RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Москві всім начхати: блогери Путіна ополчилися проти Мотороли

Прокремлівські блогери, не підбираючи виразів, лають убитого бойовика

Прокремлівські блогери, не підбираючи виразів, лають убитого бойовика Фото: EPA/UPG

19 жовтня в Донецьку ховали ватажка бандформування ДНР "Спарта" Арсена Павлова (Моторолу). Як відомо, Павлова вбили 16 жовтня в ліфті будинку, де він проживав. Ліквідація Мотороли викликала великий резонанс як у Росії, так і в Україні. Зокрема, в Держдумі Росії навіть запропонували назвати його ім'ям один з дитячих клубів в Санкт-Петербурзі. Проте розвиток ситуації дозволяє зробити висновок, що Кремль, навпаки, наказав російському суспільству забути Моторолу. У всякому разі офіційні особи РФ вже відреклися від Павлова, а прокремлівські блогери, очевидно, отримали завдання "замочити" його вже і віртуально. Це може свідчити також про те, що в Кремлі остаточно розпрощалися з ідеєю створення "Новоросії", одним з адептів яких був Арсеній Павлов.

У понеділок, 17 жовтня, депутат Держдуми РФ Віталій Мілонов запропонував закріпити ім'я ліквідованого в Донецьку бойовика Арсена Павлова в назві одного з дитячих клубів Санкт-Петербурга. На думку депутата, одіозний бойовик заслужив ці почесті тим, що був "харизматичним лідером, сміливим та відважним командиром". "Це той приклад, на якому треба виховувати наших хлопців і дівчат. Приклад, коли чоловік увійшов у безсмертя своєю працею і звитягою", - додав депутат.

Тим часом, похорони бойовика, що відбулися 19 жовтня в Донецьку, викликали досить великий наплив мешканців міста, які прийшли попрощатися з Моторолою. Втім, ватажкові бандформування "Спарта" навряд чи судилося потрапити в підручники і стати прикладом для наслідування у російських школярів. Ситуація в російському інформпросторі свідчить про те, що Кремль (російські спецслужби можуть бути причетні до вбивства Мотороли), судячи з усього, наказав розправитися з бойовиком ще й віртуально.

Першим запідозрив недобре симпатик бойовикыв ДНР і ЛНР колишній журналіст телеканалу "Інтер" Максим Равреба. Після подій на Майдані в 2013-2014 роках Равреба покинув Україну і в даний час проживає у Москві. Вже 17 жовтня, на наступний день після вбивства Мотороли, Равреба написав у себе на Facebook, що російські провладні ресурси, в тому числі "РИА новости" і Russia Today, намагаються маргіналізувати образ Арсена Павлова, публікуючи "маніпулятивні заголовки", нав'язують версію про те, що Моторолу ліквідували подільники". "Я стверджую, що це інформаційна концепція. Мета - засунути образ Мотора для цільової аудиторії у маргінальну нішу. Щоб швидше забули. Це цілком в дусі мінського партнерства", - підсумував Равреба.

А 18 серпня від Мотороли відхрестилися вже на офіційному рівні. Зокрема, прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що емоційна реакція російської громадської думки на загибель Арсенія Павлова не має нічого спільного з офіційною позицією Росії: "Це абсолютно самостійне явище, яке не носить якогось офіційного характеру". Крім Пєскова, на Моторолу, відразу ж після вбивства, ополчилися прокремлівські блогери. Зокрема письменник, кінодраматург, політичний консультант і політтехнолог Едуард Багіров, який на виборах 2012 року був довіреною особою Володимира Путіна, так описав ситуацію:

Позицію Багірова підтримав ще один популярний прокремлівський блогер - Олександр Черноудов, відомий у Twitter під ніком @dostoverkin (майже 29 тисяч читачів). В одному зі своїх інтерв'ю пан Черноудов зізнався, що дуже поважає Путіна і завжди буде за нього голосувати і розповів, яким чином приєднався до спільноти прокремлівських блогерів. За його словами, це відбулося під час протестних настроїв, що виникли після попередніх виборів до Держдуми РФ в 2011 році. Тоді Черноудов зрозумів, що "провладна тусовка сильно програє на інформаційному полі". @dostoverkin, втім, запевняє, що не отримує грошей за свою діяльність в Інтернеті, а от щодо Мотороли він висловився наступним чином:

Фраза got the point в перекладі з англійської в даному випадку може означати "потрапив в точку". Нижче, до речі, можна побачити одне з висловлювань Едуарда Багірова, в яких він, знову ж таки, не підбираючи виразів, описує особистість "героя "Новоросії" Арсена Павлова. А ось член Громадської палати Росії Христина Потупчик (майже 48 тис. читачів у Twitter) взагалі дозволила собі глумитися над убитим, майже в дусі проукраїнських блогерів, які мають всі підстави ненавидіти Моторолу. Своє повідомлення пані Потупчик опублікувала через всього декілька годин після ліквідації бойовика:

Варто відзначити, що Христина Потупчик дуже близька до кремлівської верхівки. Раніше вона була комісаром і прес-секретарем молодіжного громадсько-політичного руху "Наші", створеного при адміністрації президента РФ, а також прес-секретарем Росмолоді, а своє нинішнє становище об'єднує з посадою голови Фонду відкритої нової демократії, що займається підтримкою некомерційних соціальних проектів в Інтернеті.

Офіційна позиція російської влади з приводу ліквідації Арсена Павлова, а також неприємні коментарі "лідерів думок" в РФ можуть свідчити про те, що, всупереч закликам деяких депутатів Держдуми, пересічним громадянам Росії, навпаки, наказано забути про Моторолу. Якщо б ситуація була інакшою, то люди, близькі до Путіна, принаймні, вибирали б вирази, висловлюючи свою думку про смерть настільки одіозної і медійної (принаймні, в підпорядкованих Росії ДНР і ЛНР) особистості.

Подібна реакція також говорить про те, що ідея створення "Новоросії", адептом якої був Арсеній Павлов, остаточно похована. Втім, вже зараз про Моторолу в Росії (наприклад, в Москві) мало хто сумує. "Тут (у Росії, - "Апостроф") ніхто не ходить зараз і не питає: "А що ти думаєш про Моторолу?" Ніхто нічого не думає про нього. У Москві взагалі всім плювати. Я впевнений, якщо запитати, то 50% людей навіть не знають, хто це взагалі такий", - пояснив "Апострофу" російський опозиційний журналіст Аркадій Бабченко, допустивши, втім, що "в регіонах ситуація, можливо, розвивається по-іншому".

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів