RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Набрид безлад: що відбувається зі створенням важливого судового органу в Україні

Охочих працювати в Вищому антикорупційному суді поки не багато

Охочих працювати в Вищому антикорупційному суді поки не багато Фото: УНІАН

Новий Вищий антикорупційний суд (ВАС), закон про який з боями протягували в парламенті, ризикує залишитися неукомплектованим. За три тижні заявки на участь в конкурсі подали лише 14 осіб, хоча для запуску суду потрібно утричі більше служителів феміди. З іншого боку, Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) приймає заявки до 14 вересня включно. Але ж ще необхідно набрати громадську раду міжнародних експертів при ВАС, яка допоможе з відбором. Чому юристи неохоче записуються в борці з корупцією і коли буде суд нової юрисдикції, розбирався "Апостроф".

Часу багато, кандидатів мало

Набір в судді Вищого антикорупційного суду, який розглядатиме справи про високопосадову корупцію, проходить як мокре горить. Хоча документи приймають з 8 серпня, до кінця місяця ВККС зареєструвала лише тринадцять кандидатур на посаду суддів ВАС (при 27-ми вакансіях) та одну (!) - на місце в апеляційній палаті суду (12 вакансій). А їм же ще проходити відбір. Відповідно до закону про ВАС, суд почне роботу тільки за умови призначення за результатами конкурсу щонайменше 35 суддів, з яких мінімум десять мають бути суддями апеляційної палати...

У чому ж причина цієї пасивності? На думку заступника голови парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції Ігоря Попова (Радикальна партія), юристи бачать насамперед слабкі сторони антикорупційної системи, побудованої в Україні за останні роки, і не хочуть ризикувати.

"Доказова база в антикорупційних справах часто є непереконливою. Який юрист погодиться працювати в цьому суді, щоб бути крайнім після виправдувальних вироків, які йому доведеться виносити, якщо діяти за законом?" - коментує "Апострофу" депутат Попов.

Матеріали в новостворений суд готуватимуть як і раніше детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). А між цим відомствами зараз тертя, які загрожують боротьбі з корупцією.

"Судді (потенційні кандидати в ВАС, - "Апостроф") розумні: вони бачать серйозний конфлікт між САП і НАБУ, і розуміють, що це не може не відбитися на якості документів", - пояснює "Апострофу" заступник голови антикорупційного комітету Віктор Чумак (позафракційний). На його думку, кандидати в судді також беруть до уваги чинники суспільного тиску і протидії з боку супротивників самого існування ВАС, до яких депутат зараховує навіть президента Петра Порошенка.

Кандидат в судді ВАС Дмитро Бойчук, керуючий партнер адвокатського бюро "Дмитро Бойчук", допускає, що протиріччя між САП і НАБУ можуть позначитися на роботі новоствореного суду.

"Однак, зваживши всі ризики, я вирішив спробувати... Іноді дуже складно пояснити не тільки своїм підзахисним, а самому собі нинішні судові рішення, мотиви суддів", - аргументує він "Апострофу".

"Набрид цей безлад в країні - ось і все..." - пояснює свою позицію "Апострофу" інший кандидат в судді ВАС, адвокат Андрій Грицько. На питання, чи побоюється він колосального тиску на суддів, він відповів наступне: "Я через такий тиск в житті пройшов. Не думаю, що буде щось нове".

Втім, до кінця терміну подачі документів на конкурс залишаються два тижні. Юрист Центру протидії корупції (ЦПК) Анастасія Красносільська, яка спостерігає за набором в ВАС, пропонує запастися терпінням. Вона очікує значно більше кандидатів, адже багато охочих, на її думку, відкладають внесення заявок на останній момент.

"Перед тим, як відкрити прийом документів, ВККС запропонувала бажаючим пройти так звану реєстрацію про наміри. Зареєструвалися близько 750 осіб. З досвіду конкурсу до Верховного суду варто очікувати, що приблизно половина дійде до кінця шляху. Плюс ми (ЦПК - "Апостроф") спілкувалися з великою кількістю регіональних суддів, багато з яких планують подати заявки. Для відбору 39 осіб в ВАС з лишком повинно вистачити", - коментує вона "Апострофу".

Фото: vkksu.gov.ua
1 / 1
Фото: vkksu.gov.ua
1 / 1
Фото: vkksu.gov.ua
1 / 1

Рука з рукою бореться

У конкурсі міжнародних експертів, які разом з ВККС відбиратимуть антикорупційних суддів, до розв'язки також ще далеко. Важливість цієї ради міжнародників з шести чоловік в тому, що вона може поставити під сумнів відповідність кандидатів критеріям судді ВАС. На загальних зборах ВККС і експертів кандидатура буде відхилена, якщо за неї не проголосує мінімум три міжнародники. І жодний державний орган в Україні не зможе обійти їхню думку.

Фахівців до Громадської ради міжнародних експертів делегують виключно міжнародні організації, з якими Україна співпрацює в сфері протидії корупції відповідно до своїх міжнародних договорів (тобто це тільки міждержавні, а не міжнародні неурядові організації). Це можуть бути виключно прокурори, судді або слідчі з досвідом роботи за кордоном.

Міністерство закордонних справ повідомило, що в конкурсі зможуть брати участь 14 міжнародних організацій, серед яких різні представництва ООН, група держав проти корупції (GRECO), Інтерпол і Європол, Організація з безпеки і співробітництва в Європі, Всесвітній банк, Європейський банк реконструкції і розвитку. Цікаво, що відсутній Міжнародний валютний фонд (МВФ), хоча він був одним з лобістів створення ВАС в Україні і конкретно структури міжнародних експертів. Причина: у Києва немає з МВФ договорів про співпрацю в антикорупційній сфері.

Юрист Красносільська запевняє: все йде за планом. "До середини вересня ВККС, яка призначає членів ради експертів, чекає від міжнародних організацій кандидатури... Повинно бути мінімум 12 прізвищ, з яких виберуть необхідну кількість. Наскільки нам відомо, всі зацікавлені міжнародні організації ведуть діалог одна з одною і розглядають варіант подачі загального списку кандидатів", - стверджує юрист.

А нардеп Попов вважає, що міжнародне лобі громадської ради експертів зіткнулося з кадровим дефіцитом.

"Адекватні люди не горять бажанням йти в цю раду з тих же причин, що й судді в сам суд: хиткість антикорупційної вертикалі, колосальний тиск відразу з усіх боків..." - запевняє парламентарій.

Він прогнозує, що ще до запуску ВАС стане заручником політичної волі сил, які мають на нього види.

"Банкова хоче зібрати суд під себе, а Захід - під себе. І ті, і інші подадуть своїх кандидатів, а якщо побачать, що занадто багато чужих пройшло, почнуть "рубати". Останній приклад з ДБР (Державне бюро розслідувань, - "Апостроф") показав, що одні виграли комісію з відбору кандидатів в бюро, а інші - Трубу (директор ДБР Роман Труба, - "Апостроф"). При багаторівневому прийнятті рішень кожен може лобіювати свої інтереси на своєму рівні", - коментує Попов. Він має на увазі недавній скандал, коли Труба заявив, що відмовив конкурсній комісії в розгляді питання про призначення 27 осіб на керівні посади в системі ДБР, більшість з яких - призначенці міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Анастасія Красносільська впевнена: формування ВАС йтиме своєю чергою, і в лютому ВККС передасть до Вищої ради правосуддя список кандидатів. А пов'язані з судом адміністративні питання, наприклад, виділення приміщення і набір апарату суду, можна вирішувати паралельно з конкурсом з набору суддів.

А за прогнозом глави ВККС Сергія Козьякова, Вищий антикорупційний суд буде сформований в березні наступного року.

"Але без політичної волі інститути мертві, а закони, навіть найкращі, не виконуються. Якщо суд буде і не запрацює - це набагато гірше, ніж якщо його взагалі не створити. Рішення - в зміні політичних команд. Від цього потрібно відштовхнутися в боротьбі з корупцією", - резюмує нардеп Віктор Чумак.

Читайте також

Обнулити санкції? Чому закривають реєстр "міжнародних спонсорів війни"

Відмова від сайту зі списком компаній, які співпрацюють із Росією, викликає багато питань у суспільстві

Конвой втомився? Чому обвинувачений підірвав суд у Києві

Багато питань у справі Ігоря Гуменюка викликають дії суду та правоохоронних органів