерацією частини території України”, “Російська Федерація повинна негайно, повністю і беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів і припинити бойові дії”.

Утім деякі експерти наполягають, що виникнення плану Шольца з капітуляційними пропозиціями для України може свідчити про серйозні процеси за спиною України. “Щось відбувається за лаштунками світової політики. Бо не тільки Шольц, а й Нехаммер, канцлер Австрії, виступив з пропозицією надати перемовний майданчик у Відні, [прем’єр Індії Нарендра] Моді їде з пропозиціями до Москви, посол України в Індії виступає, що така країна, як Індія, не повинна бути листоношею, який передає умови один до одного”, - пояснив Андрій Золотарьов.

У той же час на Банковій створюється “ситуація стратегічної невизначеності”, каже політолог Володимир Цибулько. “Зеленський, здається, почав використовувати тактику Путіна, створюючи абсолютно два взаємовиключні інформаційні посили, - каже він “Апострофу”. - Він був на “Рамштайні” і говорив про далекобійну зброю, з’явилася також інформація про його апеляцію до прем’єрки Італії Джорджії Мелоні з метою використати її у якості посередника зі США, щоб схилити їх для передачі далекосяжної зброї Україні. Тобто з одного боку Зеленський везе в США план перемоги, з іншого - готовність до перемовин і залучення Росії до другого Саміту миру. Також була розмова Зеленського з Шольцом, ми не знаємо про що говорив президент, але німецькі джерела наполягають, що Зеленський звертатися до Шольца, щоб він був посередником з Путіним”.

З високою вірогідністю можна припустити, що зрештою доведеться відмовитися від Формули миру. “Можна тисячу разів казати: нічого про Україну без України, але світова історія не раз демонструвала, коли доля країн вирішувалась за їх межами. Це відбулося з Чехословаччиною напередодні Другої світової війни. Так може відбутися і з Україною, - каже Золотарьов. - Ми маємо 500 млрд дефіцит бюджету…дефіцит зброї, обмежений людський ресурс - все ставить України в таке положення, що ми можемо отримати такі умови, які не сподобаються переважній більшості українців”.

Читайте також

Новини партнерів