RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Махровий сексизм: Міносвіти нав'язує дітям "свої" сімейні цінності

Авторів посібника злякав розвиток гомосексуальних відносин

Авторів посібника злякав розвиток гомосексуальних відносин Міносвіти рекомендує школам включити в програму новий факультатив "сімейні цінності", який активісти вже назвали відвертим махровим сексизмом Фото: EPA/UPG

Міністерство освіти України рекомендує школам включити в програму новий курс "сімейні цінності", відповідний лист за підписом заступника міністра освіти Павла Хобзея було розіслано всім регіональним департаментам освіти. У програмі пропонується вивчити культуру статевих стосунків, поняття фемінності, маскулінності і особливості підліткового кохання. У мережі такий курс вже наробив чимало шуму, зокрема, його назвали сексистським і неприпустимим. Міністр освіти Лілія Гриневич заявила, що у зв'язку з резонансом усі посібники для цього курсу будуть перевірені міністерством.

Посібник "Сімейні цінності" розрахований на учнів 8-9 класів загальноосвітніх шкіл. У пояснювальній записці, розісланій міністерством, йдеться про те, що "МОН рекомендує в навчальних закладах продовжувати впровадження програми формування сімейних цінностей, сформованих на основі національно-культурної спадщини українського суспільства". Укладачі підручника також пояснюють, що основні завдання курсу "сімейні цінності" - це сформувати усвідомлений підхід до побудови відносин, сформувати думку, що всі члени сім'ї повинні постійно розвиватися, а також навчити бути щасливими.

"Сьогодні у нас суспільство "мужніх жінок" і "жіночних чоловіків". І, як результат такого жахливого стану речей, – зниження статусу інституту сім'ї, все більший розвиток гомосексуальних відносин, збільшення захворюваності та злочинності", - йдеться у посібнику.

Тому на новому курсі пропонується виховувати у хлопчиків чоловічі якості, а у дівчаток – жіночі. "Чоловік – творець, який завжди прагне до новизни. Він повинен бути великодушним, цікавим і хоробрим", - пишуть автори. Згадують і про роль жінки: "розкриттю чоловічих талантів і якостей сприяє жінка, яка знаходиться поруч".

Є у посібнику два окремих розділи про фемінність та маскулінність. "Якщо для чоловіка важливо затвердити реальну соціальну дійсність, то для жінки – створити зручну для себе реальність. Тому дуже важливо, щоб чоловік займався душевним, емоційним і фізичним станом жінки. Завдання жінки полягає в тому, щоб подобатися чоловікові, і саме тому вона повинна намагатися бути привабливою для нього", – сказано у виданні.

"Справжня жінка ніколи не сперечається, не доводить, не намагається керувати ситуацією, оскільки знає, що все у світі створене для неї, для реалізації її бажань і мрій. А швидкість реалізації її бажань залежить від якості простору, котрий вона формує повагою і любов'ю до себе і чоловіка, який втілює її бажання і мрії".

"На перший погляд, парадоксальна ситуація: люди виходять заміж, одружуються, щоб щось отримати, а тут зустрічаємо слово "віддавати". Жінка, як правило, хоче мати "міцне плече", захист, матеріальну забезпеченість, дітей. Чоловіка приваблюють затишок і тепло домашнього вогнища, чистий одяг, смачна їжа, доступний секс. В основному в подружжя і об'єднуються для того, щоб щось придбати, отримати від іншого", - йдеться у посібнику. Слід зазначити, що у виданні також йдеться про важливість усвідомленого підходу до побудови сім'ї, поваги до батьків і про те, як зробити членів сім'ї щасливими.

За словами члена колегії Міністерства освіти і науки України Сергія Горбачова, посібник - сексистський, і його не можна допускати до вивчення в школах.

"Я такий курс в школу на гарматний постріл не підпущу. Бо така дурість, такий махровий сексизм, що просто очі на лоб лізуть і волосся стає дибки. Тобто головне завдання жінки, згідно посібника, - це обслуговувати чоловіка, давати йому доступний секс і забезпечувати побут. І мене дуже здивувало, що взагалі цей посібник саме зараз раптом поширюється листом Міністерства освіти. Я добре знаю пана Хобзея, він дуже розумна людина, і я впевнений, якби він знав, про що йде мова, він би цей лист в житті ніколи б не підписав. Це явно брак комунікації нашої бюрократичної системи, коли високий чиновник підписує те, що йому готує апарат, тому що фізично немає можливості прочитати. І тут мені стає соромно за міністерство. І взагалі цей підручник підготовлений ще три роки тому, ще за часів Табачника", - розповідає Горбачов "Апострофу".

На думку активістки ЛГБТ-руху Анни Шаригіної, у шкільну програму слід включати культуру сексуальних взаємин, а не курс про сімейні цінності.

"Я вважаю, що сексуальна освіта в наших школах - набагато більш актуальна і буде більш дієвою, ніж такого роду посібники, імітація пропаганди якихось там моральних цінностей, бо коли у нас буде культура взаємин, культура сексуальних взаємин, культура особистісних взаємин, тоді у нас всі цінності будуть на своїх місцях без підручників від міністерств", - зазначає активістка в коментарі "Апострофу".

У той же час глава правління альянсу "Україна за родину" Віталій Орлов вважає, що предмети про сім'ї і сімейних цінностях слід обов'язково, а не факультативно вивчати в школах.

"В Ізраїлі рівень розлучень - до 10%, в Україні - більше 60%, а реальна картина - 70% і більше. Питання: чому? Більшість проблем в сім'ї через те, що люди просто не знають, як будувати відносини. І ніде в Україні не вчать. 99,9% учнів у майбутньому будуть так чи інакше мати свою сім'ю, тому вкрай необхідно їх до цього підготувати. І навіть Лілія Гриневич у своєму недавньому виступі сказала, що на сьогоднішній день дітям не потрібні знання в такому обсязі. Що їм дійсно необхідно - так це передати компетенції і цінності. Ми зобов'язані в школі передавати цінності сімейного життя, цінності сімейних відносин. Це рівень безпеки і збереження країни, тому що демографічний стан сьогоднішньої України плачевний — кожен рік мінус 350 тисяч чоловік. Половина з них - це люди, які їдуть в іншу країну, а половина - зменшення народжуваності. Тому предмет про сімейні цінності потрібно ввести не факультативно, а обов'язково", - вважає Орлов.

За неофіційною інформацією з Міністерства освіти України, міністр Лілія Гриневич вже дала доручення переглянути курс і всі посібники, які рекомендуються до вивчення цієї теми.

Сама Гриневич, коментуючи ситуацію, зазначила, що цей курс був розроблений за рішенням парламентських слухань на тему сім'ї та збереження сімейних цінностей. "Зараз ми маємо сумну тенденцію, коли сім'ї розпадаються. Крім курсу, були додані навчальні матеріали і посібники, але зараз, враховуючи ситуацію, ми обов'язково перевіримо всі посібники до цього курсу. Тому що сімейні цінності зовсім не заперечують гендерної рівності жінок і чоловіків. І в зв'язку з цим ми ще раз опрацюємо це питання і надамо результати", - зазначила міністр.

Нагадаємо, це вже не перший навчальний посібник, який викликав нарікання з боку громадськості в Україні. Раніше в центрі уваги був шкільний підручник для факультативу, в якому пропонували вивчати події на Майдані і АТО.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами