RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Я не встигаю жити: ТОП-10 фраз Зеленського за перший рік президентства

Що встиг наговорити глава держави

Що встиг наговорити глава держави Фото: Getty Images

20 травня виповнюється рівно рік після інавгурації Володимира Зеленського. Його цитати частіше більш емоційні, ніж мови попереднього глави держави Петра Порошенка і нерідко позбавлені властивої посаді дипломатичності. У річницю після інавгурації президента України Володимира Зеленського "Апостроф" зібрав найбільш пам'ятні та важливі цитати президента за рік правління, що визначають його позицію і вектор розвитку держави.

"Я розпускаю Верховну Раду 8-го скликання"

Фінал інавгураційній промові за фактом перезапустив всю політичну еліту України. Після довгих полум'яних, хоча й доволі популістських тез, цитата розірвала ЗМІ і соціальні мережі. Зеленський анонсував розпуск Верховної Ради восьмого скликання і дострокові парламентські вибори. Чим викликав чимало суперечок: багато експертів говорили про непотрібність і незаконність даного рішення. Проте, в подальшому Конституційний суд визнав указ нового глави держави конституційним.

На виборах пропрезидентська партія "Слуга народу", яка перетворилася на солянку із близьких до Зеленського людей, а також з представників його спонсорів, сформувала монобільшість - першу в історії українського парламентаризму. Це дозволило провести безліч законопроектів в так званому "турборежимі", коли голосування проводилося навіть без читання документів.

"Дуже хочу, щоб у ваших кабінетах не було моїх портретів. Тому що президент - не ікона. Повісьте туди фотографії своїх дітей"

Ще одна цитата з інавгураційної промови фактично стала мемом не лише в Україні, а й за її межами. Як це не дивно, але багато чиновників виконали вказівку і не стали дотримуватися традиційної "зміни осіб" на стінах кабінетів.

Втім, на інтернет-аукціонах почали продавати скульптуру у вигляді бюста Зеленського. Колишнього "Голобородька", а нині - президента України - можна було купити приблизно за 2 000 гривень.

"Наше перше завдання - припинити вогонь на Донбасі"

У цій цитаті Зеленський фактично окреслив свої першочергові завдання, як президента, на міжнародній арені і в оборонній сфері. Війну Зеленський, звичайно ж, не припинив, проте були зроблені розведення військ на окремих позиціях і обміни полоненими.

"Уряд не вирішує проблеми людей. Уряд і є наша проблема"

Поставивши перед собою, провести перезапуск влади в цілому, Зеленський не врахував, що йому просто ніде брати професіоналів на різні позиції. В підсумку - за рік роботи при ньому працює вже третій прем'єр. Після Володимира Гройсмана, який допрацював до кінця серпня, Зеленський призначив "технократа" Олексія Гончарука, якого відправили у відставку через провали в роботі, і тепер Кабміном керує Денис Шмигаль.

Олексій Гончарук та Володимир Зеленський Фото: Getty images

"Ми постійно чули про "економічний стрибок", але є враження, що економіка брала розгін, спіткнулася, і тепер ризикує проїхатися обличчям по землі"

Критика уряду Олексія Гончарука привела до його відставки. В результаті дій нової влади відбулося різке погіршення економічних показників. Уже в четвертому кварталі 2019 року стало абсолютно ясно, що показники бюджету не будуть виконані. Провальна ситуація з доходами бюджету була і в першому кварталі 2020 року - ще до початку пандемії коронавірусу виробництво пішло в мінус.

"Україна в ЄС - це смерть російського імперського проекту"

Гучна і красива цитата з виступу президента на зустрічі з Дональдом Туском широко розійшлася у ЗМІ. Але згодом прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко звинуватив Зеленського в плагіаті.

"Новий президент Зеленський вкрав цілий абзац з виступу Петра Порошенка на з'їзді партії "Європейська Солідарність", - написав Цеголко у своєму Facebook. Поряд з цим він опублікував відео виступу Порошенка, де він дійсно говорить схожі фрази. Офіс президента провів розслідування і виявив, що Міністерство закордонних справ банально "працювало на Порошенка", стягнувши шматок його виступу. Даний казус навіть потрапив в світову пресу.

"Я не встигаю жити, у мене немає часу до перукаря сходити"

Цитата з багатогодинного прес-марафону, організованого восени 2019 року, була покликана десакралізувати особистість президента і показати, що він - проста людина. При цьому Зеленський виявився не першим президентом України, який регулярно в прямому ефірі скаржився на важку долю глави держави та втому. Можна згадати, наприклад, Віктора Януковича, чия фраза про те, що "у мене мало часу для насолоди", стала дуже популярною.

"Я не працюю на олігархів і не домовляюся з ними"

Сказав Зеленський - і тут же, 16 березня, зібрав на зустріч українських олігархів з проханням включитися в боротьбу держави з поширенням і наслідками Covid-19. На зустрічі, зокрема, були присутні Ігор Коломойський, Рінат Ахметов, Олександр Яровславській, Юрій Косюк, Андрій Веревський, Віталій Гайдук, Сергій Тігіпко, Андрій Ставінцер, Віталій Гайдук та інші великі українські бізнесмени.

Зустріч Зеленського з власниками великого бізнесу Фото: president.gov.ua

Спочатку українським олігархам було запропоновано "скинутися" грошима на закупівлю медтехніки для лікування хворих і тест-системи для виявлення коронавірусу. Правда, бізнесмени таку ідею відкинули, висловивши недовіру щодо розподілу коштів. Зокрема, першим проти прямого виділення коштів виступив Ігор Коломойський, його підтримали інші учасники зустрічі. В результаті, один з українських бізнесменів запропонував, щоб за кожним з присутніх на зустрічі закріпилася одна-дві українські області, які цей бізнесмен буде курувати - від підтримки функціонування регіонального штабу по боротьбі з вірусом, до забезпечення медичними виробами та продуктами харчування найбільш соціально вразливих верств населення в закріпленому регіоні. В кінцевому підсумку, Україна розділили по областям між олігархами.

"Коли я прийшов, думав, що на другий день ми будемо всіх садити. Але мені сказали, що президент не може впливати на правоохоронні органи"

Яскрава цитата на початку правління Зеленського може викликати шок у непідготовленого слухача. З урахуванням обіцянок "посадок" корупціонерів під час передвиборної кампанії, мабуть, майбутньому президентові ніхто не уточнив, в чому конкретно полягають функції керівника держави. Показово, що Зеленський після цього вже цим не хизувався, обіцяючи всіх пересаджати.

"Кого я призначив з родичів? Ви 30 років прожили в країні кумівства. Зараз ви говорите речі, після яких я мав би встати і піти. Кого з родичів я призначив? Назвіть прізвище мого родича, якого я призначив!"

Зеленський широко критикував традицію призначення близьких людей в оточення президента. За його словами, він нібито, такого не робив. Однак факти працевлаштування майже всього складу компанії "95 кварталу", від керівників до Офісу президента до піарниці до Національної ради радіо і телебачення, про що ми писали раніше, кажуть самі за себе.

У цілому, Зеленський запам'ятався яскравими виразами і емоційністю, яку собі до цього не дозволяв жоден президент. З огляду на той факт, що більшість жителів нашої країни ведеться не на зміст слів, а на те, як вони сказані, нинішній президент має всі шанси і в другому році президентства відзначитися якимись "гарячими" фразами.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі